1.9.13

Kantokiertue starttaa taas (PLUS: Ohje kantoliinavillasukkiin!)

Ipanaisen Annin Kantokiertue käynnistyy tänäkin syksynä! Tula-reppu kiertää seitsemän mahtavaa blogiperhettä syksyn aikana, tapahtumia ja tunnelmia voi seurata blogeissa ja Kantokiertue 2013 Facebook-sivulla.

Meidän perhe oli mukana ensimmäisenä vuonna, ja kantaminen on hoidettu siitä eteenpäin Tulalla. Taaperokokoinen reppu on meillä edelleen aktiivikäytössä, vaikka Tirppis osaa ja jaksaa kävellä jo pitkiä matkoja.

Tällä viikolla kävimme jälleen Repovedellä reippailemassa, ja vaikka suurimman osan matkasta neiti käveli jo itse, sen piiiiiiiitkän ja hikisen nousun Katajavuorelle hän vietti onnessaan repussa selkäpuolella. Ei tulisi lähdettyä noin pitkälle patikkamatkalle ilman reppua, ajatuskin siitä, että kaksitoistakiloista lasta tarvitsisi kantaa lonkalla/repparissa 1,5km ylämäkeen, huh huh. Nyt oli rentoa antaa lapsen juosta ja kävellä ja tutkia niin kauan kun jaksamista riitti, ja sitten nostaa reppuun kun jalat väsyivät.

Pyörällä liikkuessa kantoreppu kulkee näppärästi mukana niihin tilanteisiin kun määränpäässä iskee kaksivuotisuuskohtaus, ja kävely on tyhmää mälsää ei jaksa ota mut syliiiiiiin. 

Kantaminen on edelleen huippua!
Tänäkin vuonna kannattaa siis seurailla blogeja sillä silmällä, kantokiertueen puitteissa on lukijoille tiedossa jotain spesiaalia.Omille lukijoilleni haluan jakaa tämän:

KANTOLIINASUKAT

Kummipoikanen tarvitsi viime vuonna villasukat kantoliinailuun ja -reppuiluun, kun muu kroppa oli äidin ja liinan välissä suloisen lämpöinen, mutta pienet makkarakintut vilpoisat. Kummitädin ilo ja velvollisuus oli neuloa lapselle sukat, jotka lämmittivät reisiin asti, mutta eivät menneet makkaroille polvitaipeessa painamaan ikävästi. Syntyi tämä ohje. Suuntaa on katsottu Pienten Pukineita nimisestä retroneulekirjasesta, mutta aika kauas alkuperäisohjeesta päädyttiin. En ole käsityöammattilainen, joten ohjekaan ei ole ammattimainen.

Tein pienen Paint-version sukasta havainnollistamaan ohjetta, ja muutama kuvakin sukista on olemassa.


Tarvitset:

Novitan Nalle-lankaa.
Sukkapuikot kokoa 3.
Kanava- tai parsinneulan päättelyyn.

Ohje (vastasyntyt-6kk):

Luodaan 50s.

Reiden kohta:

1krs.  neulotaan oikein, jaetaan silmukat puikoille 12, 12, 12, 14.2krs. neulo kaikki silmukat nurin3krs. neulo kaikki silmukat oikein


Seuraavat kymmenen kerrosta 2oikein 2nurin joustinneuletta. Kahdella ensimmäisellä kerroksella kavennetaan viimeisen puikon ylimääräiset kaksi silmukkaa pois kerroksenvaihtumiskohdassa.


Polvi:


Siirrytään neulomaan neljällä puikolla tasona. Eli joka toinen kerros neulotaan tavallaan sukan sisältä käsin.6krs ainaoikeaa, neulotaan kaikki silmukat oikein sekä nurjalla, että työn oikealla puolella.Sitten tulee lyhennettyjä kerroksia, edelleen ainaoikein, eli 


neulo 42s oikein, käännyneulo 40s oikein, käännyneulo 38s oikein, käännyjne .kunnes neulot 6s ja käännyt viimeisen kerran ns. kesken kerroksen.

 (Käännöksistä tulee siisteimmät jos nostat yhden neulomatta, tuot langan työn etupuolelle, palautat silmukan takaisin vasemmalle puikolle, ja sitten vasta käännyt Tämä ei ole välttämätöntä.)

Lopuksi taas 6krs ainaoikeaa. 


Eli polven kohdalle jää takasaumaan pieni reikä, joka ommellaan umpeen sukan päättelyvaiheessa.


Varsi:


Siirry neulomaan suljettua neuletta


Alkaa mallineule:

*1krs: 1o, 1n
2krs: 1o, 1n
3&4krs kaikki oikein*

Toista mallineuleen neljää kerrosta yhdeksän kertaa.Kymmenennellä mallikerran kertauksella kavenna 2krs:lla kierroksen ensimmäinen ja viimeinen silmukka pois, ja toista neljännellä krs:lla


Nilkka:


 8krs:ta 2o 2n joustinneuletta


Kantalappu:


Ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukat neulotaan samalle puikolle, toinen ja kolmas puikko jäävät odottamaan.Neulotaan kantalappu ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukoilla, oikealla nostetaan ensimmäinen neulomatta, neulotaan loput oikein ja nurjalla nostetaan ensimmäinen neulomatta, neulotaan loput nurin, toistetaan kunnes kerroksia on 20.


