19.1.12

Taaperoimettäjä

Imettämisestä saa aikaan vaikka minkä moisia palopuheita. Tästä ei tule sellainen.

Tee halusi ensi töikseen tässä maailmassa tissille. Ensimmäiset kuusi kuukautta Tee eli pelkällä rintamaidolla. Ikäkuukaudet 7-8 rintamaito oli ainut ruoka joka pysyi sisällä. Kymmenkuisena Tee sai maistella hapanmaitotuotteita. 11,5kk vanhana Tee alkoi saamaan ruokajuomaksi lehmänmaitoa mukista.

Imettäminen on muuttunut välttämättömästä ravinnonsaannista pikkuhiljaa tähän pisteeseen, jossa lapsen imettäminen ei enää monenkaan ihmisen mielestä ole soveliasta tai suotavaa. Päiväkodissa ihmetellään hoitolasta, jota ei ole vieroitettu rinnalta, mutta joka ei kaipaa rintamaitoa hoitopäivän aikana. Puolitutut ihmettelevät ääneen, kuka nyt noin isoa lasta enää imettää. Moni heittää vitsillä, että kun lapsi osaa pyytää maitoa, pitäisi maitobaari sulkea pysyvästi.

Vuoden ikään imettämistä suositellaan, WHO käsittääkseni suosittaa jopa kahden vuoden ikään imettämistä. Voiko se nyt sitten olla niin väärin?

Kyllä minuakin ihmetyttäisi, jos joku tulisi ja tipauttaisi syliini yli vuoden ikäisen lapsen, joka osaa juoda maitonsa jo mukistakin, ja käskisi imettää. Tee ei kuitenkaan tipahtanut siihen tissille vuosikkaana, vaan vastasyntyneenä. Yli vuoden Tee on saanut ravintoa, lohtua ja läheisyyttä rinnalta. Tuntuu luontevammalta jatkaa, kuin lopettaa.

Yöimetykset ovat pääasiassa historiaa, ja hoitopäivinä päivälläkin tulee kymmenen tunnin imetystaukoja. Siitä huolimatta maitoa riittäisi vaikka naapurinkin lapsille. Julkisilla ei-perhe-paikoilla en imetä, mutta lapsitapahtumissa jne en kursaile. Maito kun nyt on kätevä välipala edelleen. Kotona Tee tahtoo usein rintamaitoa vain aamuisin ja iltaisin, ja joskus isojen kolhujen ja harmien (rokotusmaraton!) jälkeen.


Pitkälle tälläkin matkalla ollaan tultu, mutta vielä ei olla lopettamassa. Katsotaan missä vaiheessa tämä rintaruokinta tulee luonnollisesti tiensä päähän. Näppituntumalla tätä vauvaisaa elämää on eletty tähänkin asti, miksei siis myös taaperon kanssa.


Sana vapaa. Mikä taaperoimetyksessä ärsyttää/kammottaa/oudoksuttaa? Minkä ikäinen on "liian vanha" rinnalle?Ps. Myönnetään, minulla raja menee varmaan siinä kun lapsi osaa puhua jo hyvin, ja on muutenkin kaikin puolin "iso" lapsi. Eli ei edes taapero enää.


19 kommenttia:

 1. Nyt teini-ikäisen poikani imetyksen lopetin vuoden ikäisenä, mutta likan (nyt 1v2kk) imetystä jatkan vielä. Lopetan sitten kun aika on. Tavallinen maito ei näytä sopivan kovin hyvin (eikä myöskään maistu likalle juurikaan) niin senkin takia jatkan imetystä ainakin kevääseen saakka, jos se suinkin onnistuu. Lisäksi luulisin jonkinlaisten vasta-aineiden vieläkin välittyvän rintamaidon kautta, ja siitähän ei varmaan ole haittaa tässä talven flunssaepidemioiden aikana. Tästä ei kyllä ole mitään faktaa taustalla, vaan ihan mutu-tuntumalla mennään (likka ei ole sairastanut vielä kertaakaan mitään flunssia tai muitakaan tauteja -tiedä sitten onko vaikutusta imetyksella vai sattumalla).

  En ihmettele, enkä arvostele taapero- tai leikki-ikäisen imetystä, sillä jokainen tekee miten itse parhaaksi näkee.

