5.6.12

Ruisleipiä

Joskus tuppaa unohtumaan, että vähemmän on enemmän, arjessa ja leivonnassa.

Yhdessä leipomista Teen kanssa. Neiti on arvoltaan YlinKoemaistaja. Suklaakeksejä (jotka näyttävät ruisleiviltä!) ja kylmää maitoa. Molempia paljon, hyvä leffa (Forrest Gump!) ja uniaan posottava tyllerö. En vaihtaisi fiiniin skumppabrunssiin Ekbergillä.




Seuraavana päivänä jääkaapissa muhinut taikinajuuri, ruisjauhoja, suolaa ja vettä vähän mallasmäskiä, paljon odottelua, tahmaista taikinaa sormien välissä ja lopuksi vasta paistetun ruisleivän tuoksu*. Laitoin omani päälle oikeaa voita ja nautin leipäni hyvällä omalla tunnolla. Vein ylimääräiset limput lämpiminä ystävälle, äidille ja naapurille. Hymyilyttää vieläkin. Kaupasta ei saa näin hyvää mieltä.



*Lempituoksujani: juuri uunista tullut leipä, kevyt kesäsade kuumana päivänä, vasta leikattu ruoho, aamu järven rannalla, teltassa nukuttu yö, sammutettu nuotio, joulukuusi, kevään ensimmäinen päivä, nukkuvan lapsen pää.


Ihanaa kun arki ei ole enää koti-päiväkoti-koulu-päiväkoti-kauppa-koti-maraton! Jää tilaa isoillekin hyville hetkille. Pienistä meillä ei onneksi ole pulaa koskaan.

9 kommenttia:

  1. Aivan paras hyvänmielen postaus <3

    VastaaPoista
  2. Ja mikä maku siinä leivässä :P Kiitos <3

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä! Raskitko jakaa suklaakeksien reseptiä? :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on täällä blogissa jo, http://napapiirini.blogspot.fi/2011/03/lohduketta.html :)

      Poista
  4. Kiitti, pittääpä kokeilla, meillä juhlitaan ens viikolla pojan 1v-synttäreitä, niin ei tarvis itse syödä kaikkia ;)

    VastaaPoista
  5. Ihania, kiitos. Pipareitten ohjeen jo löysinkin tuosta linkistäsi, mutta olisiko sinulla tota ruisleivän ohjetta ? Olis tosi ihanaa kokeilla tehdä itse, kun meidän kylältä lopetti kotileipomo mistä aina sai ostaa noita tuoreita revenneitä limppuja. kiitos etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omaan limppuuni minulla ei ole antaa tyhjentävää ohjetta, sen alkuvalmistelut kun vievät noin viisi viikkoa. :D On siis omaan villihiivajuureen pohjaava hiivaton ruislimppu, ja siten osa ammattitaitonäyttöjäni koulussa..

      Mutta: Alkuun pääset jo sillä että ostat kaupasta Myllärin Ruisleipäaines pussin ja teet ohjeen mukaisesti. Siinä on suola ja maltaat sun muut jo valmiina. Jos oikein muistan, lisätä tarvitsee vain vettä ja hiivaa. Repeävä kuori tulee hyvästä jauhotuksesta (leipä pyöritetään karkeassa ruisjauhossa, ei sirotella jauhoa leivän päälle) ja kunnollisesta kohotuksesta lämpimässä paikassa ilman leivinliinaa. :)

      Poista
  6. Pitäähän minunkin jättää kommentti kun satunnaisena lukijana aina välillä täällä pyörähdän... Noita pipareita on pitänyt tehdä jo aiemmin, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Niistä tuli niin hyviä, että! Noita ei todellakaan voi tehdä kuin valittuihin tilaisuuksiin, kun niihin tuli niin tolkuton himo, että ne hupenee ihan liian kovaa vauhtia, ainakin omia linjoja ajatellen!

    -Maaria-

    VastaaPoista
  7. hepjep! Leivoin noita sulkaakeksejä. Bloggasin jotain siitä blogissa ja mainitsin myös sut. Toivottavasti ei haittaa.. Linkistä voit lukea teksin

    http://paakkun.blogspot.fi/2013/01/sairaslomalla.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)

Muuta blogissa:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...