5.2.11

Maitoa ja kyyneleitä

Imettäminen on ihanaa. Lapsi makaa sylissä tai vieressä ja muu maailma jää ulkopuolelle. Ruokahetki on aikaa vain meille kahdelle. Olen onnekas, sillä imetys ei satu ja lapsi kasvaa maidolla paremmin kuin hyvin. 10 päivää vanhana neiti oli noin 500g yli syntymäpainonsa. Lisäksi imetys on helppoa. Ruoka on aina mukana, sopivan lämpöistä ja kätevässä tarjoiluastiassa. Lapsi kasvaa minun sydäntäni lähellä, niinkuin kuuluukin.

Imetyksessä on kuitenkin nurja puoli. Joka ikisellä syötöllä ylimääräistä maitoa vain valuu 100-500 ml.
Ensinnäkin maito sotkee kaikki vaatteet. Minun omani ja vauvan. Maidonkerääjistä ja liivinsuojista huolimatta. Imetykseen täytyy varautua maidonkerääjällä ja kestovaippojen bambuimulla, ja käden ulottuvilla on pakko olla pino harsoja. Tästä huolimatta vaatteet likaantuvat lähes poikkeuksetta. Ja läikkynyt maitohan tuoksuu hehkeältä parin tunnin päästä, etteivät maitoläikät rinnuksilla jäisi ainoaksi kosmeettiseksi haitaksi.
Toisekseen saan hillittömiä huono ihminen-oloja aikaisiksi, kun kaadan täysin kelvollista maitoa viemäriin. Uutiset kiljuvat äidinmaitopulaa sairaaloissa, "keskoset näkevät nälkää!" ja minä en pysty luovuttamaan tätä mihinkään. Sairaalat eivät voi hyödyntää pumppaamatonta maitoa mitenkään, ja pumpata en halua, sillä se lisää maidontuotantoa entisestään. Olen helisemässä, ja usein imettäminen päättyy niin, että tyttö röyhtäisee onnellisena ja kylläisenä ja ottaa unta käkättimeen, ja minä käyn kaatamassa maidonkerääjät tyhjiksi itkun kera. Sitten otan kaksi maidonkerääjää, isken ne liiveihin ja odottelen josko rinnat lakkaisivat valumasta solkenaan sopivasti ennen seuraavaa syöttöä. Ja ei, ei hyödytä pakastaa maitoa "omaan käyttöön" kun tyttö saa mahansa täyteen muutenkin, lisämaitoa ei kaivata. Pakkasessa on jo neljä litraa maitoa minigrip-pusseissa, ja ellen aio antaa tyttöä hoitoon viikoksi, enempää ei tarvitakaan. Eikä pakkaseen sitä paitsi mahdu.

Voisin luovuttaa puolen vuoden laina-ajalle toisen rintani. Kokoa "naapurin Mansikki", runsasmaitoinen ja minulle täysin turha. Miten teillä on imetys sujunut?

4 kommenttia:

 1. Sorry, ei ole imetyskokemuksia mutta olisiko siitä maidosta kuitenkin hyötyä myöhemmin..? En tosiaan ole ekspertti tässä aiheessa, mutta jos maito ehtyy jossain vaiheessa niin voisiko siinä vaiheessa antaa lisämaitoa sieltä pakkasesta..?

  Tosin en tiedä meneekö maito pakastimesta jossain vaiheessa vanhaksi...

  Joka tapauksessa, tämähän on positiivinen ongelma :) Lapsestasi kasvaa varmasti vahva & terve sikäli kun perinnetietoon on uskominen!

  VastaaPoista
 2. Kiva että imetys on sujunut periaatteessa hyvin :) Mulla on tuo ylituotanto molemmilla kerroilla tasaantunut parissa viikossa, alkuun maidonkerääjä ym. suojavälineet olivat must. Olispa mullakin maitua pakkasessa, nyt pitää pumpata aina kun olen syöttövälin poissa (esim. perjantaina kampaajalla). Ymmärrän silti tunteesi, harmi ettei kerääntynyttä valumaitoa voi luovuttaa :(

  Imetystukilistalta tai Maitolaiturilta voisi löytyä vinkkejä tuon liikatuotannon hillitsemiseksi?

  Ihanaa kun teillä on mennyt mukavasti. Sulle taitaa tuo äitiys sopia paremmin kuin hyvin :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa tutulta! Liivinsuojat oli yksi vitsi, maitoa suihkusi joka puolelle ja paitaa sai vaihtaa monta kertaa päivässä. Ja koti oli täynnä härskiltä haisevia maitorättejä, yh!

  Minäkin kaadoin litratolkulla maitoa viemäriin, mikä tuntui äärimmäisen typerältä. Jos olisin tajunnut ja viitsinyt, olisin alkuvaiheessa pistänyt ylijäämämaidon pakkaseen - sehän kyllä säilyy aika pitkään, joten ekojen kuukausien maitosuihkuilla voi turvata itselleen juurikin kampaamoreissuja ja sellaisia myöhemmin.

  Maidontuotanto kyllä yleensä tasaantuu, tavallisesti kai viimeistään vauvan ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Mun maitotasapaino kyllä horjahtaa edelleen nopeasti ylituotannon puolelle, jos esimerkiksi pumppaan tai vauva syö jonain päivänä normaalia vähemmän. Myös (alkoholitonkin) olut lisää tuotantoa. Sitten on taas olo kuin Dolly Partonilla ja maitomäärällä voisi ruokkia naapuruston lapset.

  Sain muuten itse sellaisen vinkin, että maidonkerääjää käytettäessä maitoa heruu enemmän. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta itse lopetin jossain vaiheessa kerääjän käytön "vapaassa" rinnassa ja pyydystin maitosuihkun harsoon.

  Runsas maidontulo on kuitenkin aika "positiivinen ongelma" (josta ei kannata oman kokemuksen mukaan kovin kovaan ääneen valittaa..), hienoa että teillä imetys sujuu! :)

  VastaaPoista
 4. Voi että, kuulostaa tutulta. Samanlaista ylituotantoa oli täälläkin ja sitä kesti pitkään. Onneksi tuossa vuoden kieppeillä rupes maidontuotanto vihdoin tasoittumaan ja vastaamaan vauvan tarpeita. Mutta kyllä se maidon määrä alussa oli jotain ihan uskomatonta, oisin varmaan helposti täysimettäny vaikka kolmoset... Tsemppiä imetykseen! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)