21.1.12

Missio: TSI kestovaippa

Tee on kummallisen mallinen lapsi. Pylly on pieni, selkä on korkea, reisissä ei ole makkaran makkaraa, ja vyötärökään ei ole pullava.

Neppivaipat ovat ratkaisseet kaikki vaippojen istuvuusongelmat: vaipan pituutta, reisiaukkojen kokoa ja vyötärön kireyttä voi säätää näppärästi. En voi kuin suositella lämpimästi.

Tässä tulee se mutta: päiväkoti tahtoo vaipat tarrallisina, ja meidän tarravaipat jäävät pieneksi, tai jäivät jo, mutta sinnitellään niillä nyt vielä. Ja valmisvaipat ovat väärän mallisia. Kokeiluihin, yrittämiseen ja erehtymiseen ei ole valmisvaipoilla varaa. Pakko ommella itse.

Eurokankaasta ja sukulaisen ompelukorista löytyi tarvittavat kankaat, kuminauhat ja tarrat. Enää jää se dilemma, että olen käsi ompelukoneen kanssa. Saan kyllä pehmolelua ja päiväpeittoa aikaisiksi, mutta jotenkin hirvittää ommella vaippoja, joiden pitäisi pitää minimimmin pylly ja vaatteet kuivina. Kuminauhaa, tarranauhaa, ei nuppineuloja, venytä, viritä, sovita, mittaa jne ei ole miun juttuni yhtään.

Auttakaa naista mäessä, ja jakakaa parhaan tsi-vinkkinne kestovaippojen ompeluun!

EDIT: Osaset leikelty 11 tarrataskuvaippaan. Hirvittää.

20 kommenttia:

 1. Meillä on kestoiltu ja käytetty kertiksiä, oikeastaan puoliksi. Kertikset vaan olleet isomman kanssa jotenkin kätevämpiä... Itse ompelin oikeastaan kaikki kestot ja harkkahousut joita nyt päästy pikkuhiljaa käyttämään.
  Kestot ompelin oikeastaan kaikki itse, vaikka ompelukokemus oli aika pitkälti tilkkutöitä, verhojen ompelua ym.
  Mutta ommellessa ihan tärkein on ohut 70 TERÄVÄ neula, muuten tulee hyppytikkiä ja huonoa ommelta. Itse taistelin kuminauhojen kanssa ja helpoin tapa oli ommella ne kujaan eli päät pieneltä matkalta kiinni saumavaraan kuminauhojen alku ja loppupäähän, sitten vain käännetään vaippa ja ommellaan kuja oikealta puolelta läheltä kuminauhaa. Muutaman kokeilun jälkeen alkoi sujua ja tulee siisti nätti vaippa. Ja vielä jos paininjalan puristusta pystyy säätämään niin puristusta vähän pienemmälle niin ei vedätä kankaita. Toivottavasti näistä on jotain apua... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neula- ja kuminauhakujavinkeistä! Pistetty korvan taa ja ostoslistalle. :)

   Poista
 2. En valitettavasti osaa antaa vinkkejä, mutta mua jäi häiritsemään, miksei pk suostu käyttämään nepparivaippoja? Meillä töissä (päiväkodissa siis) yks muksu käyttää nepparillisia kestoja, enkä ole kyllä mitään negatiivista niistä vielä löytänyt. Voiko siis oikeasti noin pienillä yksityiskohdilla olla väliä, vai onko kestojen kiinnityssysteemeillä suurempiakin vaikutuksia vaippojen käyttöön?

  VastaaPoista
 3. Ei ole kestovaippojen ompelusta kokemusta, mutta ompelijana voin vinkata että harsi saumat ennen ompelua, voit sovittaa vaippoja tarvittaessa eikä tarvi jokaista pieleen mennyttä saumaa aina purkaa, harsimislanka on helppo ja nopea irroittaa kun varsinainen (ja onnistunut!) sauma on valmis :) Onnea yritykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaavan testasin ja muokkasin harsimalla, varsinaisia vaippoja en viitsi harsia, kun pul-kangas ei kestä ylimääräisiä reikiä. :)

   Poista
 4. Miksi ihmeessä vaippojen pitää olla tarralliset päiväkotiin? En voi kuin ihmetellä, itsekin olen päikkytäti, eikä kyllä itseäni haittaisi olkoon vaipassa sitten nepparit tai tarrat tai olkoon se kesto tai kerta. Pääasia kuitenkin on, että pitää lapsen kuivana.

