11.11.14

Hyvästit hajusteille (ja prinsessavinkki rumille purtiloille!)

Tirpan kanssa ollaan juostu koko vuosi erikoislääkäriltä toiselle, istuttu päivystyksessä ja odotettu kaikenlaisia tutkimustuloksia polvet loukkua lyöden. Olen saanut työpaikalle lukemattomia puheluita päiväkodintädeiltä, joilla on hätä lapsen kohtauksista. Olen miettinyt monta kertaa soitanko ambulanssin vai riittääkö taksi tai mummikyyti. 

Ei ollut diabetes, ei kilpirauhasongelma, ei keliakia, ei anemia, ei hormonitoiminnan häiriö, ei leukemia, ei sydänvika, ei epilepsia eikä luojan kiitos aivokasvainkaan. Lopulliseksi diagnoosiksi saatiin lasten neurologilta niinkin "harmiton" kuin migreeni. Harmiton on lainausmerkeissä, koska vaikka siitä ei ole lapselle pysyvää haittaa tai hengenvaaraa, se on tuskainen, rajoittava ja tässä muodossaan melkoisen varmasti elinikäinen. 

Kun diagnoosi varmistui, alkoi säntillinen kirjanpito aivan kaikesta. Minkä takia lapsi saa useita kohtauksia viikossa, niin tajuttomuuskohtauksia kuin särkykohtauksiakin, ilkeitä kiertohuimauskohtauksia unohtamatta? Kohtauksia tuli kotona, päiväkodissa, kylässä, kaupoilla ja reissussa. Oli sitten syöty hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Ei tehnyt eroa, oliko nukuttu yössä seitsemän vai kaksitoista tuntia. Ruokavaliota karsittiin, kokeiluluontoisesti jätettiin pois maitotuotteet, sokeri ja vitivalkoinen vehnä. Kohtauspäiväkirjaan piirrettiin saman verran rasteja, rukseja ja ympyröitä, teimme mitä tahansa.

Sitten päiväkodin täti tuli varovasti minulta kysymään, josko saisi kertoa jutun sukulaispojastaan jolla on myös lasten migreeni. Hänellä kuulemma hajusteet laukaisevat kohtauksia ja aiheuttavat auraoireiden venymistä.


Teki mieli läppäistä itseäni avokämmenellä keskelle naamaa. Hirveimmät kohtaukset toistuivat kalenterissa melko säntillisesti joka toisen viikon perjantai tai lauantai. Tukanpesupäivä. Ostoskeskuspäivät keskeytyivät usein pääsärkyyn ja oksennukseen ja voimattomuuteen. (Luojalle kiitos kantorepusta!) Se hajuvesien ja pesuaineiden sekamelska. Lyhyet tajuttomuuskohtaukset ja pitkät kiertohuimaukset oli nekin tunnistettaviksi tilanteisiin, joissa altistuimme isolle määrälle keinotekoisia tuoksuja. Siivouspäivä. Pyykkipäivä.

Puhelinaika hoitavalle lääkärille toi viimeisen sanan. "Vähentäkää tuoksuja, niin kohtauksetkin ehkä vähenevät. Hyvä kun keksit mikä laukaisee ne."


Ensimmäinen huomio oli, että tuoksuttomissa tuotteissa on jopa valinnanvaraa. Ei ole mitenkään mahdoton rasti vaihtaa olemassa olevat shampoot, hoitoaineet, rasvat ja pesuaineet tuoksuttomiin. Hiukset ja lattia puhdistuvat yhtä hyvin tuoksulla ja ilman.


Tirpan tuomio oli silti tyly: en käytä rumia poikasaippuoita!

Tuoksun mukana tuotteisiin tulee muutakin. Kauniit pakkaukset, lasten tuotteissa prinsessat, muumit, barbit ja söpöt eläimet. Muitakin hoito-ominaisuuksia kuin ihoystävällisyys. Lupauksia siististä kodista, kiiltävistä ja helposti kammattavista hiuksista, kyyneleettömistä hiustenpesuista. Hajusteettomat lupaavat vain olla haisematta.


