29.12.14

Ekompi uudenvuoden taika


Uusivuosi on jo ihan ovella. Sen uuden vuoden toivotan riemuiten tervetulleeksi, tämä vuosi saakin jo jäädä. Edelleen odotan sitä maagista helpompaa, kepeämpää ja valoisampaa vuotta. Ensi vuonna, olen varma siitä.

Toiveet uudelle vuodelle ovatkin iso osa uudenvuoden juhlintaa. Vanhalla kansalla on monia tapoja ennustaa tulevan vuoden tapahtumia, rikkauksia ja rakkauksia. Niistä nykyiselläänkin vakiintunut tapa on valaa tinoja, ja olenkin niitä elämäni varrella valanut lukuisia. Olen saanut osani kaukomatkoista, vauvoista, rahasta ja uusista lemmikeistä, tinoissa ja elämässä.

Tänä vuonna pieni sisäinen ekohippini harmistui kun sai tietää, että ne ihanat hevosenkengän muotoiset tinat ovatkin pääasiassa lyijyä. Myrkkyä. Raskasmetallia. Ongelmajätettä. 

Koska en osaa "ennustaa" viskomalla olkia olkkarin kattoon tai halua osua saunavastalla kerrostalon katolle ja käydä tulkkaamassa miten se nyt makaa, googlasin onko tinalle ekompaa vaihtoehtoa. On toki, sokeri. Ja mikäs sokerileipurille sopisikaan paremmin!

Näin se käy:

Tarvitset;

Tinanvalukauhan
Hellan (takassakin luulisi onnistuvan)
Hienosokeria
Ämpärillisen jääkylmää vettä tai sohjoa
KynttilänSulata sokeri kauhassa tinan tavoin, ja kun sokeri on täysin nestemäistä, kippaa se nopealla liikkeellä vesisaaviin. Nouki sokeri"tina" pikaisesti, ettei se lähde liukenemaan veteen.


TA-DAA!

Ei se paljoa häpeä alkuperäiselle. Miun tinat on ainakin aina saman oloisia, on tuollainen pieni molluskapää, pitkä suiro ja sitten jättiröpelöpallo plus hiluja. 

Sitten vaan annetaan kuivahtaa hetki, otetaan kynttilä kauniiseen käteen ja aletaan tulkkaamaan. Tätä en tietenkään alkanut tulkitsemaan, koska testiversiohan tämä vasta on. Kunhan kokeilin, ettei tarvitse uutenavuotena sitten säätää ja harmitella.


Jos valaa tinaa perinteiseen tapaan, voi lopputuloksen "kierrättää" ongelmajätteenä tai sitten valaa sen saman mötikän ensi vuonna uudestaan. Tai sitten sihistää sen eko-omatunnon hiljaiseksi, se on nyt vaan yksi uudenvuoden tina.


Ennustatteko tinoista uutenavuotena?
Onko teillä muita perinteitä?


3 kommenttia:

  1. Mä rakastan perinteitä ja uudenvuoden tinat nyt vaan mun mielestä kuuluu valaa. Mutta sama ekohippi on nyt parina viime vuotena harmitellut sitä, että tinalle ei oo käyttöä enää valamisen jälkeen enkä jaksa mitään tinakikkareita säilöä kaapeissa koko vuotta seuraavaa valukertaa varten. Joten just tätä murehdin taas tänään ja meillä menee tämä vinkki tänä vuonna kokeiluun! Kiitos tästä! Ps. Ostan puhtaan tinakauhan ja luulen et "kierrätän" sokeritinat tenavien suihin :D

    VastaaPoista
  2. Aika jännä vaihtoehto. Me valetaan vanhoja tinoja. Jos saisi toivoa niin teeppä pitkästä aikaa postaus Sylvanian familysta. Niiden perässähän mä olen tämän blogin löytänyt :)

    TTosi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)