8.12.11

No edelleen jauhan siitä päivähoidon aloittamisesta

Tee menee kunnalliseen päivähoitoon tammikuussa, ja minä palaan koulun penkkiin hakemaan sen ammattitaidon virallistavan lappusen. Muutama kysymys tässä kuitenkin on ratkaistavana.

1. Perhepeti. Tästä luksuksesta ollaan nautittu molemmat ihan laitokselta asti. Enkä aio kotioloissa tätä muuttaa. Mutta tuleeko päiväkodissa hirveä taistelu päiväunista, kun en alusta asti ole lasta opettanut nukahtamaan yksin omaan sänkyynsä? Vai olisiko meillä niin hyvä tuuri, että Tee ymmärtäisi nopeasti, että kotona ja hoitopaikassa on eri systeemit, ja sillä hyvä?

2. Kestovaippailu. Suostuvatko hoitajat käyttämään lapsella kestovaippoja? Onko meillä niitä tarpeeksi? Kokokestoilu onnistuu minulta tällä määrällä, mutta entä kun kotitöille jää rajallisemmin aikaa, ja vaihtoväliä ei voi itse säätää vaippojen sisältöä tilanteen mukaan säätämällä? Likapyykin säilytykseen ja kotiin kuljetukseen on jo hankittu kätevä pussukka. Tästä varmaan pitää puhua hoitopaikkaan tutustuessa, mutta toivon isosti, että kestovaippailu onnistuu myös hoidossa. Kertikset tekevät ison loven opintotukilompakkoon.

3. Imetys. Imetys on vähentynyt muutaman viikon aikana selvästi. Nyt tissi kelpaa lähinnä aamulla, päiväunille mentäessä ja illalla. Tottakai jokaiseen harmiin. Mitä tapahtuu kun pari päivää viikossa olemme jopa kymmenen tuntia erossa? Loppuuko maidontulo kuin seinään? Olisin tahtonut imettää vielä kesään asti. Eikä Teekään vaikuta siltä että tissi olisi yhdentekevä. Onko tässä vaiheessa järkeä enää pumppailla maitoa maidontulon edistämiseksi? Tammikuussa kun neiti saa ruokajuomana jo normaalia lehmänmaitoa. Pitäisikö vain todeta, että olemme tulleet tämän tien päähän? Vai vieläkö on toivoa?

4. Päivärytmit. Tätä en oikeasti tahtoisi edes miettiä. Minun pitää ehtiä ennen seitsemää linja-autoon. Ryhmikselle kävelee vartin. Pitää jäädä aikaa höpistä hetki hoitajan kanssa ja sanoa lapselle hei heit ihan rauhassa. Eli herätä pitää viimeistään 5.30, ja se edellyttäisi että KAIKKI tavarat olisivat valmiina kasseissa jo illalla, että aamulla voisi vain napata ne mukaan. Ryhmiksellä mennään niiden rytmeillä, toivon että Tee nukkuisi hyvät päikkärit, että jaksaisi illalla olla hereillä noin kahdeksaan asti. Olen itsekäs. Tahdon yhteistä aikaa lapseni kanssa myös arkisin. Ja omasta unestakin pitäisi huolehtia, ja käydä ajoissa nukkumaan. Aikaa omille jutuille on siis lähinnä bussimatkat. Ja kotityöt pitää tehdä pääasiallisesti vapaapäivinä, pyykkääminen saa olla ainut viikollakin hoidettava kotityö yleissiisteyden lisäksi. Ja pitäisi löytää itsestään selkärankaa toteuttaa tätä rytmiä jo joulukuun puolella. Huh huh.

5. Raha. Jokainen joka on elänyt opintotuella tietää, ettei sillä meinaa elää yksikään ihminen, saati sitten että sillä rahalla elättäisi kahta. Eli opintolainaa on otettava. Töitä en todellakaan voi enää tehdä koulun ohessa, niinkuin viime lukukaudella tein. Tingin kaikesta muusta paitsi niistä viimeisistä yhteisistä hereilläolotunneista.Helppoa siitä ei tule. Mutta mie ja Tee ollaan hyvä tiimi. Sillä pärjää jo pitkälle.