  VastaaPoista
 2. Kuten itsekin sanoit, kun vauvasta asti on imettänyt niin jotenkin luontevasti se vaan jatkuu. Itse olen imettänyt kahta lasta vähän reilu parivuotiaaksi, yhden sain vierotettua 1-vuotissynttärin tienoilla niinkuinnjoka kerta on olllut tarkoitus. Ja silti en koe olevani mikään mieletön imetyshihhuli: niin vaan kävi. Ja kun sitä isoa lasta imettää niin se tuntuu ihan normaalilta, sitten kun se imetys on loppunut niin olen noissa pitemmissä tapauksissa ihan ihmetellyt, että miksi niin pitkään imetin. Ja joskus.vuosia sitten telkkarista tuli dokkari missä 7-vuotias nuori neiti pakotti äitiään antamaan rintaa missä ja milloin halusi niin sanotaanko että se kyllä näytti jo aika ikävältä! Juurikin se, että se näytti olevan keino hallita äitiä. Mutta kukin tyylillään.

  VastaaPoista
 3. Oi, rakastami aihe:)
  Esikoista imetin 7kk, kunnes uusi raskaus lopetti maidontulon kuin seinään. Jäi itselle vähän surullinen fiilis, Jannu tosin ei tuntunut olevan moksiskaan, maidontulon väheneminen sai vaan aikaan kamalat raivarit ja pullo rupesi kelpaamaan paremmin kuin hyvin.
  Tyty on nyt 7kk ja olen ajatellut jatkaa niin pitkään kuin molemmista hyvältä tuntuu, olkoot se sitten vuosi, kaksi tai kolme.

  Ehkä vähän pääni sisällä ihmettelisin jos joku imettää vielä kouluikäistä, mutta en kyllä kommentoisi asiaa. Jokaisella on omat syynsä. Luonnollinen vieroittumisikä taisi olla 4-7 vuotta(?), joten en jaksaisi kamalasti kummastella.

  VastaaPoista
 4. :) Oon niin iloinen, että joillakin imetys onnistuu!
  Veljeäni imetettiin reilusti yli 2 vuotiaaksi ja sitten piti lopettaa, kun seuraava muksu päätti maailmaan alkaa saapua :) Onhan se hurjaa ajatella, että imettäisin itse Mikaelin kokoista lasta :D Meille kun tissiruokinta ei sitten sopinutkaan.

  VastaaPoista
 5. Viime kesänä/syksynä tulikin aiheesta dokkari, pohdiskelinkin sitä omassa blogissa sillä siinä tosiaan oli jo koululainen joka söi tissiä. Se on jo ehkä vähän liikaa. Minua ei häiritse isompien lasten imetys. Uskon että asenne on opittu äidiltäni joka on imettänyt sisaruksiani pisimpään about 3 vuotiaksi. Omaa pikkuista aion imettää niin pitkään kun hyvältä tuntuu :)

  VastaaPoista
 6. En ota nyt kantaa kumpaankaan suuntaan, koska mielestäni tämä ei ole oikein mielipidekeskustelu, johon mulla voisi olla yhtään mitään annettavaa. Lapsia, äitejä ja tilanteita on niin erilaisia. Mutta tuli se vaan mieleen, että tuo WHO:n suositushan johtuu lähinnä siitä, että suuressa osassa maailmaa imettäminen on lapsen ainoa mahdollisuus saada takuuvarmasti turvallista ruokaa ja edes periaatteessa kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Rikkaiden länsimaiden nykytilanne on kuitenkin se, että korvike todella korvaa rintamaidon vastustusaineita lukuunottamatta täydellisesti.

  Ja toisaalta toi vastustusaineasiakin on aika suuri kysymysmerkki, jota on todella vaikea tutkia. Oma 9-kuinen lapseni on maistanut rintamaitoa viimeksi nelisen kuukautta sitten, eikä ole ollut kertaakaan esimerkiksi kuumeessa tai korvatulehduksessa, joten vastustuskykyä voi nähtävästi löytyä ilman rintamaitoakin. Kieriskelin suunnattomissa itsesyytöksissä imettämistä lopetellessani ja ajattelin, että nyt se sairastelukierre varmaan alkaa. Vaan eipä alkanut.

  Mää en halunnunna kommentoida nimimerkillä, koska en varsinaisesti halua, että kukaan todella ulkopuolinen (en tarkoita sua enkä Titä, vaan TODELLA ulkopuolisia) on turhan perillä meidän tissiasioista.

  VastaaPoista
 7. Taaperoimetys on erityisen näppärää silloin, kun taaperoinen sairastaa. Silloin tisumaito voi monesti olla lähes ainoa ravintoaine, mikä uppoaa. Ja niin kätevää: nesteytystä ja energiaa samassa paketissa. Etenkin mahapöpöjen jyllätessä tisumaitoilijan kanssa ei ole niin suurta huolta kuivumisesta. Ja päiväkotiuraa aloitteleva on kuitenkin melkoisen altis kaiken sorttisille pöpöille.

