2.6.11

Reissukissa testaa: Pitkän matkan bussi

Minulla ei vieläkään ole autoa. Autolla matkustaminen olisi nopeampaa, helpompaa ja piru vie halvempaa. Mutta koska olen toivoton sählä auton ratissa, enkä ikinä pääsisi inssiä läpi, jätän ajamisen mieluusti ammattilaisille. Me liikumme siis junalla ja bussilla ja tarvittaessa vaikka taksilla. (Mikä on muuten Suomessa hillittömän kallista!) Julkisia menee harvoin, ja yleensä niitä ei tule ainakaan enää takaisinpäin saman päivän aikana. VR on meidän säännöllinen kaveri, sillä matkustaminen on paitsi halvempaa, myös nopeampaa ja kätevämpää. Tällä kertaa oli kuitenkin pakko paluumatkalla ottaa bussilla matkustaminen haltuun, työlästä ja kallista tai ei.Miten ihmeessä lapsi on tarkoitus saada turvallisesti bussimatkalle? Turvakaukaloa meillä ei ollut mukana, eikä sitä sen puoleen olisi saanut kiinnitettykään bussin turvavöillä. Lapsi on vielä liian pieni istumaan omissa vöissään, eikä sylissä nyt ole hyvä paikka kuin poikkeustilanteessa. Lentokoneessa sylikokoiselle vauvalle on omat äidin turvavöihin kiinnitettävät henkseli. Samanlaiset voisi olla busseissakin tarjolla, koska kantoliina osoittautui meillä parhaaksi ratkaisuksi. Turvallinenhan tämäkään ei ole, mutta edes sinne päin.Neiti oli bussiin astuessa väsynyt ja ajattelin, että Tirppis nukahtaa sekunnissa. Toisin kävi. Koko tunnin matkan pienen pää pyöri kuin karusellissa, kun oli matkustajia, kuski, äiti ja maisemia katteltavana.


Bussikuskilta sai yrmeää melkein-palvelua. "Päivää" tai "Moi" ovat palveluammatissa olevalle työntekijälle haastavia sanoja. Itse sain myös vaununi nostaa bussin kyytiin vauva sylissä roikkuen, kuski katsoi vierestä etten vaan kolhi bussia. En kolhinut.


Matkan päällä olisi ehkä pitänyt vaihtaa vaippa, mutten keksinyt miten sen olisi saanut tehtyä. Jäi siis tekemättä. Tirppis kesti vaipassaan kotipitäjän huoltsikalle asti ilman raivareita.


Miten bussissa on tarkoitus matkustaa näin pienen kanssa? Kaupunkibusseissa lapsi on vaunuissa melko hyvin turvassa, varsinkin jos on kantokopassa tai henkseleissä. Mutta pitkän matkan bussissa? Menettekö te koskaan julkisilla ja onko se niin vaivatonta kuin aina mainostetaan?

9 kommenttia:

 1. Olen pohtinut ihan samaa, toivottavasti jollakin on antaa asiasta vinkkiä! Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja toivottavasti olet ratasasiaan saanut ratkaisun!
  -Hanna

  VastaaPoista
 2. Kun meillä oli vielä vaunumoodi, reissasin niin että vauva nukkui kantokopassa siinä pienessä jalkatilassa penkkien välissä. Ja minä olin polvet suussa. Meillä oli varalta mukana myös turvakaukalo (sen sain jotenkin kuljetettua vaunun päällä ilman, että painoa tuli vauvan päälle) ja siinä hän taisi istua paluumatkan vikat 15 min. Ei tosiaan ollut tarpeeksi pitkä se turvavyö...
  Pian tulossa seuraava reissu, ja varmaan joudun pitämään vaan sylissä. Ei mitään hajua miten se onnistuu, kun jätkä on jo täys elohopea. Toivotaan parasta :)

  VastaaPoista
 3. Ihan nopea kommentti ennenku joudun ryntäämään ulos!

  Taksi on kallis. Mutta ainakin itselle tulee halvemmaksi suhata taksilla ne pakolliset matkat vuodessa jos vertaa edes auton vakuutusmaksuihin. Vaunujen kanssaa onneksi lähijulkinen on ilmaista. Vr on ylihinnotellut itsensä, joten se ei ole tosiaankaan ratkaisu monesti. Halvemmalla lennän Lontooseen kuin menen junalla entiseen kotipaikkaani Ouluun, aika outo juttu. Nyt on jo pakko juosta, moiiiiiii!

  VastaaPoista
 4. Huomauttaisin että me asutaan ihan perälandella, täältä on pikkupakko lähteä kaupunkiin, jos jotakin tarvitaan. Ja taksilla lähimpään prismaankin olisi 20km. :D Ja mitkään julkiset ei ole ilmaisia. Juna kulkee 2okm ja 4okm matkaa kahteen lähimpään kaupunkiin, kaksi kertaa aamupäivällä sinne, ja kaksi kertaa iltapäivällä takas. Illalla ei enää pääse mihinkään suuntaan.

  Auto alkaakin yhtäkkiä kuulostaa houkuttelevalta? ;)

  VastaaPoista
 5. Asuimme aikanaan Savonlinnassa, jossa -hip hei vaan- paikallisbusseissa vaunuista piti maksaa aikuisen lipun hinta! Tappelin kerran yhden bussikuskin kanssa kokoontaitetuista sateenvarjorattaista, jotka siis todella veivät tilaa vähemmän, kuin normaali matkalaukku. Kävi tsägä, kun joku paikallinen lätkäjunnu sanoi, että jos hän laittaa rattaat lätkäkassiinsa, niin saako ne sitten viedä ilmaiseksi. Sai viedä, eikä tarvinnut edes tunkea kassiin... ;D

  VastaaPoista
 6. Hei! Ihania matkustuskuvia :)
  Itse pohdiskelin tuota matkustusongelmaa pitkän matkan bussissa neuvolantädille ja tulimme yhdessä siihen tulokseen, että kantoliinassa tai vastaavassa ipana on turvallisesti kiinni "isossa" ihmisessä ja iso ihminen sitten turvavöissä linja-auton istuimessa (jos sellainen mahdollisesti löytyy). Vielä emme ole moista matkustusta päässeet vielä kokeilemaan, mutta eiköhän maailmamme pian avarru myös tuossakin asiassa.

  Kiitokset ihanasta blogista ja aurinkoista kesää.

  - Sonja -

  VastaaPoista
 7. me ollaan kuljettu 150km matkaa bussilla kymmenisen kertaa ja neiti on vajaa 2 wee..aluksi otettiin turvakaukalo mukana ja mentiin takapenkille..laskettiin edessä olevaa penkkiä sen verta että kaukalo asettu paikoilleen..tosin sitten vanhempana neiti ei siinä viihtyny.sylissä on kulkenu ja nyt osaa jo istua omalla penkillä.miettiny monta krt et ois kätevää jos vois pientä maksua vastaan saada matkahuollolta semmosen isompien istuimen sinne.
  meillä ei ole kyllä rattaista/vaunuista maksua menny.

  VastaaPoista
 8. Me ollaan taitettu bussimatkat N:n kans niin että N on ollut manducassa.

  Täällä ei lähibusseja kulje niin rattaat on laitettu bussin alaosaan. Nyt kahden kans en oo lähtenyt edes yrittämään bussissa kulkemista vielä.. ehkä joskus vähän myöhemmin.

  VastaaPoista
 9. Hei ja tuo Jonnan idea kuulostaa aivan loistavalta mun mielestä! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)