14.4.11

Nolla vuotta. Kolme kuukautta.

Tirppa on neljännesvuodenikäinen, olen ollut neljännesvuoden verran Tirpan äiti. Ei se aika yhtään sen nopeammin kulu, mutta sen kulumisen huomaa selkeämmin, kun katsoo vierestä miten pieni ihminen kasvaa ja kehittyy!


Rakas tyttäreni syntyi 14.1 ja osasi avata ja sulkea silmät, puristaa pienillä sormilla kovasti, syödä, nukkua ja kakata. Jos silmät pysyivät auki, ne muljahtelivat miten milloinkin. Itkeäkään pieni ei osannut, kuin vasta neljän päivän ikäisenä. Siihen asti Tirppa kuulosti pieneltä kissanpojalta.


Jo yhden kuukauden ikäisenä vauva muuttui persoonaksi. Ympäröivä maailma kiinnosti edes vähän, katse kohdistui kasvoihin ja selkeisiin väreihin, jaksettiin olla vähän hereilläkin, ilmeiltiin hassusti, ja liikkeitä harjoiteltiin. Pään kannattelu opittiin ennen 2 kuukauden ikää, nippa nappa. Joitain hymyn tapaisia sai ehkä kerran viikossa, tyytyväinen ja onnellinen vauva oli sama kuin nukkuva vauva. Kuukauden ikäisenä korkattiin myös ensimmäinen flunssa ja sairaalareissu. Onneksi myös mukavampia ensimmäisiä, kuten ravintolakäynti.


Kahden kuukauden ikäisenä tyttärestäni kuoriutui ilopilleri. Hassuttelija, naureskelija, hihkuja ja jutustelija. Myös kurttuotsainen mietiskelijä. Tirppa osaa katsoa silmiin, matkia ilmeitä, vastata äänillä kysyvään lauseeseen, ja potkia tasatahtia. Esineisiin tarttuminen on työn alla. Kaksikuinen ipana nukkui huonommin kuin ikinä aikaisemmin. Kasvutahti oli tissittelyn mukaista, ja jouduin luopumaan 50 ja 56 senttisistä vaatteista, vaikka tyttö vielä syntyessään hukkui niihin kaikkiin. Mitä lähemmäs kolmen kuukauden ikää olemme tulleet, sitä rytmikkäämpiä ovat olleet päivät ja yöt, ihan oppikirjan mukaan. Nyt vauva on ollut enemmän elämässä mukana, ja kokemuksiakin on kertynyt, kuten ensimmäinen junamatka, kaksituntinen mummilla hoidossa ja ainakin miljoona kerhokertaa. Nimikin saatiin, oikeasti ja blogi-identiteetti. Tirppa on ollut myös ensimmäisillä kaverisynttäreillä, ja enimmäisen kerran saunassa lämmittelemässä.Tirppa täyttää kolme kuukautta. Mitähän kaikkea seuraavaan kuukauteen mahtuu? Joko me opittaisiin kääntymään mahalleen, puoleen väliin päästään jo. Ainakin aloitamme vauvauinnin ja opettelemme sukeltamaan yhdessä, minäkään en osaa. Montako kiloa lisää? Montako uutta ihmeellistä taitoa? Ainakin sata uutta iloa tähän elämään. En malta odottaa.

Ps. Vielä tämä päivä aikaa osallistua arvontaan!

7 kommenttia:

 1. Olen seurannut blogiasi raskausajastasi lähtien. Pidän elämänmakuisesta blogistasi. Olet rohkea ja vahva nainen, josta Tirppakin on varmasti aikanaan ylpeä:)

  VastaaPoista
 2. Kaikkea hyvää sinulle ja tyttärellesi. Itsekin olin 21v, kun tulin äidiksi - yksin -...... nyt 14 vuotta myöhemmin olen viisilapsisen "suurperheen" äiti, mitä en silloin aikanaan todellakaan olisi voinut kuvitellakaan.
  Ihania yllätyksiä elämä on varannut meille kaikille.

  VastaaPoista
 3. Hei! Löysin blogisi tänään ja luin samantien yhdeltä istumalta läpi.

  Ihana lukea siitä, kuinka rakas lapsesi on sinulle. Tämä blogi lämmittää sydäntä, vaikka välillä vihastuttaa puolestasi ihan hirveästi! Ihailen kuitenkin sitä, ettet ainakaan blogin perusteella vaikuta yhtään katkeralta, vaan osaat nauttia elämän parhaista puolista. :)

  Kaikkea parasta sinulle ja pienelle tytöllesi.

  -Anna

  VastaaPoista
 4. Hei,

  Ethän ota tätä kommenttia nyt ilkeänä anonyymihyökkäyksenä, koska se ei ole tarkoitus. Kysyisin vain että olethan tietoinen että saunaa ei suositella alle 1-vuotiaille? Pienen vauvan lämmönsäätely ei toimi samalla tavalla kuin aikuisella ja saunominen voi aiheuttaa lämpöhalvauksen tai pahempaakin.

  Olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa ja vaikutat todella mahtavalta tyypiltä (ja leipomuksesi ovat ihania!). Ihanaa vauva-aikaa suloisen tyttäresi kanssa!

  VastaaPoista
 5. Arvasin, että joku tarttuu saunomiseen.:D Käymme Tirppiksen kanssa kerran viikossa saunassa. Käymme suihkussa ennen saunaan menoa, istumme alalauteella, emme heitä löylyä, valelen likkaa haalealla vedellä, ja tissi tai vesipullo on kokoajan hollilla. Viivymme noin 5-10 minuuttia, mutta en veisi tyttöä saunaan jos se ei silminnäähden nauttisi. Lämmöstä palautuminen tapahtuu lämpimän suihkun ja pehmoisen pyyhkeen kautta, ei hankeen hyppäämällä, joten lämmönvaihtelut ovat hitaita.

  Jos tutustutte vauvauintiohjeisiin (yli 3kk) niin saunassa lämmittelyä uinnin jälkeen sielläkin suositellaan. :)

  Kiitokset kaikille kommentoijille, ihana että viihdytte blogin parissa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)