Itse voin hyvin elää rumien sini-vihreä-valkoinen sävyisten purkkien ja tuoksuttoman siivouspäivän kanssa. Tympeää, mutta ei sietämätöntä. Tirppa sen sijaan ei halua pestä hiuksiaan muutenkaan, saati silmiä kirveltävällä apteekkishampoolla. Koska vaaleanpunainen ja ihana myy aina, menen siitä mistä aita on matalin:

Ostin My Little Pony -tarroja.
Kas näin. Muutaman euron arkki laihoja isosilmäisiä teiniponeja, ja kaikki tuotteet ovat paaaaaljon ihanampia kuin ne vanhat. 

Tirpan mielestä asia on sillä ratkaistu, mitä poninpi, sen parempi.

Itselläni on vielä ajatustyötä tehtävänä. Tuoksuthan kuuluvat elämään, pitääkö minun suojella lasta vielä tältäkin? Käärin lapseni pumpuliin, siltä minusta tuntuu. Mutta se toimii. Kohtaukset ovat vähentyneet niin paljon, etten uskoisi, ellen pitäisi niistä päiväkirjaa. Viimeisen kahden viikon aikana on ollut ainoastaan lieviä tasapainoon vaikuttavia huimauksia. Päiväkodin vihkossa on vain "T törmäili taas kaikkiin kulmiin, sanoi että pyörryttää ihan vähän vain. Saattaa tulla mustelmia. Ei hätääntynyt itse." Yksi päivä kahdessa viikossa! Ei kolmipäiväisiä päänsärkyjä, ei itkien kipuoksentamista, ei tajuttomuuskohtauksia, ei maailma kaatuu -pyörrytyskohtauksia. Terve tyttö!

Tiedän, että takapakkiakin tulee, ja kohtauksia laukaisevat varmasti muutkin asiat. Mutta saimme sen isoimman pahiksen kiinni, ja elämä on ennalta-arvattavampaa ja rennonpaa. Ja kun tuoksukuorma arjessa on pienempi, ei lyhyt kauppareissukaan kaada kuppia nurin. Tuntuu kuin olisi päässyt vankilasta. Lastakaan ei enää pelota, stressaa ja ahdista, jalat kantavat, kädet toimivat ja pää on selkeä. Uhmakin hävisi siinä samalla.

Ihana, kamala, kamalan ihana elämä. 

50 kommenttia:

 1. Hei aivan mahtavaa!!! Meillä käytetään kaikessa hajusteettomia, eli lapset ei edes tiedä muuta vaihtoehtoa. Kannattaa varmaan uusille hoitajillekin mainita aina etteivät suihkuttaisi hajusteita ennen töihin tuloa, ettei se laukause kohtauksia.

  Mutta tosi mahtavaa ja ihanaa kun elämä taas voittaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu päiväkodin kanssa tästäkin on sovittu. Ai jestas miten ihania ihmisiä sieläkin on töissä. <3

   Poista
 2. Hyvä, kun selvisi! Itse kärsin myös hajusteista ja migreenistä, joten tiedän miltä se tuntuu. Hankalinta on busseissa, junissa, teatterissa, kaupoissakin ja kemikalio-osastot kierrän kaukaa.Suunnittelemalla vähän minne mennä ja milloin pärjää aika pitkälle. Toivottavasti T:n kasvu tuo tulevaisuudessa helpotuksen! + Vinkki: tuoksuttomat tuotteet voi kaataa niihin kauniisiin pulloihin ;)
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lensi kauniit purkit sisältöineen päivineen roskikseen. Ei ne kuitenkaan ihan puhtaaksi lähtisi. Mutta katsoo jos myöhemmin löytäisi kivat pumppupullot noille eniten käytetyille, voisi sitten ostaa vaikka punnitse ja säästästä omaan pulloon. :)

