20.9.11

KestopyllyilyäHei. En ole kovin hyvä kestoilija. En kestoile vain koska se säästää ympäristöä, vaan koska se säästää rahaa. Eli ei enkelin sädekehää ympäristöystävällisyydestä tähän osoitteeseen, vaikka tässä samalla tulee vähennettyä jätettä aika rankalla kädellä.

Meillä menee viikossa seitsemän kertisvaippaa, öisin. Joskus huonoina päivinä, tai kun pyykkitupavuoro venähtää pitkälle, saattaa tulla heikompia kestoilupäiviä. Eli kuukaudessa meillä menee noin yksi paketillinen vaippoja (48kpl). Koska se on kuitenkin lähes 600 vaippaa vuodessa (!!) niin kertakäyttövaippoina meillä on Natur Babycare vaippoja, jotka ovat jokseenkin biohajoavia, tehty maissista ja selluloosasta jne. (Linkissä lisää infoa!) Toimivat meillä tosi hyvin!

Kestovaippoina meillä oli pikkuvauvana Flanelliset sisävaipat (Imse Vimse) ja niihin sopivia kuviollisia ja kokovalkoisia kuoria. Muut vaipat olivat reisimakkarattomalle pötkölle ihan liian tukuisia, tuntui että vauvaparka oli pää alamäkeen, jos päälle laittoi taskuvaipan. Imset lähtivät meiltä vauvalahjana uuteen kotiin, ja toivottavasti siirtyvät taas ilmaiseksi seuraavalle käyttäjälle.

Nyt meillä on käytössä M-kokoiset taskut. Aika monta niitä saakin olla käytössä, että pärjää pyykkäämättä joka päivä. Meillä kestopyykkiä pestään joka toinen tai joka kolmas päivä, riippuen joutuuko kuivattamaan ihan huoneilmassa vaan, vai onko ulkona lämmin ja kuiva keli (kesällä) vai saammeko kuivaushuonevuoron taloyhtiöltä.

Pinossa on neljä AIO-vaippaa (piparikukallinen one-size, lila, vaaleansininen ja leppäkerttukuosinen) joista tykkään kovasti, mutta niitä on helkutin vaikea löytää käytettynä inhimilliseen hintaan. Näissä on kaikissa kiinteä sisäimu + läppäimu, joten kuivuvat melkein yhtä nopeasti kuin muutkin. Ja tarvittaessa taskuun saa tungettua lisäimua.

Loput ovat ihan vain taskuvaippoja. Kuvan vaaleanvihreät ovat itse tehtyjä s-m kokoisia, ja jäämässä pieneksi. Pinkit ovat tarrallisia Myllymuksuilta, muut käytettyinä hankittuja, ulkomaalaisia, Royalkestoa jne. (Imuina meillä on Mio-puuvillaimuja ja hamppucollegea. Taittoimuja siis, kuivuvat niin nopsasti.)
Tee on hassun mallinen pipana, joten arvostan eniten vaippapinon sivunepillisiä vaippoja, kun reisien kohtaa ja vyötäröä pystyy säätämään "erikseen", mutta tarrallisetkin ajavat asiansa.

Käytännössä kestoista on vaivaa. Turha siitä ruveta valehtelemaan, ei se ole yhtä näppärää kuin ostaa käyttövalmiita kertakäyttövaippoja kaupasta. Joutuu etsimällä etsimään vaippansa, jos ei ole varaa ostaa kaikkia uusina. Jokaisesta metsästetystä ja onnistuneesti kotiin raahatusta pitäisi saada mitali. Imuja on sata erilaista, ja niistäkin pitäisi löytää se omalle lapselle sopivin paketti. Hutilyönneistä kasvaa pyykkivuori ja v-käyrä. Niitä joutuu pesemään, kuivattamaan, viikkaamaan, taittamaan ja kasaamaan. Uudet vaipat pitää pestä monta kertaa, ennen kuin ne toimivat. Joskus ne haisevat kylppärissä, ennen kuin ne ehtivät kuivahtaa, ja ennen kuin ne ehtii pesemään.

MUTTA.
Kun ne vaipat on löydetty, ja se oman vauvan pyllylle sopiva imupaketti löytynyt, ja kestoilusanasto suomennettuna päässä ja pyykkihuolto rullaa, niin homma toimii kuin unelma.

Kaupasta ei tarvitse olla kokoajan kantamassa vaippapakettia kotiin, eikä vaipparoskista pihalle. (Viisi vaippaa per päivä tahdilla kulutat 1800 vaippaa vuodessa. Useimmilla vauvoilla menee enemmän!) Kukkaro kiittää, ja se paljon puhuttu ympäristökin.
Vauvan iho tykkää. Meillä vaippaihottuma iskee aina nurkan takaa, jos kertiksiä tulee käytettyä normaalia enemmän..
Ja hei, ne näyttää kivalta. Pakko sanoa sekin, koska tämä plussa-lista näyttää tosi lyhyeltä, vaikka pointit ovat tärkeitä.