  Tykkään lukea blogiasi, kirjoitat mukavasti teidän arjesta. Kaikkea hyvää teille ja jaksamista opinnoissa. :)

  Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne tarravaipat simppelimmät kuin one size nepilliset tai sivunepilliset vaipat. Varsinkin kun meillä on kolmella erilaisella nepityksellä noita vaippoja. Joten tavallaan ymmärrän tätejä tarhalla, ja aion tehdä osani heidän työtaakkansa keventämisessä. ;)

   Poista
 5. Pul-kankaan ompelu on joskus **ttumaista, kun se tahtoo jäädä jumiin tai sitten kone tykkää tehdä hyppypistoja. Täyttöaukon kumpparikujan saa ommeltua aika helposti, kun laittaa palan leivinpaperia kankaan päälle ja ompelee siis sekä pul-kankaan että leivinpaperin läpi. Leivinpaperi lähtee helposti irti, kun repii ompelujälkeä pitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo täyttöaukon kumpparikuja on muutenkin mysteeri. Minkä kokoinen siitä pitää jäädä?

   Poista
 6. kyllä sä voit nuppineuloja käyttää! Mutta laita ne sitten kaikki saumanvarojen puolelle.

  ja hei, mulla ois ollut kankaita kans. Tarviitko vielä jos lähetän? Ja Kestovaippainfossa on hyvät kuvalliset ohjeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mie toistaseksi kaipaa enempää kankaita, saa nähdä miten pahasti tähän jää koukkuun jos nuo onnistuvat. :D

   Poista
 7. Hei! Mulla on blogissa jotain pientä ompeluvinkkiä mm. tässä postauksessa: http://aaaria.blogspot.com/search/label/kestovaipat

  Vitsit kun löytäisin jostain mun muilta muokatun luottovaippakaavan jaettavaksi blogiin, meillä taitaa olla ihan samanmallinen tapaus kuin teillä, eikä netistä ole löytynyt kaavaa valmiina... Pitääpä tonkia tänään ompelulaatikoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa ja olen himppusen viisaampi. :D

   Poista
 8. Miksi ihmeessä nepit ei käy? Onko ne liian hitaat aukaista ja sulkea?

  VastaaPoista
 9. Yhdyn ihmettelemään myös päiväkodin nirsoilua. Mutta jos nyt joudut kuitenkin taipumaan niin varmista että tarra on sitten ärhäkkää ja vaippakäytön kestävää. Meillä vaihdettiin nepillisiin siksikin kun tarralliset eivät pysyneet ikiliikkujien päällä. t. Margaret

  VastaaPoista
 10. En ihmettele enkä moiti päiväkotia "nirsoilusta", olen otettu että suostuvat joustamaan käytännöissään niinkin paljon, että Tee saa käyttää kestoja ylipäätään! :)

  VastaaPoista
 11. Nyt kyllä haistatat pitkät niille tarhantädeille. Tuntuu, että eivät tiedä mitään kestovaipoista ja ovat sen takia vastarannan kiiskejä. Sanot, että opiskelevana yksinhuoltajaäitinä sulla on parempaakin tekemistä kun juosta täyttämässä niiden ihmeellisiä vaatimuksia. Tai sit pistät vaippoihin nepit valmiiks kiinni oikeille paikoilleen niin ei tarvii ku kiinnittää vyötäröltä. Voi hyvä tavaton!

  VastaaPoista
 12. Kuten jo sanoin, ymmärrän tätien kannan tässä asiassa. Meillä on käytössä one size etunepilliset, etunepilliset ja sivunepilliset neppivaipat. Sekalainen seurakunta siis, ja tädeillä on muutakin tekemistä kuin pohtia mikä neppi tulee mihin. Tarravaippa on simppeli ja tuttu, eikä vaadi enempää aikaa tai keskittymistä kuin kertisvaippa, joita he ovat tottuneet käyttämään.

  VastaaPoista
 13. Jaiks! Mulla ois sama homma edessä, neuvoa en osaa, odotan innolla niitä vinkkejä täältä. :)

  VastaaPoista
 14. Kuvallisia ohjeita vaippojen ompeluun löytyy esim. seuraavista blogeista: http://kuvablogi.com/blog/13793/4/
  http://siksaksis.blogspot.com/
  Kestovaippainfon sivuilla on myös jotain ohjeita ja Kestovaippayhdistyksen sivuilla kaavat ja ohjeet tarrallisen taskuvaipan ompeluun. Taskuvaipat on mun mielestä helpoimpia ommella noin muuten, mutta joskus ompelukone ranttuilee sen PUL-kankaan kanssa. Terävä ja ohut neula (voi olla myös esim. Microtex-neula) auttaa asiaa paljon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)