   Poista
 3. Onneksi ei ollut pahempaa. Minulla ei ole varsinaiseti lääkärin toteamaa migreeniä, mutta voimakkaat hajut ja välkkyvät valot aiheuttavat päänsärkyä. Tuleeko T:lle oireita muistakin kuin keinotekoisita hajuista? Minulla fetajuuston ja tuoreen basilikan leikkaaminen laukaisi hillittömän päänsäryn, jonka aikana itkin sohvalla ja toivoin vaikka kuolevani, kunhan kipu lakkaa. Pienikin yritys liikkua johti oksentamiseen. Kesti melkein vuoden, ennen kuin pystyin edes maistamaan fetajuustoa tai basilikaa. Äidilläni on todettu migreeni, joten pitäisi kai käydä itsekkin lääkärillä. Kovia kohtauksia tulee vain niin harvoin (maks. kerran vuodessa), että pelkään etteivät lääkärit ota minua todesta.
  Mutta pointtini oli, että voiko myös esim. voimakkaan tuoksuiset ruuat tai kasvit laukaista T:n kohtauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me otettiin nyt ensin ihan totaalinen tuoksukielto. Otan sitten meille kotiin vasta tuoksuvia kukkia, luonnonmukaisia tuoksuöljyjä (pyykin sekaan, pliis!) ja tuoksuvia mausteita. Katsotaan miten reagoi.

   Minultahan tuo raukka on tämän ilon perinyt. Minä saan kohtauksia n. kerran kuukaudessa, mutta min migreeni on oppikirjaesimerkki aurallisesta migreenistä.

   Poista
 4. Hienoa, että selvisi ainakin yksi pahan aiheuttaja.
  Meillä molemmat ipanat on niin huono ihosia, että hajusteettomia on käytetty jo reilut neljä vuotta ja oma nenä on tottunut siihen hyvin. Aikaisemmin saatiin serkulta lastenvaatteita ja tykkäsin itsekin nuuhkia niitä kun vaatteet oli pesty erilaisilla aineilla. Nyt ostin kirpputorilta pyjaman pojalle ja siinä on niin kovat pyykinpesuaineen tuoksut, että koko kaappi tuoksuu ja molemmat ipanat ihmettelee, että mikä täällä haisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta syystä meillä on kirppistely jäänytkin.. ja koska lähimmälle kirpulle on kymmenen kilometrin matka.

   Poista
 5. Mulla tuli heti mieleen tämä migreenipostaus Vauvakuumeilua- blogista:
  http://vauvakuumeilua.blogspot.fi/2014/07/e621-vuosien-migreenihelvetti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kokeiltiin ruokajuttuja vaikka mitä. Myös hiivauutteen poisjättämistä.

   Poista
 6. Tuoksuttomuuteen tottuu yllättävän nopeasti ja nyt omaan nenään ne hajustetuilla huuhteluaineilla pestyt vaatteet haisevat tosi voimakkailta. Me käytetään etikkaa raikastamassa pyykkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etikka toki auttaa. Jotenkin kaipaisin vain kaikesta uurastuksesta edelleen palkaksi sitä "puhtaan kodin" ja "puhtaan pyykin" tuoksua.

   Poista
 7. Ihan mahtavaa että syy löytyi, ja vielä mahtavampaa ettei ollut mitään isosti vakavaa - vaikka migreeni viheliäinen vaiva onkin! Itse aloin kärsiä migreenistä vasta aikuisiällä, enkä vieläkään ole ihan perillä siitä mikä kaikki sen laukaisee. Ukkonen ja homejuusto ainakin, mutta epätieteellinen tutkimus jatkuu. Kiertohuimauskin on tuskallisen tuttu vaiva, ja ehdottomasti suurin mörkö minun elämässäni. Syyksi paljastui "onneksi" jo vuosia sitten hyvälaatuinen asentohuimaus, mutta jotenkin se on mielestäni naimisissa myös migreenini kanssa. Suosittelen lämpimästi, että patistelette joskus jonkun asentohuimaukseen perehtyneen henkilön (joita löytyy niin korvalääkäreistä kuin fysioterapeuteistakin) tutkimaan voisiko Tirpallakin olla kyseistä vaivaa. Asentohuimaus voi pahimmillaan olla todella "invalidisoivaa", se voi muksuilla aiheuttaa myös lukihäiriön kaltaisia ongelmia, mutta luojan kiitos se on helppo hoitaa (asentohoito)! Minulla asentohuimauksen voi laukaista mm musiikin/radion kuuntelu kuulokkeilla, sopiva päänkolautus tai "kuivuminen". (Kuivumisella en tarkoita kumminkaan ihan oikeaa nestehukkaa, vaan liian vähäistä nesteiden nauttimista.) Ihminen on ihmeellinen otus, asiat voivat liittyä toisiinsa mitä mystisimmillä tavoilla :)

