27.9.12

Ongelmakimppu

Yritän hokea itselleni mantraa terveestä tyttölapsesta. Joskus muut ihmiset tekevät siitä vaikeaa, ne kasvatusalan ammattilaiset.

Olen alkanut pelätä lauseita, jotka alkavat "oletko kiinnittänyt huomiota.."

Kukaan heistä ei kehu kuinka tyttäreni tekee 11 palikan tornin, kinkkaa ja hyppii tasajalkaa, rakentaa palapelin muutamassa minuutissa, puhuu useamman sanan lauseita, syö itse ja käy itse potalla.

Tuntuu, että päiväkodin tädeillä, lääkäreillä, fyssareilla ja neuvolantädeillä on silmiä vain vioille. Lapsella on huono ruokahalu. Paino ei vastaa pituuskasvua. Kädet, jalat, huulet, kynnenjuuret ja kieli ovat joskus sinisiä. Allergiat ja niiden oireet. Pieni pää. Sydämen sivuääni.

Ja viimeisimpänä ongelma tasapainossa. Lapsi osaa juosta, kiivetä ja hyppiä, mutta ei kykene seisomaan paikallaan heijaamatta ja huojumatta.Joskus äitiys on voimauttavaa. Lähiaikoina minä olen ollut lähinnä avuton. En voi kuin odottaa aikaa sairaalalle. Tämän vuoden puolella sen pitäisi olla. Ja siihen asti en voi kuin elää elämää eteenpäin niinkuin tähänkin asti, leikkien, laulaen, lukien ja lellien.

Terve tyttölapsi, kunnes toisin todistetaan.

14 kommenttia:

 1. Voi teitä - lämpimiä ajatuksia ja paljon voimia, toivottavasti kyseessä on väärä hälyytys ja tulee ns turha käynti.
  Koita jaksaa! Toivottavasti sinulla on joku/joitakuita jolta pyytää apua, jos kuitenkin voimat ehtyy.

  VastaaPoista
 2. Kurjaa, että saat niin vähän hyvää Tirpan kehityksestä, vaikka neitihän on taitava. Toisaalta ymmärrän myös noita ammattilaisia tässä varhaisen puuttumisen mantran keskellä. Hyvähän se on, että epäilyksiä herättäneet asiat tutkitaan ajoissa, jotta Tirpan kasvua voidaan esimerkiksi siellä päivähoidossa tukea parhaalla mahdollisella tavalla tarvittaessa. Harmillista on, että nuo varmistukset lisäävät sinun huolitaakkaasi.

  Olipa Tirppa kuinka sairas, terve tai jotain siltä väliltä (useimmat meistä ovat tavalla tai toisella" viallisia", kun tarpeeksi tutkitaan), niin teet kyllä parhaasi äitinä. Ne leikkimiset, lellimiset, lukemiset ja laulamiset ovat kuitenkin se kaikista tärkein juttu, se etä kasvatat ja rakastat lastasi parhaasi mukaan. Toivon sinulle tsemppiä arkeen ja kykyä keskittyä murehtimisen sijaan yhteisiin hetkiinne :)

  VastaaPoista
 3. Kun lapsella on energiaa ja taitoa rakentaa 11 palikan torni, kinkkata ja hyppiä tasajalkaa, rakentaa palapeli muutamassa minuutissa, puhua useamman sanan lauseita, syödä itse ja käydä itse potalla, kannattaa äidinkin tosiaan yrittää suhteuttaa huolensa määrää.

  Joka kerta varmasti kirpaisee, kun ne ammattilaiset kiinnittävät huomiota milloin mihinkin murheenkryyniin. Joskus on vaikea muistaa, että huolikeskeisyyden takana ne ammattilaiset tahtovat vain auttaa ja katsoa tulevaisuuteen, tehdä niitä oikeita ihmeitäkin. Tieto ehkä lisää tuskaa, mutta se tuo myös mahdollisuuksia. Pienet murheet on helpompi taltuttaa kuin isoiksi ongelmiksi jo kasvaneet.

  Tsemppiä <3

  VastaaPoista
 4. Mehän kehitymme kaikki ihan oman aikataulumme mukaan, niin sinunkin tyttäresi :) Vähän ihmetyttää, että jos pystyy kinkkaamaan, niin miten voi olla huono tasapaino??

  Kaikesta päätellen T on sinulle Rakas! Enkä voi kuin ihmetellä sitä tarmoa mikä sinulla on, kun hoidat lapsen, kodin ja koulun - yksin! Seuraan hyvin läheltä saman ikäisen pienen ja vanhempiensa elämää, tiukilla ovat hekin opiskelujensa, harjoitteluidensa ja perhe-elämänsä sovittelujen keskellä vaikka vanhempia on kaksi.

  Voimia yleensä tulee sitä mukaa kuin niitä lisää tarvitsemme ja apua saa ja pitääkin pyytää, kun sitä tuntee tarvitsevansa. Älä turhaan sure tulevaa, elä tätä hetkeä ja nauti siitä ja Tirpasta <3

  Hyvää syksyä =)

  VastaaPoista
 5. Tuossa yllä on jo niin hienosti sanottu (Leppis & E) että minä toivotan vain mukavaa syksyn jatkoa teille!

