8.9.12

"Pottailu yllätti amatööriäidin"

Kesällä oli tarkoitus opettaa neitiä potalle ja siten päiväkuivaksi. Mitään intressiä asiaan ei lapselta löytynyt, joten keskityttiin sitten omassa sängyssä nukkumisen opetteluun ja imetyksen lopettamiseen. Potta pölyyntyi vessan nurkassa koko kesän, unohdin kaikki vessahätäviestinnän perusteetkin ja vaihdoin vaippaa automaattivaihteella.

Olisi pitänyt tietää, että Tirppiksellä on tässäkin ihan oma tahto.

Talvi yllättää autoilijan joka vuosi, niin onko se nyt ihme, että tämä pottailu yllätti minut ns. "housut kintuissa." Havahduin siihen, että neiti ilmoittaa kovaan ääneen:

PISHALLE!
KAKKA TULEE!

Ja jos äiti on hidas reaktiokyvyssään, on taapero itse potalla, housut eteisen lattialla ja paskabooa vessan lattialla. Kun kaikki sujuu, kommunikaatio pelaa ajoissa ja kärsivällisyyttä riittää käydä parikin kertaa kokeilemassa, joska tämä hälytys olisi jo ihan oikeasti vessahätä, on tuloksena pikkuneiti joka hihkuu ja taputtaa itselleen, kun potassa on pissaa tai kakkaa.

Mitä tulee siihen huonoon valmistautumiseen..
Aina kaikki ei suju. Bodyt ovat pottailevalle taaperolle nou-nou. Nepparit ovat jumissa tai muuteen hankalia juuri sillä hetkellä kun vaippa pitäisi saada alas NYYYYYYYT. Nepparivaipat ovat hankalat lapsen itse riisua, monet tarravaipat ovat jääneet kesän aikana pieniksi. Harkkahousuja on yhdet. Ja lopputuloksena on taapero, joka myrtyneenä kakkaa ja pissaa housuun ja sanoo äidille "o-ou" tai "no hyi".

Ompelukone siis laulamaan, ja bodyista tulee pitkiä paitoja. Illan pimeinä tunteina surruutellaan myös housukestovaippoja. Onneksi öissä on monta tuntia, vaikkei niistä silti nukkumiseen meinaa riittää.

Olenko ainut taaperon äiti, joka on ihan pihalla pottailusta? Mitään en opettanut, kannustanut, taistellut. Neiti oppi ihan itse. Ja nyt vaan minun pitäisi päästä samalle viivalle ja varustelutasolle. Kädetkin kun pitäisi saada pestä ihan itse, ja joku kymmenen litran ämpäriä parempi/turvallisempi jakkarakin taitaisi olla pop. Oma käsipyyhenaulakkokin saattaisi tulla kysymykseen.


(Ei kuvitusta. Vessarauha!)

8 kommenttia:

 1. kuten olen jo monasti maininnut, olen ollut jo kahen muksun kanssa yyberlaiska pottailuäiti. esikoinen oppi potalle (ei ollut edes päivähoidossa) rapiat 2v iässä itekseen kerrasta, kuopus on tehnyt jo jonkin aikaa pissat pottaan aina vaipanvaihdon yhteydessä sekä kotona että pkodissa. kakkahädästä ei ilmoita ennakkoon kun ei tuo puhe vielä luista mutta viime viikolla alkoi ilmoittaa sentään jälkikäteen että KAK-KA. ei pääse hautumaan. kädet pestään ihan itte jos vaan altaalle ylletään (ostin just korkeamman korokkeen) ja samaan pyyhkeeseen halutaan kuivata ku muutkin.

  mallioppiminen sekä kotona että hoidossa - tämän vuoksi on fiksua, ettei vanhempi vaadi itselleen sitä vessarauhaa vaan ottaa muksun mukaan. kuopus on käyttänyt minuakin pissalla: talutti vessaan, nosti paitaa ja nyki housuja, istutti pöntölle ja taputti, kun äiti teki pissat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaha, kyllä T:kin käy tarkistamassa mitä mie oon tehnyt (tirsk) mutta ei se sentään komenna vessaan ja taputa. :D Liikkis jätkä teillä. :D

   Meillä käsipyyhkeelle ulottuminen vaatii vessanpöntölle kiipeämistä (eikä kantta osata sulkea ennen kiipeämistä..) niin joku alemmas sijoittuva oma pyyhe olisi kätevä. :D

   Poista
 2. http://monellatapaarakkaus.blogspot.fi/ haastoin sut jakamaan tuon blogiäidit ruokkii haasteen :)

  VastaaPoista
 3. Meillä potta on jo tuttu kapistus ja huomattu myös moneen kertaan, että bodyt ei oikein sovi pottailijoille. Ollaan jo pitkään suljettu bodyt vain yhdellä nepparilla. Tosin ihan vain vanhempien laiskuuden vuoksi, sillä meidän 1v ei omatoimisesti hädästään ilmoita, mutta tekee kyllä tuotoksensa pottaan lähes poikkeuksetta, kun potalle viedään. Neppareita suurempi syy bodien epäkäytännöllisyyteen onkin se helman uiminen potassa :O

  VastaaPoista
 4. Sinulle on haaste blogissani! :)

  http://ihmeellinenelamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Meillä pikkulikan oma käsipyyhe roikkuu vessan kaapiston ovennupissa, siihen ylettyy kätsysti ja on hienoa kun on oma pyyhe. :) Ja pottailu sujuu vaihtelevalla menestyksellä - lähes kaikki hädät tulee pottaan jos ei ole vaippaa eikä housuja, mutta jos on jompi kumpi, niin sitten menestys ei ole yhtä taattua. ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä oli käytössä tarrat. Simppeliä; värikäs paperi seinään kiinni ja aina kun tulee pissi, siihen saa liimata tarran. Ja jos käy hyvä munkki ja tulee kakka niin tadaa, 2 tarraa!! Ja johan oppi.

  VastaaPoista
 7. Kakkabooa sai nauramaan :D Meillä on samanikäinen tyttö, eikä vieläkään mitään mielenkiintoa pottailuun. Joten odotellaan, edelleen... ehkä meillekin käy noin?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)