25.10.14

TSI Varjotelevisio

Meillä tulee töissä usein isoja pahvilaatikkoja, jotka suorastaan huutavat keksimään pahvilaatikkoaskarteluja. Useimmiten teemme niistä Tirpan kanssa kertakäyttömajoja, tiedättehän, sellaisia tusseilla koristeltuja teippihirvityksiä, jotka leikitään lyttyyn yhdessä illassa.

Meillä on kuitenkin ollut ilo lainata ystäväni lasta viikonlopun verran, ja kouluikäisen avustuksella voikin askarrella jo mahtavia juttuja!


Varjotelevisio

Iso pahvilaatikko
Leivinpaperia
Teippiä ja liimaa
Sakset
Tussi
Ohuempaa kartonkia
Jätskitikkuja
Lukulamppu


Ensin suunniteltiin laatikkomallinen telkkari. Ainoa olennainen mitta on aukon koko, sen pitää olla leivinpaperiarkkia pienempi. Pohjan leikkasimme pois.

Kävin samalla hämmentävän keskustelun kahden lapsen kanssa joista kummankaan kotona ei ole putkitelevisiota, ja joille ajatus televisiosta ilman kaukosäädintä oli hulvattoman hauska vitsi. 
Saatoin tuntea oloni hieman vanhaksi. Hieman.Laatikon sisäpuolelle teipataan kaksi leivinpaperia. 


Tadaa! Hihiteltiin yhdessä vielä sillekin, että olin toisella luokalla, kun taloyhtiöömme saatiin kanava nro 4. Varsinkin isomman likan mielestä oli ihan järkyttävän outo ajatus, että telkkarissa oli vain kolme suomenkielistä kanavaa.Valaistuksen hoidettiin teippaamalla neulontavaloni ruokapöydän tuoliin. 

Käsilläkin olisi tietysti voinut varjotelkkaria esittää, mutta askartelimme pakkauspahvisuikaleista mäkiä, kuoppaisia teitä ja tiheitä kuusimetsiä lavasteiksi, sekä piparimuottien avulla metsäneläinvarjonukkeja. Nukkeihin saimme varret jätskitikkujen avulla. Näiden askartelussa sievistelyllä ei voita mitään, vain siluetti näkyy, joten teippiä voi laittaa ronskistikin ja leikata muutaman kurvin suoraksi. 


Sitten vain lapset laatikon sisälle, vähän taustamusiikkia tietokoneelta ja ihailemaan hetkessä syntyvää satumaailmaa ja rönsyileviä tarinoita. Olen ehkä ollut lapsi kun jokaisella oli putkitelevisio olkkarissa, mutta askartelukodinkoneet eivät onneksi tunnu liian vanhanaikaisilta näiden 2000-luvulla syntyneidenkään mielestä. Videoimme useamman esityksen tabletilla, ja editoimme niistä elokuvatyökalun kanssa varsin hauskoja pätkiä musiikkeineen ja tekstityksineen. Ei päässyt siis totuus unohtumaan: nämä lapset kasvavat "hieman" toisenlaisen tekniikan kanssa kuin minä. Tuossa videoille käkätellessämme se ei tosin tuntunut yhtään huonolta asialta.

Tämä askartelu jaksaa luultavammin viihdyttää meitä ainakin tämän iltaa, ja menee sitten taloyhtiön pahvinkeräykseen. Tekemämme videot sen sijaan kaivetaan varmaan esiin kovalevyltä vielä vuosienkin päästä. Äidillänikin on vielä tallessa filmejä joissa minä opettelen uimaan - kotivideot eivät vanhene koskaan.

Meillä on värityskirjoja tabletilla ja pulpetilla, ja muitakin askarteluja voi reissun päällä tehdä kätevästi kosketusnäytöllä. Lapsi osaa itse ottaa "askarteluistaan" print screenejä ja vaihtaa värittämisestä piirtämiseen ja piirtämisestä lautapeleihin tabletilla, mutta toisaalta paperi, liima ja sakset pystyvät luomaan myöskin ihan mielettömiä juttuja. Onni onkin ehkä tässä tasapainossa, että voi vielä askarrella varjoputkitelevision, mutta leikki voi jatkua uuden teknologian avulla ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Mitä teillä on viimeksi askarreltu?


3 kommenttia:

 1. Hauska! Me teimme viimeksi nukketeatterin kenkälaatikkoon (http://thebernardandbianca.blogspot.fi/2014/10/kirjahahmot-kenkalaatikossa.html). Tänään juuri heitin riekaleisen hökötyksen roskiin, käteviä tällaiset kierrätyshommelit kun tyydyttävät leikki-ilon lisäksi lapsen tuhoamisvimman ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, siunhan blogissa mie tuon näinkin, mietinkin että kukas blogisti oli vähän aikaa sitten samalla asialla. :)

   Nämä kierrätyshenkiset ovat todella parhaita, voi tehdä isojakin juttuja, eikä ne jää vuoksiksi nurkkiin pölyttymään kun leikki ei enää kiinnosta.

   Poista
 2. Meillä odottaa varmaan vuosi sitten ostettu Verkkokauppa kioski. Eli valmiit osat pikkumökkiin. Taidankin huomenna antaa luvan levitellä osat.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)