24.3.11

Annetaan töitä: vauvanäänenvaimentimelle!

Meillä on käsillä (tahattoman) tutittomuuden suurin haittapuoli. Lapsi on löytänyt kätensä. Kädet menevät suuhun. Ei siinä vielä mitään, mutta Tirppa keksi myös, että peukalon saa pois nyrkin sisältä. Katastrofi!
Tutista vierottaminen on pari päivää itkua ja kiukkua joskus tulevaisuudessa, mutta en edes tahdo miettiä miten vaikeaa on vierottaa lapsi omasta peukalostaan.
Tästä syystä otimme kaikki aseet käyttöön. Kirjaimellisesti kaikki, vanhat ja monta uutta. En ikinä olisi uskonut, että tutteja on niin montaa täysin erilaista mallia! Jokaisessa paketissa lukee turvallinen, anatominen ja blaablaa, vaan ilmeisesti joku ominaisuus puuttuu, sillä Tirppa ei huoli yhtäkään. Yksi malli aiheuttaa kakomista, seuraava välittömän puklukaaren, kolmas kauhuhuudon, neljäs ei pysy suussa vaikka se olisi ihan kiva.. ja loppujen lopuksi molemmilla on paha mieli.
Sitten otetaan käyttöön se aito ja oikea, luomutissi. Molemmilla on uni silmässä ja hymy huulilla. Jos voisikin kloonata tissistä kaverin, jonka kehtaisi lykätä huutavan nappulan suuhun Prisman kassajonossa.

Auttakaa nyt naista mäessä! Miten ihmeessä saan tuon lapsen huolimaan jonkun tutin?

11 kommenttia:

 1. http://www.babyuniverse.co.nz/product/nuby-natural-flex-pacifier-2-pc/

  Kannattaa kokeilla tuollasta. Meillä oli hyvä kunnes poika oppi et nuby tuttipullosta juodaan vaan vettä, ei sit enä huolinut tuttiakaan. Me ostettiin lastentarvike liikkeestä. Aika hauska leluna vaan nykyään kun sitä tutti osaa saa vedettyy ulos päin (niinku nänni jota lapsi imee "pois" rinnasta)

  VastaaPoista
 2. Valitettavasti en osaa auttaa :( Esikkovesikko ei huolinut aikoinaan tuttia vaik kaikkeni yritin joten olin sit se tutti 2v4kk ikäänsä saakka... mitäs uskoin Kättärin kätilöitä, että ei pidä antaa tuttia. Kaikkihan ei kyl huoli vaikka alusta asti tarjottais. Veijolle tökkäsin tutin alle 2vk iässä ja kelpaa esim. vaunu-unilla ja vastaavissa tilanteissa.

  On kyl kuullu, että jotkut tuttia huolimattomat kelpuuttais sellaisen "vanhanmallisen" tutin, siis sellaisen pienen ja pyöreän, jollaista ei tuossa kuvassa ainakaan ollut. Jos niitä siis vielä myydään... (katoin ton Sannan linkin, sentyyppinen juu!)

  Veijokin kyl syö aika mieluusti nyrkkiä ja peukkua...

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Meille kätilöopiskelijoille puhutaan aina siitä kuinka turha ja "haitallinen" tutti on (erit. ensimäisen kk aikana), mutta on myös suositeltu tutiksi Nuk:in tutteja, jos tutille on myöhemmin tarvetta. Sen pitäisi olla rakennettu muistuttamaan mahdollisimman paljon rintaa. Tiedä nyt sitten miten hyvin toimii, kokemuksella en voi sanoa. Mutta näitä meille on suopsiteltu.

  On mahtava asia, että imetys sujuu noin hyvin ja tutit ovat niitä joita ei huolita. Kurjempi se on toisinpäin. :)

  VastaaPoista
 4. Tuttia kannattaa tarjota ekoina kertoina silloin kun vauva on hyvällä tuulella - väsykiukkua taltuttamaan tuleva outo kapistus ei välttis oikein innosta.

  Mä olen muuten huono neuvomaan. Me kokeiltiin pojalle tuttia ekan kerran joskus parin kuukauden iässä (vastasyntyneelle ei keksitty sopivaa hetkeä tyrkätä tutti suuhun, se taisi olla aika tyytyväinen tapaus), ja sen jälkeen se on aina joskus toiminut ja joskus ei. Nyt vauva ei ole moneen kuukauteen edes nähnyt tuttia, enkä viitsi sitä enää tyrkyttääkään. Peukalon- ja nyrkinsyöntiä kesti hetken, mutta ei siitäkään tullut tapaa. Mäkin pelkäsin että pojasta tulee peukunpurija, ja pidin sillä tumppujakin kädessä. Tulos: märkä tumppu lattialla ja peukalo suussa. Mutta sitä peukunimemistä kesti tosiaan vain joitain viikkoja, ja sitten se unohtui.