  Ihanaa, melko tuoksutonta mutta paljon, paljon murheettomampaa jatkoa teille molemmille ihanaisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kiertohuimaus alkoi meillä haitata arkea ihan kunnolla, kun lapsi menetti itseluottamuksensa mm. portaiden kiipeämiseen. Mutta nyt sujuu taas!

   Poista
 8. Kokeileppa pesupähkinöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niitä monesti pyöritellyt käsissäni marketissa. Olisihan ne ekologisempia, mutta ainakin toistaiseksi meillä on pyykki aika usein oikeasti likaista, kaurapuurossa ja ketsupissa, ja kemikaaleille on paikkansa. Varsinkin kun en jaksa sappisaippuan ja kynsiharjan kanssa hosua.

   Poista
  2. Miekin oon pesupähkinöitä käyttänyt satunnaisesti, mutta mie en vaan saa oikeasti likaisia vaatteita niillä puhtaaksi. Sellaisia kerran käytettyjä löystyneitä vaatteita niillä voi pestä jos ei varsinaista likaa ole mutta ruokatahrat yms ei kyllä lähtenyt niillä puhtaaksi :/ Johtuneeko myös siitä että ikävän moni vaate kestää vain 40asteen pesun.hmm.
   Onneksi tuoksuttomia pesuaineita löytyy muitakin ja kunnolla likaa irroittavia :)
   Ihanaa kun syy kohtauksille selvisi, tsemppiä teidän arkeen! :)

   Poista
 9. Voi ei, olisit kertonut. Olisin jättänyt yhtenä aamuna monta purkkia kaapin hyllylle odottamaan.
  Hyvä kuitenkin että syy on selvinnyt :)

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä se ulkoilmassa haittaa, no worries! Oli kiva nähdä. :)

   Poista
  2. Hyvä niin, lähinnä mietin että oltiin sisätiloissakin. Töihin vaan tuppaa suihkuttaan kaikkia mahdollisia tököttejä mitä vessankaapissa on. Haluatko nähdä joskus toistekkin?

   TTosi

   Poista
 10. Hyvä pyykki-pyykinpesuaine on ihanan raikas ja tuoksuton pesuaine. Zeoliititon. Googlettamalla löytyy jälleenmyyjien yhteystiedot. Todella hyväntuoksuisia pyykkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin edullinen ja riittoisa aine.

   Poista
  2. Meillä on nestemäinen pyykinpesuaine käytössä, tykkään että vaatteisiin jää vähemmän jäämiä näin. Ihan mututuntuma!

   Poista
 11. Onpa hienoa, että löytyi selittävä syy kohtauksille ja vielä (edes yksi syy) sille, mikä niitä aiheuttaa. Meilläkin tuo Muumi-sarjan selvityssuihke aiheuttaa ärsytystä koko perheessä, on niin voimakas haju. Siksipä sitä ei käytetäkään, ei myöskään mitäänn hajustettuja pesuaineita tms. Ja mikä huippukeksintö tuo tarrailu!

  Neela

  VastaaPoista
 12. Voi taivas, onpa todella hurjaa lukea miten iso vaikutus tuoksuilla voi olla! Onneksi sait selville migreenin "syypään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen yllättynyt, miten iso vaikutus tällä on ollut. <3

   Poista
 13. Kurvailin tänne Demin blogista tsekkailemaan hauskan esittelytekstin houkuttelemana ja kyllä lunastit odotukseni! Vaikuttaa elämänläheiseltä ja hauskalta! Ja kuinka mahtavaa, että ponit pelastaa rumat pullot. Miksen itsekin tee noin. Heti olisi hauskempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun löysit tänne! Pähkäsin sitä esittelytekstiä pitkään, on vaikea tiivistää neljä vuotta bloggausta pariin kappaleeseen.