12 kommenttia:

 1. Mun tietääkseni sitä maitoa pitäisi tulla vielä, vaikka välit piteneekin. Kai ne rinnat vaan tekees sitä sitten vähän vähemmän, mutta tekee myös. Olen lukenut myös, että juuri päivähoidon alkaessa kannattaisi vielä jatkaa imetystä, koska päiväkodeissa on niin paljon uusia bakteereja ja imetys antaa hyvää vastustuskykyä niitä vastaan.

  Toivottavasti hoitopaikassa otetaan hyvillä mielillä kestot vastaan. :)

  Ja toivottavasti teillä menee muutenkin kaikki hyvin ja yhteistä aikaa jää paljon päiviin. :)

  VastaaPoista
 2. Ekaa kertaa taidan kommentoida, vaikka olen teidän matkaa jo vuoden päivät seurannut ;).

  Muista ei ole kokemusta, kun olen siinä onnellisessa asemassa, että pysty(i)n jäämään vielä kotiin. Mutta tuohon imetykseen. Meillä neiti 1v8kk tissuttelee edelleen ;). Päivätissit jäivät pois 1 v synttäreiden aikaan, mutta iltatissit ja lohtutissit kuluvat vielä meidän elämään. Neiti on koko syksyn ollut kerta viikkoon mummolassa yökylässä (jopa päälle 24 h yhtäjaksoisesti, ei toki joka kerta). Ja maitoa tulee siltikin vielä.

  VastaaPoista
 3. Meillä on päivähoidon aloitus edessä maaliskuussa, jolloin pieni täyttää 1v ja jo nyt olen pohtinut samoja asioita kuin sinä. Meillä nukutaan myös perhepedissä, enkä halua siitä luopua. Minä luotan siihen, että pikkuinen oppii nopeasti siihen, että päiväkodissa on erilaiset tavat kuin kotona. Ja itse olen myös päiväkodissa töissä ja kyllä me siellä olemme niitä pienimpiä nukuttaneet ja silitelleet ja mahdollisuuksien mukaan myös menneet nukahtamisen ajaksi viereen.

  Imetyksen jatkamista olen myös pohtinut. Olenkin ajatellut, että pikkuinen saa tissiä niin pitkään kuin haluaa, on varmasti ihanaa läheisyyttä molemmin puolin hoitopäivän jälkeen. Ja uskon, että maito riittää siihen tarpeeseen joka sitten tulee olemaan eli iltaisin (ja varmaan myös öisin) ja aamuisin. En usko, että sinullakaan maidontulo loppuu kuin seinään.

  Kovasti tsemppiä teille molemmille hoidon aloitukseen! Aluksi varmasti rankkaa kummallekin, mutta uskon kyllä, että molemmat sopeudutte nopeasti uuteen tilanteeseen. Itsekin mielelläni jäisin vielä kotiin, mutta niin kurjaa kuin se onkin, niin siihen ei yksinkertaisesti ole varaa :(

  Mukavaa joulun odotusta!

  Susanna

  VastaaPoista
 4. Sulla tulee niin paljon maitoa, ettei se mihinkään lopu, vaikka päiväimetys jäisikin pois. Moni imettää vielä vuosia siten, että aamuisin ja iltaisin. Ei siis mitään hätää :)

  VastaaPoista
 5. Juu, ei lopu maito! Meidän 10-kuukautinen lopetti ite tissittelyn (nyyh) lähes kaksi viikkoa sitten ja mulla tulee edelleen maitoa vaikken enää oo pumpannu pitkään aikaan. Kuulemma voi tulla parin kuukauden päästäkin vielä maitoa vaikka ei imetä! Eli sulla ei mitään hätää luulis olevan :)

  VastaaPoista
 6. Komppaan verskiä!