Vielä yksi miinus, vaikka tästä nyt meinaakin tulla anti-kestovaippailupostaus:

Saat jatkuvasti selittää MIKSI. Vanhat ihmiset muistavat vielä vaippaliinat ja pitävät sinua tyhmänä koska et tee asioita sillä helpolla tavalla. Muut äidit puhuvat sinusta ikävään sävyyn, kun "lähdet kaikkiin vauva-muoti-ilmiöihin mukaan".


No miltä ne sitten näyttää? Tältä!


20 kommenttia:

 1. Täällä eräs vakilukija hei, luen aina postaukset mutta kommentoin harvemmin..

  Mä vaihdoin (osa-)kestoihin lapsen ollessa n.8kk kun alkoi hirvittää se jätemäärä + vaippapakettien raahaus (autottomana yh:na) kaupasta. Lapsella oli sitten myös päiväkodissa loppuajasta kestot ja sitten jo oppikin kuivaksi (>2v).

  VastaaPoista
 2. Täällä myös yksi päiväkestoilija, tyttö nyt melkein 3kk. Allekirjoitan täysin nuo listaamasi miinukset, erityisesti tuon selittelyn. En täysin kylläkään käsitä, mitä meidän neidin VAIPAT kuuluu kaikille kumminkaimoille, jotka asiaa kysyvät..:D

  VastaaPoista
 3. Me alettiin kans tässä joku aika sitten käyttämään muutama kesto päivässä... Hirveesti menee rahaa vaippoihin, niin jo kaks kestoa päivässä vähentää hurjasti summaa! Eikä vaadi paljoa!

  VastaaPoista
 4. Meillä on aloitettu kestoilu niin ekologisista, taloudellisista kuin käytännöllisistäkin syistä. Itselle ainakin pyykinpesu on helpompaa kuin niiden vaippojen roudaaminen kaupasta joka toisen kaupassakäynnin yhteydessä... Alkuun on päästy hyvin harsoilla/ Imse Vimse sisävaippa/ Bambino Mion taittoimu + Imse Vimsen kuorivaippayhdistelmällä. Mietityttääkin, mitä kuoria sitä jatkossa hankkisi, sitten, kun tarvitsee siirtyä seuraavaan kokoon. Testikäytössä on jo huomattu, etteivät villahousut, taskuvaipat ja AIO:t ole meidän juttuja. Niin, ja yöt siirryttiin menemään kertiksillä ekan viikon perästä, ettei tule yöherätyksiä märän vaipan takia...

  VastaaPoista
 5. Meillä piti kokeilla kestoilua, mutta äitiysloman alku ilman lasta loppuikin lyhyeen. Tuskin vielä on myöhäistä, kun huomenna on vasta kolme viikkoa täynnä, mutta mistä noita löytää? Tuntuu hurjalta maksaa kymppi ihan nuhjuisesta(vaikkakin sopivan imukykyisestä) kestovaipasta kirppiksellä saati uudesta yhdestä vaipasta 20e. Lisäksi tehdäänkö kestoja edes alle 5 kiloisille? Jos joo, niin miksi en ole löytänyt yhtään?

  Meillä siis kestoillaan ehkä tulevaisuudessa, kun äiti saa aikaa ommella ja lapsi painaa yli 5 kiloa.

  Suvi

  VastaaPoista
 6. Olipas kiva kun tänne eksyin, ja juurikin tähän postaukseen. Kestoilu kiinnostaa, vaikka ystävät varoittelevat pyykkivuoresta. Aion silti yrittää, edes osa-aikakestoilua. Ihmeellistä, että vieläkin kuulee lähes vain negatiivista palautetta jos edes vahingossa mainitsee kestovaipat...

  VastaaPoista
 7. missä piireissä te liikutte, kun joku jaksaa avautua kestoista? ite en oo koskaan törmännyt vaikka käytin esikoisellakin (9v) kestovaippoja. syinä ekologisuus ja piheys. parhaat kestot ovat olleet mun äidin tekemät taskuvaipat, jotka ovat olleet nyt jo puolisen vuotta käytössä. tilasin äidille matskut, teki 12 tasku- ja 3 housuvaippaa, matskut kustansi reilut 70e (sis. hamppu-bambu-taittoimu).

  meitin yks päivä, että ehhkä paskin syy, millä raskaana olevat esikoista odoottavat selittelee epäkestoilua on, että kakka ja pissa yököttää. kuvitteleekohan kermaperseet, että vauvaa hoitaessa välttyy eritetodellisuudelta, jos käyttää kertavaippoja.

