13.12.14

Piparkakkutalokuume

Joka vuosi se iskee. Piparkakkutalokuume. Sen on pakko olla ammattitauti, mitään muuta selitystä en keksi. Joulukuun alusta asti sormia syyhyttää, Pinterest täyttyy piparkakkutalojen kuvista, päässä pyörii kaavoja ja taikinamääriä, yleiskonetta silmäilee pikeeri mielessään. 

Ja joka vuosi tauti pahenee. Tänä vuonna on pakko saada isompi!


Tänään vein hulluuden uudelle asteelle, kun piirsin kaavat kokonaan itse. Halusin tehdä puodin. Halusin paljon ikkunoita: näyteikkunoita, pikkuikkunoita ja kattoikkunat! 

Eikä mitään pientä nyhjäämistä. Iso. Niin iso kuin vain pellillä sopii paistamaan! (35cm leveä, 35cm pitkä ja 35cm korkea. Leipomopellille olisi mahtunut vielä isompia paloja.. Ensi vuonna sitten)

Tämä yksilö vei noin viisi kiloa taikinaa, jota onneksi jäi työpaikan kuudensadan kilon satsista sopivasti yli.

Pienen talon vielä kasaakin sokerikuorrutteella, mutta näiden isojen kanssa ei ole sulan sokerin voittautta. Talo seisoo suoraryhtisenä, eikä edes vaatinut palaneita sormenpäitä. Muutama harmillinen roiske jäi, kun kattopalojen kiinnitystä varten oli pakko pursottaa leivinpaperituutilla sulaa sokeria.


Koristelun suhteen olen aina kahden vaiheilla. Haluaisin lyödä kunnolla yli, pursotella kiekuroita ja läimiä karkkeja koko pinta-alalta. Sitten kuitenkin omaa silmääni miellyttää tuo piparin pinta sellaisenaankin.


Tällä kertaa minusta tuntuu, että löysin sopivan kompromissin. Kiekuroita ikkunoiden ympärille, kattoonkin vain reunatiilet. Tähänkin tosin meni kolme valkuaista ja paketillinen tomusokeria. Luulisi riittävän.
Hetken harkitsin vielä näyteikkunan täyttämistä marsipaanisilla kakuilla ja pullilla, mutta tämä valkoisen kuorrutteen ja piparin ruskean pinnan yhdistelmä on niin rauhallinen ja jouluisa, etten lähde sitä sotkemaan. 

Talolle on koti katsottuna työpaikan puodista vitriinin päältä. Vähän lisää joulun tunnelmaa ja tuoksua asiakkaillemme. 

EDIT: Arvatkaa vaan maltoinko jättää nuo näyteikkunat tyhjiksi? 


Leipomomyymälään piparkakkutaloksi leipomomyymälä. Näin sen pitää olla!

Tässä vielä mittatikuksi normaalikokoinen tulitikkuaski.


17 kommenttia:

 1. Eipä tähän voi sanoa kuin että voi hyvänen aika! Kirjoitaisitko jossain vaiheessa vinkkejä piparkakkutalon tekemiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei miulla oikein ole vinkkejä. :D Suuruudenhulluutta riittää. Leikkaan ikkunat paloihin vasta pellillä, mittaan kahdesti ja leikkaan yhdesti. Pidän puuvillaisia suojakäsineitä sokeria käsitellessä. Pursotan pursotukset leivinpaperista tehdyllä pussilla. Varaan tarpeeksi aikaa, arki-iltana ei tälläiseen kannata ryhtyä.

   Poista
 2. Vau, tosi upea! Sussa taitaa olla vähän rakennusinsinöörin vikaa, mulla menisi hermot suunnittelussa ja mittailussa, kokoamisesta puhumattakaan:D
  Olisi kivaa kuulla lisää sun ja Teen jouluvalmisteluista ja kokkailuista!:) - Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen n.45 tunnin työviikkoa, joten omat jouluvalmistelut on aika jäissä. :/ Lisäksi tuo puuttuva valo vähän haittaa kokkailujuttujen kuvaamista, tulee vain hämäriä ja sumuisia kuvia.

   Poista
 3. Hienoin, jonka olen koskaan nähnyt. Kerrassaan upea. Hyvää Joulua! -Paula

  VastaaPoista
 4. Ihan tosi hieno piprutalo :) Mie kasasin joku vuosi takaperin joka joulu piprutalon, mutta kaavoissa tuppasi aina käymään niin, että johonkin seinänväliin jäi 1cm rako :D Luovutin ja totesin pitäytyväni normi pipareissa oman mielenrauhan säilyttämiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt, miekin aina unohdan ottaa huomioon sen, että palat on jonkun paksuisia. Sitten tulee tuuletusrakoja. :D Mutta ei mitään mitä ei voisi kuorrutteella peittää. ;)

   Poista
 5. Upea! Musta olis kyllä ihanaa jos ikkunoissa olis kakkuja tms...oikein odotin niitä kun selasin kuvia alaspäin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä yllytä. :D -Spatz kirjautumatta

   Poista
  2. Noniin, rakas anonyymikommentoija, tulin siihen lopputulokseen, että olet oikeassa. :D Seuraukset yllä! :D

   Poista
 6. Tämä on hieno! Ja ehdottomasti nuo ikkunat ovat paremmat, kun niissä on herkkuja. Ne kruunaavat koko puodin. :)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa!!!

  Terv.se rakas anonyymi ��

  VastaaPoista
 8. Ja tuo komeus on luonnossa vielä paremman näköinen. Ja harmi ettei näihin kuviin saa sitä huumaavaa piparkakun tuoksua jota tuossa riittää....

  VastaaPoista
 9. Huhhuh!! Niin hieno! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)