  Tsemppiä vaan! :-)

  VastaaPoista
 7. Hei,

  tuosta rahan riittämättömyydestä. Minkä ikäinen olet? Rahallisesti sinulla olisi huomattavasti helpompaa jos pääsisit oppisopimuksella opiskelemaan. Se ei vaikuta valmistumiseen mitenkään, saisit korvattua jo käymäsi koulun ja saisit 80% palkasta. Aikuisen ihmisen ei oikeastaan koskaan kannata mennä kouluun, vaan aikuiskoulutuksen tai oppisopimuksen kautta. Tällöin tuki on moninkertainen. Näin minulle neuvoi muinoin työvoimatoimiston täti ja vaihdoin itse sairaanhoitajan AMK opinnot oppisopparille ja pääsin heti kunnon palkkaan. Saattaa tarkoittaa opintoja kerran viikossa illalla työn lisäksi, mutta sehän on huomattavasti helpompi järjestää vaikka MLL kautta kuin pihistellä niillä naurettavilla opintotuilla ja lainalla.

  VastaaPoista
 8. Kommentoin niihin, joista on kokemusta.

  Meidän muksu aloitti pk:n 1-vuotiaana. On nukkunut perhepedissä ja nukkuu edelleen (tosin sivuvaunussa nyt) - päiväkodissa nukkunut mukisematta omassa sängyssä alusta alkaen. Siellä tosin on lapset aika vierivieressä, että saavat turvaa toisistaankin. Ja aluksi oli hoitaja vieressä nukuttamassa, nykyään nukahtaa pk:ssa heti itsekseen (kotona nukutetaan). Kotoa tutut ja tärkeät unilelut ovat suuri apu. Hyvin se menee.

  Jatkoin imetystä vielä puoli vuotta päivähoidon aloituksen jälkeen. Hyvin meni. Tuona aikana olin jopa pari kertaa yön pois kun lapsi oli isänsä kanssa kotona ja minä työmatkalla. Tauot eivät vaikuttaneet imetykseen mitenkään. Eli hyvin sekin menee!!

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 9. Meillä ainakin päiväkodissa silitellään lapsia, lauletaan ja ollaan niiden vieressä jotka sitä nukahtamiseen tarvii.

  Ja uskon kyllä että päiväkodissa suostuvat kestoilemaan, juttelet heidän kanssan asiasta, ja kerrot suoraan omat perustelusi kestoiluun (mm. tuo raha..) Ja kun viet sen suljettavan pyykkipussin sinne, ei kestoilu pitäisi mielestäni olla sen vaikeampi asia kuin kertakäytöt..

  - lastenhoitaja

  VastaaPoista
 10. Eiköhän kaikki selviydy, kun pääsette uuden arjen alkuun. Voimia ja jaksamisia teille kahdelle ihan hurjasti.
  Vaikka nyt tuntuu kurjalta iso arjen muutos, on se myös samalla rakkauden teko tyttärellesi. Olet rohkea nainen ja äiti! Pitkän tähtäimen päätös, joka on sekä järjellä ja rakkaudella tehty. Haluat tarjota hänelle paremman tulevaisuuden ja ammattitutkinto on avain siihen. Ole ylpeä itsestäsi, että kouluttaudut loppuun asti. Moni ei lähde siihen, koska on helpompaa jäädä kotiin; vaikka myöhemmin se opintojen loppuun saattaminen olisikin ollut kaikista paras ratkaisu koko perheen kannalta.
  Lämpöistä Joulun odotusta teille kahdelle!

  VastaaPoista
 11. Tsmppiä opintojen aloittamiseen! Ja se ei kuulu kenellekään (vaikka blogia kirjoittaisikin!)lopulta miten teidän perheessä asiat parhain päin lutviutuu, varmasti vain sinä tiedät miten on parhaaksi teille;)

  VastaaPoista
 12. Oi, sulla on ihanan kannustava ja positiivinen asenne! Mulla itselläni jää koulu kesken (tosin loppusuoralle) ja mies on työtön tällä hetkellä. Kelan tuet on ihan mitättömät ja mun opintotuki menee vuokraan (ei edes riitä kokonaan) ja mies maksaa omilla tuillaan laskut ja ruuat. Olen jo nyt pähkäillyt, miten pärjätään kun koulua pitää jatkaa ja jos mies sattuu vielä silloinkin olemaan vailla töitä... Mutta kyllä sitä aina jotain keksii ja säästeliäästi kun elelee!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)