  t. vihainen ituhippi

  VastaaPoista
 8. Meillä kestoillaan taloudellisista ja ympäristösyistä ja myös helppouden vuoksi (joskin jonkun mielestä kerran päivässä toisessa rapussa sijaitsevassa pyykkituvassa ravaaminen ei väktsiin ole helppoutta :D). Lisäksi hävettäisi ostaa kaupasta kertiksiä vaikka tuskin kukaan jaksaa katsoa mitä ostan. Sama jos joskus ostan miehelle olutta ja itse siis olen absolutisti niin kyllä hävettää kiikuttaa se yksi Kukko kassahihnalle vaikka eihän kukaan tiedä etten oikeasti juo :D

  Noihin "biovaippoihin" suhtaudun vähän ristiriitaisesti. Idea hyvä, joskaan en täysin kaikkien nälkäkriisien keskellä allekirjoita ruoan käyttämistä vaippoihin, mutta ei ainakaan kaupunkilaiselle kerrostaloasujalle saa puhtoisampaa omatuntoa kun ei ole kompostia. Biojätteeseen niitä kun ei saa laittaa mikä selvisi pari vuotta sitten kun entiset naapurit oli niitä jo hyvillä mielin pari kuukautta kiikuttaneet taloyhtiön jäteastiaan. Sitten kirottiin yhdessä harhaanjohtava biosana :/

  Mutta jotain kertiksiä pitäs varmaan olla erityistilanteita varten, esim. jos on koko päivän liikenteessä ja meillä ainain menee 10+ kestovaippaa päivässä, ei viittis niitä kakkavaippoja kantaa päivää mukana... Toistaiseksi on vielä sairaalasta saatu korkkaamaton Liberon mainospaketti.

  VastaaPoista
 9. Hei,
  meillä on käytetty kestovaippoja vastasyntyneestä (alle 3kg painoisesta), aluksi ImseVimsejä (sai halvalla esim. huuto.netistä ihan käyttämättömiäkin) omine kuorineen kokoa NB. Lisäksi alusta asti käytössä ovat olleet Tirsokkaan yhden koon taskut, jotka mahtuvat edelleen hyvin 8kk ikäiselle.
  Nyt lisäksi käytössä OnniBumin kuorivaipat, jotka mainioita, koska niissä voi edelleen käyttää imuina noita Imsejä tai sitten harsoja tai itse tehtyjä tai mitä vain!
  Meillä muuten vaippajen käyttö on nyt 8kk iässä jo vähentynyt kiitos potatuksen, vauva tekee mieluusti tarpeensa jo pottaan ainakin heti herättyään.
  -E

  VastaaPoista
 10. Vau! Mulla on käynyt kestovaipat mielessä, mutta niiden kokeilu ja käyttöönotto on vaan jäänyt ja jäänyt... Noi on kyllä tosi söpönnäköisiä noi kestovaipat, hehe! :)

  Tosi ihana ja rento blogi sulla, omassa blogissani löytyykin sinulle tunnustus. Käy nappaamassa jos kiinnostuit! Se löytyy täältä: http://lealeijona.blogspot.com/2011/09/tunnustus.html

  VastaaPoista
 11. Käytän kerttiksiä myös öisin ja reissuissa, kotona mennään kestoilla. olen myös joutunut selittämään miksi käytän kestoja, kun helpommallakin pääsisi.. Ja myös se omalle vauvalle sopivien löytäminen on aika homma. Käytän lähinnä yhden koon taskuvaippoja, jotka kokenut hyväksi. Kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 12. Meillä on käytetty Babylandin yhdenkoon taskuvaippoja, jotka olivat paitsi edullisia uutenakin (10 kpl 69 eur imuineen), myös nopeita kuivumaan ja löytyy sivunepit! Moni AIO-vaippa on turhan väljä "punttiosasta" meidän neidille.

  Onnelinkin mainitsema pointti siitä, että biojätteen sekaan biovaippoja ei voi laittaa, on mielestäni turhan vähälle jäänyt huomio! (Ihan sama "bioterveyssiteissä" jne.)

  Kiitos kivasta blogista. :)

  VastaaPoista
 13. Bioterveyssiteet SAA laittaa myös kaupungin biojätteeseen, paitsi pääkaupunkiseudulla (YTV:n oma älytön sääntö.) Yleensä nimenomaan ihmisen ulostetta ei saa, eli siksi ei vaippoja.

  Tietty esim nuo nature babycare -vaipat ei edes ole 100% biohajoavia, eli senkään vuoksi niitä ei voi edes omaan kompostiin laitaa.

  VastaaPoista
 14. En nyt lähde tähän "supermutsi" aiheeseen sen enempää kommentoimaan, muuta kuin sen, että tiedän varsin hyvin, etteivät nuo kertikset ole täysin biohajoavia, vaan jokseenkin biohajoavia. ;) Mutta parempi että ne hajoaa edes vähän, kuin etteivät hajoa ollenkaan.

