27.5.12

Pyykkipäivä

Kestovaippailu ei muuta arkea radikaalisti mihinkään suuntaan. Pyykkipäivät vain tuppaavat venymään maratooneiksi, kun ei ole aikaa pyykätä joka päivä vähäsen. Joten kirjoitan sitten kaiken huipuksi pyykkipäivän perään teille kestovaippapohdintamaratoonin:Kestovaippailussa on puolensa ja puolensa. Täyskestoilua on kestänyt viime syksystä (? Pitäisi tarkistaa kalenterista.) asti ja  kertakäyttövaipat lähes täysin hylätty. Ajattelin listata meidän plussat ja miinukset.


Plussat:

 • Rahan säästö. Kertisvaippoihin uppoaisi helposti ainakin 40 euroa kuukaudessa. Olen käyttänyt viimeisen vuoden aikana ehkä nippanappa tuon 40 euroa isompiin käytettyihin vaippakuoriin. Toki vettä kuluu pyykinpesuun, mutta se ei ole iso menoerä.
 • Vaippaihottuma pysyy poissa. Tee kärsii kertisvaippojen yhteydessä hurjista vaippaihottumista. Ja nyt en puhu mistään pikku näppylöistä, vaan lääkärikäyntejä vaativista
 • Kaupasta raahattavaa on tarpeeksi ilman kertisvaippapakettejakin. Meillä ei ole autoa, joten jokainen säästetty kauppareissu on huippujuttu.
 • Vaippoja on aina kotona, ne eivät lopu kesken. 
 • Ympäristösyyt. Viimeisenä listalla, mutta kuitenkin listalla. Jätteen määrä kertistelevässä vauvaperheessä on huikea, meillä tulee kaatopaikkajätettä todella vähän.


Miinukset:

 • Vaivannäkö. Vaipat pitää pestä, kuivattaa, taitella, täyttää ja pinota kaappiin. Opettelun vaiva on sitten asia ihan erikseen.
 • Hajuhaitat. Pikkuvauvan pissa ja kakka eivät juurikaan haise. Kiinteäruokaisen vauvan vaipat haisevat siltä itseltään. Likavaippojen säilömisessä pitää löytää toimivat ratkaisut.
 • Ei niin takuuvarma imukyky. Kertisvaipalla voi olla varma, että joka vaippa imee saman verran nestettä itseensä. Kestoissa asia ei ole ihan niin yksinkertainen, ja se meinasi muodostua ongelmaksi päiväkodissa. Ratkaisuna standardi-imupaketti. Mio+bambu/hamppu, aina, joka vaippaan, ja sekalaiset imut pois kierrosta. Vaihtoväli minuutilleen kolme tuntia. 
 • Hankaluudet joidenkin vaatteiden kanssa. Kestovaippa on isompi kuin kertisvaippa. Se lisää vaatteissa tarvetta selän pituudelle, bodyn reisitilalle ja housuissa pyllytilaa. Joissakin vaatemalleissa ei vain mene se koko, jonka kuvittelit sopivan. Silmä onneksi harjaantuu huomaamaan tämänkin ennen ostopäätöstä. Lahjavaatteiksi pyydä suosiolla kokoa isompaa, kuin mitä tarvitsisit.
 • Satunnaiset ohivuodot. Liikkuva lapsi tarvitsee joustavan ja liikkeitä mukailevan vaipan. Valitettavasti kaikki taskuvaipat (meillä Babylandit ja Fuzzit) eivät täytä vaatimuksia, ja joskus neidin touhatessa kastuvat vaatteet. Kotona se ei haittaa, mutta päiväkodissa se on ikävämpää. Päiväkotiin pyrin siis laittamaan tarrallisia tai sivunepillisiä vaippoja.


Päiväkotikestoiluvinkkejä:

 • Tee asioista yksinkertaisia. Tarravaipat, valmiiksi täytettyinä, ja tarhatädeille tieto siitä, kuinka kauan imupaketti kestää. Päiväkodin työntekijöiden ei tarvitse opetella kestovaippailua, ainoastaan vaihtaa se vaippa, ja olla heittämättä sitä roskiin.
 • Hanki hyvä vaippapussi. Pul-kankainen, ripustuslenkillinen ja tarra/vetoketjusuljettava. Meillä on Myllymuksujen oma, ja se on saanut kovasti kiitosta päiväkodilta. Pitää hajuja sisällään, ja roikkuu Teen käsipyyhenaulassa, ja tulee joka päivä kotiin likapyykkeineen. Muovipussikin kuulemma ajaa asiansa, mutta onhan tämä kivempi mukana roikotettavaksi.
 • Pidä huoli siitä, että vaippoja on koko ajan hieman yli tarpeen, sikäli mikäli päivän aikana tulee kakkavaippa tai ohivuoto, ja siten ylimääräisiä vaipanvaihtokertoja.
 • Opasta. Teen päiväkodissa ei ole kestovaipatettu yhtään lasta ennen Tirppistä. Hyvällä alkuopastuksella työntekijöiden ei tarvitse pähkäillä minkään asian kanssa, ja kestoilu toimii. Kommunikointi pitää pelata alunkin jälkeen, esimerkiksi tällä hetkellä Teen aamun ensimmäinen vaippa tuppaa vuotamaan mystisistä syistä. Pistin lisäimuja tilaukseen syksyä varten.
 
 
 
 
 
Pikkupyykkärin apulainen jäi huomaamatta maahan pötköttämään ja jäi sinne vahtimaan pyykkejä. Kuten kuvista voi aavistaa, sadekuuro pääsi yllättämään tällä kertaa. 

