14.8.14

Arkiruokaa apukokin kanssa

Tänään ruokakaupassa Tirppa oli jälleen sitä mieltä, että on hänen kokkausvuoronsa. Ruokalajista käytiin vähän vääntöä, mutta äidin kanakeitto voitti nakkikeiton kuitenkin.

Itse en liiemmin perusta siitä perinteisestä kanakeitosta kirkkaalla liemellä, joten meidän arkikanakeittomme on mausteisempi versio:

Kookos-curry-kanakeitto

Perunoita
Porkkanoita
Sipulia
Tölkkimaissia
Kanasuikaleita
Valkosipulia
Kookoskermaa
Curry-jauhetta
Kanaliemikuutioita
Chiliä

Kotimaisia raaka-aineita niin pitkälle kuin pystyi. Pikkuneiti suorittaa ainesten luettelointia.

Pilkkomishommat ovat minun hommiani, mittaaminen ja kattilaan lappaaminen apukokin hommia.

Kuorimaveitsen käyttöä harjoitellaan kyllä. Se vain on hiiiiiidasta...

Aistinvarainen laadunvalvonta. 

Sipulin käsittely on kivaa, vähän itkettää ja naurattaa. 


Nyt kun neiti on kasvanut, myös paistinpannun kanssa saa harjoitella äidin tiukassa valvonnassa.
Keitellään kanaliemessä perunat, porkkanat ja sipulit kypsiksi. Lisätään maissi, kookoskerma, mausteet ja paistetut kanat.  Kiehautetaan pikaisesti.

Kelpo arkiruoka. Keltaista soppaa keltaiselta lautaselta. Keittiömestariäitini mielestä tähän olisi kuulunut kasa vihreää korianteria päälle, ja olishan se varmaan sillai nätimpi.

Koska meillä oli vieraita, tekaisimme myös pikaiset jälkiruuat.

Rikkaat ritarit

Pari päivää vanha pullapitkon jämä
maitoa kostukkeeksi, voita paistamiseen
päälle kermavaahtoa ja hilloa, tai mitä nyt sattuu löytymään



Lopuksi vielä kirjavinkki teille, joilla huseeraa kotona innokas apukokki, mutta lapsen ottaminen ruuanlaittoavuksi tuntuu hankalalta: 

Apukokin keittokirja

Kirjassa on paljon hauskoja reseptejä, aika erikoisiakin, ja selkeästi värikooditettu työvaiheet. On pääkokin tehtäviä (pilkkomiset ja käristämiset), apukokin kanssa yhdessä tehtäviä juttuja ja sitten niitä apukokin ihkaomia tehtäviä. 

Ostin kirjan joskus pikkuveljelleni lahjaksi, ja nyt se on laina-ilahduttanut Tirpan kanssa kokkaillessa. Joskus on kiva kokata ohjeesta ja lapsi tykkää, kun häntä varten on ihan suunniteltu tehtäviä. Tätä kannattaa tehdä sillä varauksella, että aika nopeasti apukokki oppii värikoodit ulkoa, ja muistaa, että "Tää on äiti mun homma!"



Kuka teillä kokkaa?
Muita innokkaita apukokkeja?

16 kommenttia:

  1. Hyvänkuuloinen keitto ja toi kirja on kiva! Meillä on ollut lainassa kirjastosta. Mä yleensä kokkaan, mutta mies on kyllä taitava kastikkeiden tekijä. Poika auttaa joskus, leipomiseen etenki pääsee mukaan mutta ruuanlaittoon vähän vähemmän vielä. Hissukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon vakaasti siihen, että kokkaamista ja kodinhoitoa sietää opetella pienestä pitäen. Tyttöjen JA poikien. Ehkä sitten omassa kodissa tulee helpommin tartuttua kokkaamiseen. Mutta nämä jutut on niin lapsen persoonasta ja iästä kiinni. Tirppa on nyt kovin vastaanottavainen tälläisille. :)

      Poista
    2. Joo niimpä. Kyllä poika haluis aina auttaa enemmänkin, mutta itse en ihan aina jaksa ottaa mukaan (auts!) etenkin jos on hoppu saada ruoka valmiiksi ja hermot tiukilla.. Mutta aina kun jaksan niin saa auttaa. Tyttö nyt on niin pieni vielä, ettei se osaa auttaa muutenkin kuin maistelemalla ja sekottamalla, sitä saakin tehdä :)