  VastaaPoista
 15. Meillä on käytetty kestovaippoja alusta alkaen, hyvin käyvät ImseVimset vastasyntyneellekin. Niin, meillä on kaksoset, painoivat syntyessään 2 kg 100 g kumpikin. Netistä ollaan ostettu käytettynä ja itse sekä äitini ollaan tehty sisuksia vanhoista pehmeistä pyyhkeistä. Kiertoon laitetaan nämäkin kunhan pieneksi käyvät. (Kaksoset nyt 11 kk ja pottailevat jo aika paljon).

  Ja niin, meillä kyllä kestovaipoilla mennään öisinkin, ei ole tullut vahinkoja. Ja vauvojen iho tykkää, milloinkaan ei ole ollut vaippaihottumaa.

  Hyvää jatkoa sinulle, kirjoitat mahtavaa blogia ja sinulla on mahdottoman kaunis tytär!
  terv. Annastiina

  VastaaPoista
 16. Ja minusta parasta noissa biovaipoissa on se, että ne on jotain muuta kuin liberoa ja pampperssia, millä on hyllytilaa metreittäin ja varmaan muutenkin tosi epäeettisiä firmoja taustalla.

  Meilläkin kestoillaan ja aloitettiin pottailutkin jo n. 6 kk ikäisenä. Ei tässä nyt vielä kuivia olla vielä kaksi vuotiaana, mutta vaippoja menee päivittäin tosi paljon vähempi ja kun pottailevalle taaperolle menee sama kestovaippa parhaillaan koko päivän, niin ei tuo enää pyykkivuoressakaan paljon tunnu. Sitäpaitsi kertavaipat menee semmoisiksi paukkuisiksi ja nuhjaantuvat useamman tunnin käytön jälkeen, joten siksikin kestot on parempia pottailevan lapsen kanssa.

  VastaaPoista
 17. Mun kaveripiirissä poikkeus ovat ne, jotka eivät kestoile millään tasolla. Mä pesen lapsen vaatteet samassa koneellisessa vaippojen kanssa ja näin ollen kone surraa lähes joka päivä. Tässä on muuten sekin plussa, että vaatekierto on nopea ja tarvitaan näin ollen vähemmän vaatteita ylipäätään. Tulee siinäkin säästöä.

  On totta, että erityisesti niiden omasta mielestä parhaiden vaippojen löytäminen on ollut se haastavin juttu. Paras vaippaostokseni ovat olleet FuzzyBunzin onesize-vaipat. Ovat olleet lapsella 1 kk iästä lähtien käytössä ja ovat aina vaan (lapsi nyt 16 kk). Tosin nykyään kannatan kyllä kotimaista tuotantoa ja ostan suomalaisia kestovaippoja. ;)

  Tykkään sun blogista ja jossain postauksessa kierjoittelit, miten lukijat vähentyvät. Mä en esim. tilaa tätä blogia mitään kautta, joten en niissä luvuissa edes näy.

  VastaaPoista
 18. Meillä on kiertänyt kestovaipat nyt kolme poikaa ja parhaillaan niitä puetaan tyttärelle. Rahansäästö alkaa hiljalleen olla jo todellinen, koska käyttäjiäkin on ollut monta. Tunnustan, että olen laittanut vaippoihin rahaa enemmän, kuin olisi ollut pakko, koska olen aikanaan halunnut ommella vaipat itse. Jos olisin ostanut käytettyinä, olisi ekologisuus ja varmasti hintakin ollut ehkä toista luokkaa.

  Ja minusta ne värikkäät taskut vaan ovat niin nättejä, on siinäkin minusta ihan riittävän hyvä syy. :D

  VastaaPoista
 19. Säästöä saa mukavasti myös pottailun aloittamisella ajoissa. Minuakin kyllä kummastuttaa, miksi kestoilua pitää nykyään selitellä? Toisilla se on jo pakon sanelemaakin, kun iho ei kestä kertiksiä...
  Kannattaa harkita myös kestositeiden käyttöä, tai ainakin kokeilla, voi yllättyä positiivisesti.

  VastaaPoista
 20. Kestovaipat on niin mahtavia. Esikoinen kestotettiin kokonaan ja vasta nyt 2.5vuotiaana käyttää öisin kertakäyttöistä kun ei kestot riitä. Kuopuksella sama juttu. Heti kun kotiin päästiin niin alkoi kestoilu. Nyt tosin olen ajatellut alkaa käytää öisin kertakäyttösiä kun ei vaan tunnu löytyvän tarpeeksi imevää kestovaippaa.
  Niin suloisia nuo kestopyllyt! Mahtavia tapauksia : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)