Lähden hakemaan loput pyykit sisälle, jäikö jotain kysyttävää? Nyt saa kysyä, kun kerran ehdin vastaamaankin.

12 kommenttia:

 1. Tosi kiva kun tarhassa hoitajat ovat lahteneet mukaan kestovaippailuun. Eivat varmasti ihan kaikissa tarhoissa siihen pyynnosta huolimatta suostu. Muistelenko vaarin, etta teillakin tarhassa suostuttiin vasta kun tavallisista vaipoista tuli vaippaihottumaa?

  Kaytatko seka Mion imuja etta kuoria ja jos niin mita kokoa? Meilla on sekalaisesti erilaisia vaippoja, mutta aika paljon Mioja ja kysymykseni siis liittyy sun kokemuksiin Mioista. Meilla tytto on 11kk ja n.9.5 kg ja tahan asti meilla on mennyt Mion <7kg imut (+bambu) ja <7kg kuoret. Ne on olleet tosi hyvia. Nyt kuitenkin alkaa pituus loppumaan vaipasta ja kuori kiristamaan. Saatiin kaverilta Mion 9-11kg vaippoja ja kuoria. Kuoret on ok (hieman viela reidesta loysat), mutta vaippa tuntuu kuitenkin jotenkin tosi levealta kavelemaan opettelemalla lapsella. Jos sulla on toi isompi koko kaytossa niin miten olet sen taitellut ja onko se susta ollut liian levea? Ma olen nyt sitten kaantanyt ne pienemmat Miot toisin pain pituussuunnassa, mutta nain tulee vain kaksinkertainen taitos ja imukyky on pienempi. Mutta leveydeltaan se taitos on juuri sopiva. Pahkailen siis kovasti, etta kumpi vaihtoehto on parempi. Pienempi vaippa kapeammalla kaksinkertaisella taitolla vai levea vaippa kolminkertaisella taitolla. Olisi kiva kuulla miten sa tosiaan Mioja kaytat ja mita kokoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eivät suostuneet kestoiluun suoralta kädeltä, mutta terveydellisistä syistä suostuivat. Ja nyt kaikki suhtautuvat siihen tosi hyvin, ja opettavat päiväkodilla käyville harjoittelijoillekin miten kestovaippaa vaihdetaan. ;)

   Meillä on käytössä taskuvaipat eli ei lainkaan kuorivaippoja. Mion imuja vain oli paljon saatavilla, kun etsin sopivaa imupakettia taskun sisään, joten niitä meillä sitten onkin, ja paljon! Tällä hetkellä taitan ne edelleen ns. taittosuuntaa vastaan, eli en prefoldin mukaisesti. Tee on hoikkis typy ja mahtuu edelleen s-m ja m-kokoisiin vaippoihin, painoa kun on edelleen nippa nappa 10kg. :) Mion kuoria en ole käyttänyt missään vaiheessa, koska en ole halunnut säätää kuivaliinojen kanssa.

   Poista
 2. Kiitos kivasta postauksesta. Meilläkin olisi päiväkotikestoilu vastassa joskus hamaassa tulevaisuudessa, niin tämän saikin jo sitä etukäteen miettimään :D

  VastaaPoista
 3. Miten pitkään ja millä tavalla säilytät likaiset vaipat kotona ennen pesua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesen pyykkiä kaksi kertaa viikossa. :) Säilytän vaipat purettuina ilmavasti pyykkikorissa. Kuiva pissa kun ei haise..

   Poista
 4. Hei kiva taas kuulla teidän kuulumisia useammin. :)
  Millainen yöpaketti teillä on toiminut? Mielenkiinnosta kysyn, meilläkin täyskestoilu alkaa viimeinkin olla aika hyvällä mallilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yöpakettina melko samanlainen setti kuin päivällä, mutta boostattuna yhdellä ekstaimulla, SwaddleBeen (?) aika paksulla tiimalla. :) Hyvin pitää pissat, kunhan vaippa on istuva.

   Poista
 5. Me vasta aloitellaan hankkimaan kestoja (la elokuussa :D), ja oon miettinyt mm. millä pesuaineella vaippoja pestään?
  Kiva blogi sulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesuaineen merkillä ei ole niinkään väliä, kuin sillä mitä pesuaineessa on. Valitse zeoliititon, saippuaton ja valkaisuaineeton pesuaine. :) Meillä pesuaine on lisäksi hajusteeton, koska oma ihoni kestää huonosti ylimääräisiä kemikaaleja.

   Poista
 6. Heippa, nuista Babyland-vaipoista, pesetkö niitä 90 asteessa? Jossain niitä myyvällä sivustolla oli, että ei kestä keittopesua. Ootko käyttäny etikkaa vaippapyykin pesussa? Myös siitä oli, ettei Babylandin vaipoissa sais käyttää. Mua kiinnostais ostaa nuita pari kokeiluun, mutta pesen vaippapyykin aina ainoastaan etikkaa pesuaineena käyttäen ja välillä keittopesen koko läjän, niin en kehtais aina erotella sieltä muutamaa vaippaa erikseen pestäväksi... Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Babylandeja ja muitakin vaippoja joissa on pul-kangas, pesen vain 60-asteen pesussa, etikkaa huuhteluaineena kylläkin. Imuja pesen sitten aika ajoin keittopesulla, että saavat vähän tujumman pesun. Pelkät taskut eivät sellaista rääkkiä kaipaa, eivätkä välttämättä kestäkään.

  VastaaPoista
 8. Mä olen pessyt myös Babylandeja muutaman kerran 90 asteessa, ja ovat kestäneet hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)