Kavennetaan kantalappu:


Neulo 13, 2 yhteen, käännyneulo 7, 2 yhteen, käännyjne kunnes reunasilmukat loppuvat.


Poimi kantalapun reunasta 10-11 silmukkaa


toisella ja kolmannella puikolla neulotaan edelleen *-* mallineuletta


Poimi kantalapun reunasta sama määrä silmukoita kuin edellisestä reunasta


Jaa kantalapun 8s tasan ensimmäiselle ja viimeiselle puikolle.


Kiilakavennukset:


 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa neulotaan 2 yhteen joka toinen krs, kunnes ensimmäisellä ja viimeisellä puikolla on 9s.


HUOM. Jos kantapään ohje tuntui epäselvältä, mm. Novitan sivuilta löytyy selkeämmät ohjeet.

Jalkaterä: 


Mallineuletta toistetaan  2. & 3. puikolla viisi tai kuusi kertaa (olen tehnyt molemman kokoisia), (1.&4.puikolla neulotaan sileää oikeaa neuletta) ja kun jalkaterä on halutun pituinen aloitetaan kärkikavennukset.


Kärkikavennukset:


Kavenna joka puikon lopussa 2oyhteen, joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 2s. Katkaise lanka. Pujota neulalla lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja päättele sukka.Ompele polven takaosan aukko umpeen sukan aloituslangalla. Päättele lanka.

Tyytyväisiä käyttäjiä on ollut ainakin kummipoika, Verskin Valtakunnan Pikkusisko, Intoilijana blogin O, ja sukat ovat ilmeisesti myös pitkäikäiset. Muutama lukijakin on omansa jo neulonut, joten ohjeessa ei pitäisi olla isoja virheitä.


Neulontailoa ja lämpimiä kantohetkiä!


KLIKKAA KUVASTA PÄIVITETTYYN OHJEESEEN!
IN ENGLISH TOO!


12 kommenttia:

 1. Oi ihanaa, kiitos tästä ohjeesta! yritin itse tällaista joskus etsiä, sellaista löytämättä, mutta onneksi löysin ihmisen joka omalle poikaselleni sukat teki. Nyt voin jollekin seuraavalle tarvitsijalle sellaiset tehdä :)

  VastaaPoista
 2. Ihanat sukat! Voi kun itselläkin olisi taitoa kutoa, sillä tuollaiset olisivat ihan loistavat liinailussa! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Parin viikon päästä syntyy syysvauva, joten tämä tuli kuin tilauksesta. Huippusukat ja nätti mallineule.

  VastaaPoista
 4. Hyvältä vaikuttaa sukat, alan neulomaan! Saanko linkittää ohjeen Ravelryyn?

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Toivottavasti ne tiedot meni nyt oikein :) http://www.ravelry.com/patterns/library/kantoliinasukat

   Poista
 6. Ähh on vähän hankalaa! Olen tehnyt ohjeellasi eri langalla kylläkin mutta Nalle-lankaa vastaavalla langanpaksuudella ja 2½ puikoilla. Ongelma on vain se, että sukka menee tuolle meidän 1-vuotiaallekin kaiken muun paitsi pituuden suhteen(eli hänellä vain pidempi sääri).. Kantapääkin näyttää tosi isolta ja turhan korkealta alle 6 kuukauden ikäiselle. Oon tosi huono muokkaamaan ohjeita, joten olisiko antaa suuntaa antavia vinkkejä silmukkamääristä yms.?
  Harmittaa että ei nyt tullut sopivia ja jos ihana ohje jää hyödyntämättä kun en osaa muokata ohjetta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos siis ainoa ongelma on, että sääriosan pituus on väärä, kannattaa mitata oman vauvan sääri ja sitten vaan kutoa tuota suoraa sääriosaa sen verran.

   Poista
  2. Olen kirjoittanut tämän ohjeen kun olin vielä melko avuton kirjoittamaan mitään ohjeita, ja neulomisessakin ihan yläasteosaamisen varassa. Neulon tosin ohjeella itsekin edelleen, teen sen vain puoli numeroa pienemmillä puikoilla, polven lyhennetyt kerrokset symmetrisinä ja kantalapun tosiaan vauvajalkaan sopivasti lyhyempänä. Mutta niinkuin ohjekin jo sanoo, on lähinnä viitteellinen, suuntaa antava ohje siitä miten neuloa tälläiset. Pahoittelut hankaluuksista.

   Poista
 7. Hei! Kiitos ohjeesta, se on monelle tarpeellinen! Muokkasin ohjetta siten, että se sopii 1-vuotiaan jalkaan. Saanko julkaista versioni omassa blogissani, toki sinun blogiisi viitaten?

  VastaaPoista
 8. Hei! Kiitos ohjeesta, sovelsin sitä ja tein vähän isommat sukat. Saanko julkaista ohjeesi silmukkamäärät muokaten omassa blogissani, lähteen tietysti mainiten? Tässä tekemäni sukat: http://hannankirjokansi.blogspot.fi/2015/10/kantoliinasukat.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)