  VastaaPoista
 8. Ehkä se menee tuossa puheessa. Serkkuni (2 vuotta) äiti tuli töistä ja halusi hetken olla rauhassa ja syödä oman ruokansa, joten hän kysyi anoppiaan olemaan hetken lapsen kanssa ulkona. Serkkuni halusi kuitenkin heti sisälle ja rinnalle, joten hän huijasi mummoaan väittämällä, että on kylmä, pitää päästä sisään(Huom! Tämä tapahtui viime kesän kovimmilla helteillä! :D) Lopulta hänen mummonsa päästi kylmää valittelevan taaperon sisälle. Hän ryntäsi tietysti heti itkemään äidin kaula-aukolle. Jotenkin siinä vaiheessa, kun osaa käyttää oveluuttaan päästäkseen tissille alkaa tuntua kummalle imettäminen varsinkin, kun äiti haluaisi jo lopettaa koko touhun.
  Mutta kukin parivaljakko kaksin päättäköön.
  Itse inhosin imetystä aluksi ja laskin kuukausia, että koska voin lopettaa. Nyt touhusta on tullut luontevaa ja helpompaa, enkä enää tiedä kuinka pitkään imetän...

  VastaaPoista
 9. Mulla ei ole vahvoja puolesta tai vastaan argumentteja tai asenteita taaperoimetystä kohtaan. Nyt, kun rinnalla on oma imetettävä, niin tuntuisi luonnollisimmalta jatkaa imetystä niin kauan, kuin lapsi siihen kiinnostusta/tarvetta osoittaa ja terveyssyistäkin jo sinne WHO:n suosituksen mukaiseen 2 v saakka, jos se luontevasti käy. En tiedä, tuleeko jossain vaiheessa itsellä raja vastaan. Luulen, että lapsi kyllästyy ennen kuin (tämä) äiti. Päivähoitoon siirtyessä imetyksen jatkaminen on mielestäni järkevää siksikin, että infektiokierre voi helpottua/jäädä välistä lapsen rintamaidosta saamien vasta-aineiden vuoksi. Äidinmaidon hyödyt kun ovat suoraan verrannollisia lapsen saamaan maitomäärään nähden.

  VastaaPoista
 10. Minusta on ihan normaalia imettää yli vuosikasta. Meidän tyttömme sai tissiä hiukan yli puolitoistavuotiaaksi, ja vieroituksesta seuraavana päivänä alkoi pureskella kynsiään. Ajattelen sen olevan merkki liian aikaisesta vieroituksesta.
  Vieroituksen syy oli se, että olin siinä vaiheessa käynyt jo pitkään töissä ja lapsi oli isänsä kanssa kotona. Päiväimetykset loppuivat jossain vaiheessa hyvin luontevasti, mutta laiskana ihmisenä imetin öisin. Se oli kuitenkin kaikkein helpoin tapa saada lapsi takaisin unille. Yöimetyksen jaksamisella kuitenkin on rajansa.
  Vieroitus oli lopulta helppoa, tapahtui tosiaan yhdessä yössä. Lisäksi luulen, ettei lapsi ollut oikeastaan tajunnut enää saavansa rintamaitoa, sillä pakkautuneitten ja todella kipeiden rintojeni kanssa yritin pari päivää vieroituksen jälkeen yritin helpottaa oloani ja houkutella tyttöä imemään. Lapsi otti kyllä hentoisesti rinnanpään suuhun, katsoi minua hölmistyneenä ja aloitti röhönaurun. Unenpöpperössä imiessään ei varmaan oikein ollut tajunnut, mitä on tekemässä, joten imetys oli päivänvalossa ihan vieras asia.
  Pointtini sinulle on kuitenkin se, ettei taaperoimetystä tarvitse mitenkään kyseenalaistaa. Luulen, että monet lapset tarvitsevat vielä sen kaltaista läheisyyttä, joko päiväsaikaan täysin tietoisina tai unisena äidin viekussa. Sitä paitsi, niin kauan kuin imetys on mukavaa teille molemmille, miksi ihmeessä lopettaisitte?

  VastaaPoista
 11. Taaperoimettäjä ilmoittautuu! Meillä lopeteltiin joulun jälkeen 1v8 kk:n iässä. Vielä syksyllä ajattelin, että imetän lähemmäs kahta vuotta, että neiti itse "vieroittuu". Yöt menivät kuitenkin hirmu katkonaisiksi (= herätys jopa 10 kertaa yössä) ja ennen joulua neiti halusi tissiä päivälläkin. Ja päivätissit olivat muutoin jääneet pois jo yhden vuoden hujakoilla.