  Vauvat on täynnä vaiheita! Ehkä Tirpallekin kelpaa tutti jossain vaiheessa, jos on tarvis. Kuten Luru sanoi, on tosi huippua että imetys sujuu! :) (Sukulaiseni peukaloa aina syönyt tuttikammoinen tyttö otti unitutin käyttöön kaksivuotiaana - meitä on moneksi..)

  VastaaPoista
 5. Meillä on sama ongelma. Tutti ei kelpaa. Koko nyrkki menee suuhun ja sitä on kiva lutata. Tissikään ei kelpaa huvitutiksi. Aargh! :O

  VastaaPoista
 6. Hihi, vitsi mikä tuttivuori! Noihin taisi mennä koko lapsilisä!

  Mä en kyllä tajua sitä tuttikielteisyyttä... Onneksi synnytin Naikkarilla enkä Kättärillä, vauvalla kun oli niin hirveä imemisen tarve alusta asti. Hän sai pulloa ja sen jälkeen tuttia jo alle 1 vrk:n ikäisenä, kun mun nännit ei kestäneet jatkuvaa imemistä. Ei minkäänlaista vaikutusta imetykseen, vaan täysimetyksellä mennään viidettä kuukautta.

  VastaaPoista
 7. Anna syödä rauhassa peukaloa :-)! Kyllä se siitä eroon oppii, kun sen aika on :-) = ennenkuin pysyvät hampaat tulee. Oma äitini, siskoni ja siskon tyttö on kaikki olleet ns. peukalonimijöitä. Kaikilla on hieno hammasrivistö, jota ei ole tarvinnut oikoa... Jollakin on tutti, toisella riepu, jollakin unipupu ja jollakin peukalo, joku ei tarvitse mitään... ...ja kaikilla hyvä ja tasapainoinen koti ja vanhemmat...

  VastaaPoista
 8. Tarkennetaanpa tämän verran:

  etsin peukun korviketta, en tissin. Bonuksena se tutti voisi toimia kassajonohuutoihin vaimentavana tekijänä. :) Tirppa on 2kk vanha, ja tuskin oppisi enää pois tissiltä vaikka kuinka yrittäisin, tuskinpa tutin käyttö meidän imuotteita enää muuttaisi.

  Tuttia on kokeiltu huudon aikana, naureskellen hyväntuulisena ja jopa unessa, mutta reaktio on silti inhonsekainen.

  Tutit sponsoroivat tätini ja ex-anoppini, kun molemmat ovat sitä mieltä että lapsi saisi oppia syömään tuttia ennemmin kuin peukaloa. En edes halua tietää kuinka paljon tuohon läjään on uponnut rahaa.

  Ja vielä: olen epätoivoinen. Jos se ei tähän mennessä ollut jo selvää.

  VastaaPoista
 9. Löytyisköhän peukunmallisia tutteja :D

  VastaaPoista
 10. Hei! Itselläni aika samanikäinen vauveli tuossa vieressä. Meilläkin oli alussa vähän vaikeuksia ko. asian kanssa, neuvolassa käskettiin ihan opettaa sitä tutin syöntiä, että aina vaan kun on hyvällä tuulella. Sit aina ku vauva istu sitterissä niin tyrkkäsin tutin suuhun ja pidin koko kämmentä suun edessä (se kuulemma mukailee rintaa) ja jos ottaa imun edes hetkeksi niin laitoin eteen harson silleen rullalle käärittynä kevyesti. Nyt lupsuttaa, muttei ihan joka tilanteessa huoli. Ja paras on MAM:in sellanen pieni, joka samanlainen molemmin puolin pidettäessä. Eikö ole muutoksia asiassa tapahtunut? :)

  VastaaPoista
 11. Heips. Ihan vierailevana "tähtenä" satuin tänne tupsahtamaan nettiä läpi kahlatessani ja halusin tuoda oman kantani mukaan tähän tuttisoppaan. Perhetyötä tehdessäni törmäsin muutamaan otteeseen tähän samaiseen peukalonimemispelkoon joka vanhempia vaivasi.. mutta usko pois.. peukun luputtaminen on vauvan tapa tutustua omaan kehoonsa ja jää aikanaan pois vauvan kasvaessa taaperoksi. Enemmän todennäköisesti teet vauvalle haittaa sillä, jos yrität pakottaa häntä pitämään kätensä pois suustaan.

  Sormien ja nyrkin imeminen rentouttaa vauvaa ja kun hampaita alkaa pikku suuhun puskemaan ovat vauvan omat sormet parhaimmat hinkuttamaan kutisevia ikeniä.. ne kun ovat kätevimmin aina käsillä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)