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä! Meillä tyttö tykkäisi kokata ja leipoa kovasti yhdessä, mutta arkena ruuanlaittoon tuntuu aina jäävän liian vähän aikaa (vaikka kotona olenkin) ja isompi saa monesti toimia pienemmän viihdyttäjänä. Viikonloppuisin pitäisi ryhdistäytyä ja tehdä välillä jotain niin, että apukokkikin pääsisi rooliin, kun aikuisiakin on kaksi. Monet käyttävät ruuanlaitossa kookoskermaa, pitäisi varmaan minunkin rohkaistua ja kokeilla sitä. En jotenkin välitä kookoksen mausta muuten, mutta nyt olen ehkä ollut vaan ennakkoluuloinen.
    Nanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookoskerma on aika pehmeän kookoksinen. Tykkään yhdistää sitä curryyn ja chiliin, kuten tässä sopassa. Osuu vaan kaikkiin makunystyröihin, tulinen, mausteinen, suolainen ja makea yhtä aikaa. :)

      Ja kirja on tutustumisen arvoinen, filosofia ainakin tarttuu jos ei reseptit!

      Poista
  3. Meilläkin on tuo kirja ja oon myös ahkerasti hankkinut sitä lahjaksi. Tykkään. Nuorimmaisen ristiäisissä tarjottiin Kasakkapäällikön härkää tms. tästä kirjasta. Herkkua!

    VastaaPoista
  4. Pakko kommentoida, toivoisin, että oisin saanu pienenä osallistua enemmän ruuanlaittoon (tai sitten edes teininä vaikkei se kiinnostanukkaa) ja että ruuat olisi ollu vähän erikoisempiä ku tylsät makaroonilaatikko, nakkikeitto yms. Vanhempana olen rakastunu mausteisiin mutta silti olen ylinirso kaiken erikoisen suhtee mitä tietty hankaloittaa, että on saanu ihan tarpeeks "perusruuista". Lisäksi pakko-opettelin 20vuotiaana ruuanlaiton koska tajusin, että olen muuttamassa pois. Sillon änkesin iskän seuraksi keittiöön ja katsoin sekä pyysin opettamaan tietys ruokalajit. Loput mitä olen kokeillut niin hitaasti kokeillen ja oppien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nirso ja peruskotiruualla kasvanut minäkin. Enemmän siitä täällä: http://napapiirini.blogspot.fi/2014/07/nirsoilijan-oppimatka.html

      Olen kyllä vakaasti sitä mieltä, että kotityöt ja kokkaaminen pitää oppia jo kotona, eikä olettaa että seiskaluokan köksäntunnit pelastavat tilanteen..

      Poista
  5. meillä taitaa mennä aika tasan mun ja miehen kanssa toi kokkailu. paitsi et minä teen vaan ne perussapuskat (tyyliin kastiketta ja makaronia) mies tekee sit kaikki lihat jne. ja meidän kohta 8vee on innokas kokkaaja. sai mummolta hellapoliisin ensimmäiset reseptini kirjan. kokkailee siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei onneksi ruoka-kavalkaadipienene miehen lähdettyä, hän kun ei osaa tehdä juuri muuta kuin ranskalaisia ja nakkeja uunissa. :D

      Poista
  6. kokeile samaa keitto mut perunan sijaan nuudeleita sekaan ja joskus laitetaan maissin lisäks vielä paprikaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäänkin tästä nuudeliversiona ihan hirveästi, se vaan ei kestä sitä että tätä syödään usein kaksi päivää ja pakastetaan kolmannen päivän annos myöhempää varten.. paprika voisi kyllä olla kiva väripilkku!

      Poista
    2. ai kyl meillä on se syötävänä säilyny 2-3pv pakastusta en kyllä oo tainnu kokeilla..me tosin käytetään riisinuudelia...en tiiä onko merkitystä säilymiseen

      Poista
  7. Kiitos reseptistä, olen tehnyt tätä nyt jo kahdesti ja oli aivan älyttömän hyvää! En ole ennen välittänyt kanakeitosta yhtään.. taidankin tehdä taas huomenna :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)

Muuta blogissa:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...