  Lopetus sujui pelättyä helpommin. Sattumaa tai ei, mutta nyt on pariviikkoa ollut tavanomaista enemmän äidin perään itkemistä. Toisaalta tuokin vaihe taitaa kuulua 2-vuotiaiden juttuihin. Ja yöt ovat parantuneet ihan silmissä. Vieläkin toisinaan kaivataan varsinkin aamutissiä, mutta ei noista patalapuista enää tippaa enempää taida tulla ;).

  Muutoin taaperoimettämisestä. En ole muutamaa kertaa muutoinkaan imettänyt ns. julkisesti (puistossa ym). Ei ole ollut tarvetta. 1v-synttäreiden jälkeen tissutteltiin kyllä oman perheen kesken, mutta ei enää samojen ns vieraampien tuttujen läsnäollessa kuin vauvana. Että pikkaisen takaraivossa jylläsi, vaikka ihan ylpeänä taaperoa imetinkin.

  VastaaPoista
 12. hei! minä imetän 1v 2kk ikäistä esikoistani ja odotan toista lasta rv30. ja olen asiasta ylpeä! tarkoitukseni on imettää sitten kahta lasta kun toinen syntyy.

  VastaaPoista
 13. Mä imetin omaani (nyt 2v2kk) viime syksyyn, lopetusaikana taisi olla 1v11kk. Tyttö vieroittautui aika itsestään, kun oli monena aamuna vain lähtenyt sängystä ilman että halusi maitoa niin sitten päätin että nyt lopetetaan. Kerran taisi tuon jälkeen pyytää ja kun ei saanut niin siihen jäi :) Vähän tuli itselle haikea olo kun viimeiset vauvarippeet karisi pois, mutta ihan hyvä näin, selvittiinpä ilman huutovieroitusta.

  Hoidossa hän oli aloittanut alkusyksystä ja jo silloin oltiin tilanteessa että imetin iltaisin ja aamuisin. Iltaimetys jäi hiljalleen pois kun kumpikaan ei sitä muistanut ja lopulta sitten kokonaan. Mä uskon kyllä vahvasti tuohon vasta-ainevaikutukseen, tyttö ei koko syksynä ollut kipeänä poissa hoidosta kuin yhden päivän! Ja muutoinkin ollut todella terve tyttö. Saattaahan hänellä muutoinkin olla hyvä vastustuskyky, mutta itse ainakin haluan uskoa rintamaidon vahvuuteen!

  Isoa taaperoa (eli reilu 1,5v kun vielä päivällä imetin) imetin ihan julkisesti, puistossa, kahvilassa... missä vaan. Hiukan kerättiin ihmetteleviä katseita, mutta eipä kukaan tullut ainakaan päin naamaa mitään sanomaan. Vain isovanhemmilta tuli välillä kommenttia että eikö olisi ison tytön aika juoda jo ihan tavallista maitoa, mutta ne mielipiteet sivuutin ihan suoraan.

  Meille imetys sopi pitkän kaavan mukaan ja me teimme niin. Joku toinen ei halua tai pysty imettämään ollenkaan ja se on heidän asiansa, jokainen tekee tyylillään ja siihen ei pitäisi olla kenelläkään mitään sanomista!!

  -iisa

  VastaaPoista
 14. http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkimus+Imetysajalla+yhteys+vihamielisyyteen+aikuisena+/a1305549725659

  VastaaPoista
 15. ihanaa että jollain sitä maitoa tulee! mulla lakkasi maidon tulo kokonaan jo kun meidän neiti oli kahden kuuakuden ikäinen :s sitä ennen kuukauden verran yritin ja yritin saada maitoa nousemaan mutta pikkuinen vain itki nälkää!

  VastaaPoista
 16. On todettu, että yli puolen vuoden jälkeen lapsilla allergiat lisääntyvät imetyksestä johtuen eikä vastaavaa suojaa influenssalta jne enää ole, joten osa imtyksen hyvistä puolista häipyy jos imettää liian pitkään. Täytyy kuitenkin muistaa imetys on muutakin kuin maidon antoa, hoivaa ja turvaa. Hampaiden kannalta liian pitkä imetys voi olla jokseenkin kyseenalaista, mutta jos huolehtii omasta hammashygienista hyvin, ei luultavsti lapsi sitä kariesbakteeria saa. Yli vuoden kestävässä imetyksessä on huolehdittava siitä, että lapsi saa muutakin ravintoa tarpeeksi, sillä äidinmaito ei riitä turvaamaan ravinnonsaantia muuttuneen kostumuksen vuoksi..Kuitenkin imetystä voi jatkaa suositusten mukaan vaikka sinne 2 vuoteen. Tsemppiä, älä turhaan huonoa omaatuntoa jatkamisesta/lopettamisesta ota:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei ole lasta, mutta sitten kun on ja mikäli imettäminen sujuu hyvin, olen ajatellut imettää ainakin yksivuotiaaksi asti. Tämä siksi, että juotan lapselleni mielummin rintamaitoa joka sinällään on 'täydellistä' ravintoa, kuin jotain kaupan lehmänmaitoa jota on pästöroitu, homogenisoitu ja muokattu mielin määrin. Imetyksen jälkeenkin mieluusti maito suoraan lehmästä kuin meijerin kautta.

