20.7.11

Ruokapäiväkirja puolivuotiaan elämästä


Tirppa täytti puoli vuotta (ja miulla on siitäkin postaus hollilla!) ja piti toivottaa hyvästit 100% rintaruokituille päiville. Pahin haikeus on mennyt ohi, kun on huomannut, ettei imetyksen ole kiinteän ruoan myötä ainakaan vähentyneet.

Kun äiti on vihdoin valmis ruokkimaan lasta kiinteillä, voisi kuvitella, että lapsikin on. Kiinnostusta ruokaan on ollut jo pari kuukautta, ja jotain on maisteltukin. Mutta ei. Meillä kiinteiden aloituksen myötä aloitettiin seuraava kuvio:

-nälkä
-sosetta naamaan
-tyytyväinen ja kylläinen lapsi
-n. 10 min syömisestä alkoi hillitön yrjöäminen
-siivousta
-nälkäinen lapsi
-tissittelyä vajauksen täyttämiseksi

Joten voitte kuvitella turhautumisen määrää, varsinkin kun neuvolantädin vaaka oli sitä mieltä, että kiinteää sapuskaa pitäisi saada koneistoon, ja ripeästi. (Kuukaudessa tullut 100g lisää painoa, 6cm pituutta)

Käytiin lääkärillä yrjöilyongelman takia, ja hän oli sitä mieltä, että allergiasta ei ole kyse, koska maha tai iho eivät muuten oireile, ja refluksikin poissuljettiin, koska maito pysyy ongelmitta sisällä. Lääkkeeksi määrättiin varapäreitä ja sinnikkyyttä, ja tällä viikolla siitä on alkanut olla hyötyä.

Ollaan päästy 3-5 kiinteän aterian rytmiin, ja niistä useimmat pysyy jo ongelmitta sisällä!
Eilen tein tästä syömisestä päiväkirjaa, ja koska siinä oli niin järjetön urakka, teen vielä järjettömämmän urakan, ja teen asiasta kuvapostauksen:

Aamiainen klo 8:Kaupan valmisbanaanipuuroällöjauhe + mangososekuutio pakkasesta on Tirpan lempparipuuro. Ja muumimuki ihan huippu syöttöastia.
(Varoitus: seuraavaksi lievästi paljasta pintaa!)
Joka aterian päälle, ennen unia ja unien jälkeen on aina vuorossa sitä Tirpan ehdotonta lempiruokaa:


Sitten käytiin ulkoilemassa vähän, ulkoilmatisseiltiin, ja Tirppa teki tieteellistä tutkimusta luonnosta saatavasta raakaravinnosta:


Koska koppakuoriaisia ei ollut ruohon seassa tarpeeksi, oli syytä siirtyä sisälle, ja ruveta ruuanlaittopuuhaan. Meillä ruokasoseet tehdään itse, koska ne ovat ainoita, jotka pysyvät sisällä. Joku noissa kaupan soseissa mättää.


Kala on T:n mielestä hyvää, ja äidin mielestä hyväksi (ja sitä oli pakkasessa) joten sellaista tänään, useamman aterian tarpeiksi.

3 perunaa
6 porkkanaa (pieniä)
1 sipuli
seitiä
tuoreyrttejäHillitön kuorintaurakka, jonka aikana Tirppa kylvi maissinaksuja keittiön lattialle.

Keittelyä.

Omalta kasvimaalta timjamia ja persiljaa. Tilliä en valitettavasti kasvata, enkä viitsi maksaa maltaita kaupan nipuista.


Tirpan mielestä touhu oli niin jännän näköistä, että mukaanhan se oli päästävä.Aikansa kuplittuaan kattilassa näytti tältä:

Sitten otettiin esiin se laite, joka piti pahaa ääntä.

Pakkaus annospusseihin:

Yksi annos kuppiin odottamaan ruokailua, loput pusseihin ja pakkaseen.

Tirppahan siis tykkää itse tehdyistä soseista, syö niitä reippaammin kuin kaupan soseita, ja nämä pysyvät sisällä. Olisin mieluusti vähentänyt tätä kotitöiden taakkaa valmisruuilla, mutta tässäkin asiassa tehdään lapsentahtisesti. Hedelmäsoseet onneksi kelpaa myös pilttipurkeista!
Klo 12: Oma tekemä kalasose

Klo 14: välipalaa päikkäreiden jälkeen
Klo 17: sitä samaa kalasosetta, kun pakkasesta oli kanasose loppu.