   Poista
 14. Ihana, että syyllinen löytyi ja on eliminoitavissa!
  Kunpa muutkin kuin hajusteyliherkät miettisivät asiaa ja vähentäisivät hajusteita. Minusta voimakas hajuveden haju on välillä epämiellyttävyydessään rinnastettavissa siihen, että hajustetta käyttävä ihminen piereskelisi jatkuvasti - pieru ei vain aiheuta päänsärkyä tai aivastelua. Kirpparilta tulee vahingossa ostettua niin voimakkasti haisevia vaatteita, että haju ei lähde edes tuulettamalla ja pesemällä. Tuntuu kummalliselta, miksi kukaan haluaa oman lapsensa tuoksuvan oman itsensä sijaan jollekin keinotekoiselle. Jokainen hajuste pesuaineissa on lisäksi turha kemikaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja käsittämättömyyksiä olen minäkin ihmetellyt! Kumma maailma kun hajuvedet ja tupakan lemu on suvaittavaa, mutta pienikin hienhaju tulkitaan sivistymättömyydeksi. Onneksi omaan talouteen ei tarvitse niitä tuoksukammotuksia ostaa. Joskus tosin saadaan lahjaksi ja täytyy käyttää loppuun, Tällä hetkellä meillä on juuri sellainen tilanne, että en voi oikein olla miehen lähellä sen jälkeen kun hän on käynyt suihkussa. Hilseshampoon tuoksu tuntuu tunkeutuvan aivoihin asti.

   Poista
  2. Minusta tuoksuillakin on aikansa ja paikkansa, kohtuudella. Juhliin laitan pienen suihkauksen hajuvettä, ja kaipaan palavasti kurkuntuoksuista dödöäni. :D Mutta nyt on näin.

   Poista
 15. Voi ihanaa ettei Tirpalla ole tuon vakavempaa hätää. <3 Tälläkin puolella ruutua pääsi helpotuksen huokaus kun syy oireilulle selvisi! Yhtään siis väheksymättä kohtauksien ikävyyttä, saan itsekin migreenin muutaman kerran vuodessa. Ihanaa kun tytön olo on helpottunut.

  Miten ihana idea nuo ponitarrat ovat myös. Ihailen muutenkin sussa äitinä sitä miten osaat asettua lapsesi asemaan ja heittäytyä tekemään asioita hänen kanssaan. Toivon että olen ehkä joskus itsekin äiti jonka kanssa pääsee leipomaan, kokkailemaan, metsäretkeilemään ja leikkimään. :)

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikean helpottunut olen itsekin. <3 Vaikka riesaahan on tästäkin.

   Jokainen päättää itse millainen äiti on. Siusta tulee varmasti pienelle se paras. :)

   Poista
 16. Ihanaa! Taputan täällä sitkeille ihmisille Tirpan elämässä. Kaikille, jotka koittivat selvittää mikä tytöllä on hätänä. Ja eniten sinulle, joka jaksoit lapsen kanssa kaiken tämän rumban. Eikä tässä asiassa varmasti ollut huonoa se, että menit aidan matalasta kohdasta.

  VastaaPoista
 17. Ihanaa, että syy selvisi. Hieno keksintö nuo tarrat :-) Sellainen vinkki vielä tuli mieleen, että meillä ei pitkätukkaisten lasten (5v ja 3v) hiuksia ole vielä kertaakaan pesty millään shampoolla tms, saippuaakin käytetään lähinnä käsipesussa. Sillä tavallakin voi välttää hajusteita. Ja lapset ovat ihan puhtaita vesipesun jälkeenkin, tuskin kukaan ulkopuolinen tietää tästä meidän jutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki! Meillä on samoin. En itsekään pese hiuksia muuta kuin vedellä (joskus tosin sekoitan siihen teelusikallisen omenaviinietikkaa) eli vesipesu on ihan mahdollista aikuisellakin iällä vaikka lähes kaikki ovatkin shampookoukussa. Kai se on niin, että hiukset eivät rasvoitu likaisiksi asti kun saavat pitää sen luonnollisen rasvan pinnassa. Näyttävät ja tuntuvat mielestäni puhtailta. Takkuongelmia tosin saattaa esiintyä.