   Poista
 17. Itse en ole imettänyt käytännössä ollenkaan. Minulle tehtiin sektio ja maito ei pumppaamallakaan juuri noussut. Olisi se varmaan alkanut kun olisi vaan jaksanut sinnikkäästi yrittää, mutta en jaksanut ja se siitä. Lapseni on korvikkeella pulloruokittu kunnes aloitti kiinteät, korviketta saa edelleen aamuisin/iltaisin ja ruokajuomana. En koe että imetys olisi mitään muuttanut.

  Taapero-imetys on siis omalla kohdalla imetyksen puuttumisesta johtuen todella outo ajatus, mutten sitä muiden kohdalla millään lailla vieroksu, jokainen tekee omat päätöksensä sen mukaan minkä parhaaksi näkee. Rajana kai kuitenkin näkisen sen että kun lapsi osaa itse rintaa pyytää ja muutenkin kunnolla puhua ei sille imetykselle enää varsinaista tarvetta olisi ja siinä vaiheessa se on ehkä vain äidin keino pitää lapsi vielä "vauvana".

  Tämä aihe ei tähän sinänsä kuulu, mutta kirjoitan kuitenkin. Parin viikon päästä vuoden ikäinen lapseni ei ole ollut kertaakaan kipeänä, pari viikkoa sitten sairastettua pientä flussaa lukuunottamatta. Usean lähes vuoden ikään asti täysimetetyn kaverin/ tutun lapset ovat olleet jatkuvasti kipeinä jo ennen puolen vuoden ikää, muutamalla on ollut myös korvatulehduksia ja lapselle on laitettu putket korviin. Tuttavapiiristä löytyy myös muutama muu täysin korvikeruokittu lapsi joka ei ole edes päivähoidon alettua sairastellut. En siis täysin usko imetyksen antamaan ainutlaatuiseen vastustuskyvyn suojaan. En sitä myöskään kiellä, koska kai jotain perää tutkimuksissakin on. Totean vain sen että vastustuskyvyn voi saada muutenkin. Ja muista imetyksen myötäilevistä puolista esim. hellyys aiheesta puhumattakaan.

  Suomessa kovin suuresti pidetään rintaruokintaa ainoana oikeana vaihtoehtona. Suomen tai muiden niin sanottujen hyvinvointivaltioiden oloissa se ei kuitenkaan perustu juuri muuhun kuin vastustuskyvyn maksimoimiseen. Synnytyslaitoksella saama paheksunta ja nykyisin korvikeen nimikin: vieroitusvalmiste, myös tukee tätä ajatusta täysin. Se myös kohtelee sellaisia äitejä jotka syystä tai toisesta eivät pysty/halua imettää tosi epäreilusti. Omalla kohdallani ihan sama mitä muut ajattelevat, lapseni on asiallisesti ruokittu ja hellyydellä kohdeltu.


  Ps. olen lukenut blogiasi lähes alusta asti ja vaikken suurimmasta osasta asioista ole kanssasi samaa mieltä, arvostan tapaasi toimia ja nostan sinulle hattua siitä kuinka hyvin olet jaksanut kaiken keskellä ja kaikesta huolimatta, kaikki eivät olisi. Vaikutat todella onnelliselta. Mukavia talvi-päiviä teille molemmille!

  VastaaPoista
 18. Itse imetän yhä nyt 1 v 10 kk taaperoa ja olen raskaana rv 18. Aion imettää myös taaperoa kun vauva syntyy. En mitenkään suunnitellut taaperoimetystä, ei vain ole tullut vastaan yhtään hyvää syytä lopettaa. Ja imetyksen vaikutuksesta hampaisiin sen verran, että kariesbakteeri ei pysty käyttämään pelkkää äidinmaidon sokeria ravinnokseen. Lisää tietoa ja vertaistukea saa halutessaan FB:n taaperoimettäjät ryhmästä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)