  VastaaPoista
 6. voi te <3

  onhan se hyvä, että tutkitaan tosissaan jos on jotain sydänjuttua tms. mutta noihin muihin toivottavasti ois suhteutusapua näistä:

  - veijolla on tod huono ruokahalu. syö lähinnä maitoa, pastaa, voita ja viinirypäleitä. ja vaihtelevalla menestyksellä. mun esikoisella oli 3-vuotiaaksi tavattoman huono ruokahalu.

  - mun molemmat lapset ovat varmaan em. syystä olleet taaperona rimpuloita. tosin meillä ei ole sitä pituuskasvuakaan... veijo on 1v9kk iässä kooltaan noin 3kk ikäisiään jäljessä, mutta omalla käyrällään kun mää ja p ollaan niin lyhköösiä

  - mulla on pieni pää! nyt aikuisena 54 cm :D ja mun isällä 53cm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee on nyt 1v7kk 87cm pitkä. :) Sen takia ne keuhkoaakin kun painoa on se nippa nappa 10kg.. Ja ruoka on alkanut maistumaan vasta nyt, kun osaa ja saa syödä ihan itse juuri sen verran kuin tahtoo. Puolitoistavuotiaaksi tuo elikin maidon ja pyhän hengen voimalla!

   Ja pää on oikeasti aika pieni, mutta niin on isälläänkin. Neidin kuula oli 1,5v neuvolassa 45.7cm

   Poista
  2. gaah, mun viesti varmaan hävis ku netti kaatu lähetysvaiheessa... pojat oli siis 1,5 neuvoloissa: N 1v7kk 9,6kg/81,7cm/49,3cm ja R 1v6kk 9,7kg/77,5cm/47,5cm. ja jos T on syönyt lähinnä maitoa ja pituutta on noin roisisti, niin mikäs ihme se on jos paino raahaa jälessä? meidän nlantäti sanoi, että painoa ja pituutta tulee vuoronperään.

   mut mä kauhistelin teidän neuvolakäyntiä muutenkin, veijo ois varmaan todettu siellä retardiksi kun ei meillä mitään nuppiksia tai eläinten nimiä testattu. T on musta 2-vuotiaan tasolla ja tosi kehittynyt ikäisekseen! noi sydänjutut on kyl hyvä kattoa joten toiv pääsette tutkimuksiin siltä osin mahd pian. nekin yleensä taitavat olla itekseen paranevia tai hoidettavissa.

   Poista
 7. Terveydenhuoltoalan työläisenä, vaikka neuvolatätien ja muiden ulosanti ei ehkä ole niin sujuvaa kuin toivoisi, niin eivät he ilkeyttään huomauttele noista. Esimerkiksi sinisyyteen ja sydämen sivuääniin kiinnitetään huomiota juuri siksi, että ne voivat oikeasti olla merkki jostain vakavammasta - tai olla olematta. Valitettavasti tässä(kin) työssä osa kyynistyy ajanmittaa ja juuri ne positiiviset asiat jäävät sanomatta. Harmittaahan se, mutta ollaan tyytyväisiä että Suomessa asioihin kuitenkin sentään vielä useimmiten puututaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän kuuluttaisin tilannetajun perään mitä tulee neuvolantäteihin ja lastenlääkäreihin. Ensin heitellään niskaan kopallinen mahdollisia (kuolemanvakavia) diagnooseja, ja sitten lähetetään äiti lapsineen kotiin odottamaan sitä lähetettä ja tutkimusaikaa, kun jono pelkkiin tutkimuksiin on puoli vuotta. Sanotaan vaan, että sairaala hoitaa asiaa tästä eteenpäin, tavataan kaksivuotisneuvolassa. Siinä jää aika yksin murheineen.

   Poista
  2. Minäkin kuuluttaisin neuvolahenkilökunnalle tilannetajua ja käytöstapoja. Meidän terkka sanoi 10kk painokontrollineuvolassa vakavalla naamalla: "onko teillä suvussa kääpiöitä?". Minä räjähdin tuossa kurvissa nauramaan moiselle ääneen ja toinen taisi vasta siten tajuta tahdittomuutensa.

   Poista
 8. Lohdutan sillä, että yleensä lasten sydänlääkäri lukee sivuäänilähetteet itse ja päättää kiireellisyyden sen mukaan, kuinka vaaralliseen asiaan lähetteen tiedot viittaavat. Yleensä jono lasten puolella ei ole missään tapauksessa useita kuukausia. Hankalimmat asiat olisivat toki ilmenneet jo vauvana, joten tuskin on suurta hätää. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 9. En lastasi tunne, mutta kokonaiskehityksen puolesta on tuskin syytä olla huolissaan. Neiti on taitava kuin mikä :) Sydänasioille ei nyt voi mitään ja tasapainohommat/motoriikan yleistarkastelu tehdään varmaan taas 2 v. neuvolassa, joten jatkakaa leikkimistä ja laulamista + nauttikaa syksystä. Pituus- ja painohommat on niin ikuisuusaihe tuolla neuvolassa, että hohhoijaa. Jokainen kasvaa tyylillään. Itse olen poikani kanssa menossa hetken päästä 2 v. neuvolaan ja hänellä taas on kai vähän liikaa painoa suhteessa pituuteen (ja iso pää ym. kun on iso ukko kaikenkaikkiaan). Niin on tosin ollut ihan vauvasta saakka ja se on hänen tyylinsä kasvaa. Ei ole silti mukavaa, kun epäillään varmaan, että ruokimme lapsen pääasiassa voilla. Äidit murehtivat, niin se vain on, mutta yritä silti kääntää ajatuksia muualle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)