   Poista
  2. Moni sanoo ettei kaipaa shampoota. Tirpan hiuksista tulee äärimmäisen takkuiset jos ne pesee pidempään kuin kaksi viikkoa pelkällä vedellä. Siksipä siis joka toisen lauantain ilta on pyhitetty saunomiselle ja kylpemiselle. :)

   Omissa hiuksissani on omien rasvojen lisäksi munkkirasvaa, ja joskus saa pestä monta kertaa että putsaantuvat.

   Poista
 18. Tuoksutonta pesuainetta ja loraus etikkaa, parin viikon päästä se on puhtauden tuoksu. :) Nimim. ei enää koskaan hajustettua pyykinpesuainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kaipaan sitruunaa ja omenankukkaa kertomaan että laiskaäiti jaksoi pestä lattiat!

   Poista
  2. Et kaipaa kauaa :) meillä ei kärsitä yliherkkyyksistä, mutta tykkään hajusteettomista pesuaineista. Puhtaus on paras tuoksu! Luulen, että omakin nenä erottelee hajuja pian hajustettua maailmaa paremmin.

   Poista
 19. Mulla on vähän samaa ongelmaa itsellä, ei tosin noin voimakkaana. Ja vähän säälittää Tirpan puolesta, harva kanssakulkija kun ymmärtää tätä. Bussissa on aika niitä jotka kaataa litran hajuvettä niskaan ja kirppikseltä ostetut vaatteet on joskus pesty niin tyrmäävällä pesuaineella että vaikka kuinka sitä yrittää hajuttomilla pestä on työn ja tuskan takana saada se lemu irti ( one word: etikka! ).
  Mutta tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin moni huudellut etikan perään, että taidan ostaa sitä tonkallisen, riittää sitten lattianpesuun ja pyykin sekaan. :)

   Poista
 20. Minulla on ollut migreeni aivan pienestä asti. Ensimmäiset muistikuvat migreenistä löytyvät kerhosta, jossa menin pimeään eteiseen naulakon alle viileään paikkaan ääniä ja valoa pakoon.

  Vähän isompana havaitsin, että päänsärky alkoi monesti kaverin tykönä, jos piirrettiin haisevilla tusseilla. Lisäksi pää alkoi särkeä, kun äiti käytti hajuvettä. Myös jännitys laukaisi päänsäryn monet kerrat koulun alettua. Monet kerrat lähdin kesken päivän kotiin koulusta ja menin vanhempien makuuhuoneeseen ja vedin rullaverhon alas ja avasin ikkunan. Pienempänä tuohon migreeniin liittyi aina oksentelu. Sitten kun aloin tunnistaa migreenin tulon ja otin ajoissa lääkettä, niin oksentelukin loppui. Esiinnyin kouluvuosina lähes joka ikisessä joulu/kevätjuhlassa ja aina oli tuloksena päänsärky heti esiintymisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla myös takuuvarma migreenin paikka on jännityksen laukeaminen. Juhli siinä sitten saavutuksia.

   Poista
 21. On varmasti ollut pelottavaa ennenkuin on selvinnyt mistä kohtaukset johtuvat! Toivottavasti Tirpan olo tulee olemaan parempi nyt :)

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoista kun sanot, että uhmakohtauksetkin poistuivat hajusteiden poiston myötä. Minun kahdelta koiraltani loppuivat keskinäiset yhteenotot (jatkuvan niiskutuksen ja aivastelun lisäksi) kun lopetin hajustetun huuhteluaineen käytön koirien vilteissä (ja muussakin pyykissä)!

  VastaaPoista
 23. Sitten kun uskallat kokeilla luonnollisia tuoksuja, koita ihan sitruunaa siivousapuna! Puolikkaalla voi hinkata vaikka tasoja, mehua voi vähän puristaa veden joukkoon. Se tuo lisätehoa siivoukseen. Mutta tuo on kyllä totta, että opit vielä tykkäämään hajusteettomuudestakin. Mullekin kävi niin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)