(Tästä ei ole kuvia,
kun joskus se kameran akku on ladattava)

Kl0 20:
Ite pienityistä kaurahiutaleista ja tuoreista (ihan itse, ötököitä uhmaten, kerätyistä) mustikoista.

Ihan itse, omin pienin käsin. Tirppa mieluusti hoitaisi koko homman itse, ja joskus jos sotkulla ei ole niin väliksi, niin annankin. T täyttää lusikan kipossa, josta äiti pitää kiinni, laittaa lusikan suuhun, natustaa lusikkaa aikansa, laittaa lusikan kuppiin ja taas suuhun. HILLITÖN sotku, mutta tahdon uskoa, että se on sen luuttuamisen arvoista. Neiti ainakin nauttii.

Klo 21: Herkkiä hetkiä äidin ja tyttären välillä

ja unta kuulaan.

(Meillä muuten syötiin sinä yönä vain klo 12 kun itse kävin nukkumaan, ja nukuttiin aamuun asti! 8 tuntia unta äidin kuulaan keskeytyksettä, teki kyllä hyvää!)

Tämmöistä meillä, neidin ruokahalu on kasvanut räjähdysmäisesti!
Vielä tuntuu siltä, että tämän vauvan ruokailun myötä omat ruokailut jää vähiin tai ainakin laatu kärsii. Mutta äkkiäkös pakkasessa on riittämiin ruokaa ja ruokarytmi iskostuu selkärankaan niin, ettei sitä tarvitse miettiä.

Mitä ja miten teillä syödään?
Meneekö meillä nyt ihan pieleen tämä homma, tälläin mututuntumalla?
Onko teillä jotain periaatepäätöksiä vauvan ruokailusta?


6 kommenttia:

 1. tuli vaan mieleen että ootko koittanu kaupan luomu vauvanruokia? jos haluut välillä helpotusta..meillä meinaan siinä vaiheessa kun syötiin viimesiä vauvanruokia(äiti halusi joinain pv vielä päästä helpolla:D ) mutta lapsi ei ollu samaa mieltä niin ne luomuruuat uppos mutta normit vauvan ruuat ei..tietty teillä on eri tilanne ku tirppa oksentaa ne ku meillä kyse oli vaan et ne ei meinannu maistua.

  ja mulla on ollu sokerin ja herkkujen suhteen periaatepäätöksiä.meillä neiti kohta 2wee ei edelleenkään saa esim karkkia ja herkkuja..herkkuja on kuivatut hedelmät ym vähän terveellisemmät jutut.eli sokerista ollaan pyritti pysymään irti.mehujakin juodaan vaan lasten sokerittomia ja lisäaineettomia.valmiit smoothiet o myös herkkua:)ja vesi sekä maito uppoo:)

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana ja mielenkiintoinen postaus! :) Varmasti on ollut järjetön urakka tämän väsääminen,tosi kiva että jaksoit nähdä vaivaa. :)

  VastaaPoista
 3. Äh, saisinpa itsekin vihdoin hankittua tehosekoittimen, niin voisin tehdä lihasoseetkin itse. Kasvissoseet on tehty tähänkin mennessä, mutta sauvasekoitin ei oikein siihen riitä. Ihanaa muuten lukea myös onnistuneesta imetyksestä! Tuntuu että viime aikoina tullut luettua ainoastaan negatiivista mielipidettä aiheesta. Eikä nykyään enää saa edes hehkuttaa omaa onnistumistaan, kun se heti katsotaan korvikekäyttäjien sorsimiseksi. :(

  VastaaPoista
 4. Ihana kun jaksoit tehdä tämän postauksen. Itsellä on nyt reilu 5 kk poika ja ruokailut ihan hakusessa! Täytyis varmaan itsekin tsempata ja alkaa tehdä itse soseita, jos ne maistuis paremmin.

  VastaaPoista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus! Onnea puolivuotiaalle! :)

  VastaaPoista
 6. Kiva kun kävit blogissani kirjoittelemassa! Selvittiin säikähdyksellä maidon loppumisesta, eli yhä vaan imetystä kehissä =) Meillä oli pieni mies myös lastenosastolla alkupäivänsä ja aloitti näin elämänsä luovutetulla maidolla. Terveydenhoitaja sitten kotikäynnillä patisti osittaiseen pulloruokintaan, kun paino ei ollut noussut - ja sillä tiellä ollaan.

  Kiitos rohkaisusta ulkoilmauinnin suhteen, taidetaan tänään lähteä koittamaan! =)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)