9.12.14

Tirpan nimipäiväkakku made by sankari itse

Tirpalla on sama kohtalo kuin äidillään: koko ikä ilman omaa nimipäivää. Koska kalenterista löytyy kaksikin samanoloista nimeä, otin vapauden valita tuon itsenäisyyspäivän alla olevan päivän Tirpan omaksi. 

Ja koska kaikkia merkkipäiviä tulee juhlia asianmukaisesti, annoin T:n tehdä elämänsä ensimmäisen täytekakun. Esivalmistelut tein toki minä, mutta kasaus on pienen neidin käsialaa:


Tirppa oli niin liikuttavan innoissaan. Hän on tainnut olla tarkkailevina silminä ja korvina, kun olen itse tehnyt kakkuja, koska kostutussuti ja palettiveitsi sujahtivat puheen lomaan ihan muina naisina. Ainahan tuo kolmevuotias on käyttänyt palettiveistä, eikös juu?Parin kierroksen jälkeen löytyi jo oikeat otteetkin. Pieni sanallinen opastus riitti lähes jokaiseen työvaiheeseen muutenkin, hän teki kakkua kuin olisi ikänsä katsonut niiden tekemistä vierestä..


Kuten kuvista näkyy, lähdettiin helposta liikkeelle. Vadelmahilloa ja kermavaahtoa ja mahdottoman pieni kakkupohja. 

Kerrosten täyttämisen välissä minä tasoittelin kyljet, ettei sotku päässyt leviämään työtasolle.


T asetteli vadelmat kakun päälle suurella huolellisuudella ja vakavuudella. Kiilteen kanssa menikin sitten ihan roiskimiseksi. Ennaltaehkäisevästi se oli jäähdytetty kädenlämpöiseksi, joten mitään vaaraa riehaantumisestakaan ei seurannut.


Pursotukset teimme yhteispelillä. Minä tein pursotuspussiin vähän painetta ja pitelin sitä sopivalla etäisyydellä, Tirppa teki "törähdyksiä" kikatellen ja antoi pussille suunnan.Olennaisin asia kakkujen tekemisessä on strösselit, ainakin jos lapsilta kysytään. Niinpä en hillinnyt ripottelukättä, kun sankari lisäsi kakkuunsa reilusti kimalletta ja muita koristuksia.


Pöydän kattamisen jälkeen jouduttiin odottamaan kärsimättömät kymmenen minuuttia vieraiden tuloa. 


Onneksi saimme lyhyellä varoitusajalla vielä kakulle syöjiäkin, kun äitini ja veljeni pyörähtivät nimipäiväkahveilla. Sitä onnen määrää kun sai nimipäiväonnitteluja ja kehuja kauniista kakusta!


Muistetaanko teillä nimipäiviä?
Entä ne lapset/aikuiset, joilla virallisia nimppareita ei ole?

14 kommenttia:

 1. Minulla on nimi- ja syntymäpäivä samana päivänä ja se jos mikä on kurja homma :( Tutut heittää samaan korttiin tuplaonnet, tuntemattomat onnittelee vaan nimipäivästä. Hyvä siihen sanoa et on mulla synttäritkin tänään. En siis itse välitä nimipäivistä tai niiden viettämisestä mutta onhan se kaunis tapa hieman piristää ja juhlistaa arkea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis oletko sie saanut nimesi sen mukaan mikä päivä oli kun synnyit? Jännä!

   Poista
 2. Mulla on nimi- ja syntymäpäivä peräkkäisinä päivinä. Rippijuhlissani tajusin, että minulla ei ole ikinäm aiemmin ollut omia ihan omia juhlia. Syntymäpäivän jaan kaksosveljeni kanssa ja nimipäiviäni ei vietetä, koska synttärit. Veljen ja siskon nimipäiviä kyllä vietettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miullakin on "nimpparit" ja synttärit samalla viikolla, ja syntymäpäiväni jaan serkkuni kanssa, joka on aina asunut lähes naapurissa. Jotenkin voin jakaa fiiliksesi, vaikka synttärit aina sainkin. Ihan mänttiä. Ota aikuisena vahinko takaisin!

   Poista
 3. Mikä innokas leipurityttö! Ja hyvä kakku tuli.

  Meillä tytön nimipäivä löytyy nimipäivättömien nimipäiväkirjasta ja virallisesta kalenterista ruotsinkielisten puolelta. Sitä juhlittiin ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna (tyttö kaksi vuotta), edellisillä kerroilla olemme lahjakkaasti unohtaneet koko asian. Helmikuussa syntyvälle pikkusisarukselle olemme kaavailleet samaa nimeä kuin teidän T:llä. Täytyy sitten alkaa miettiä mihin hänen nimipäivänsä sijoitetaan. 5.12. kuulostaa kyllä ihan sopivalta siltäkin kannalta. Yksi vaihtoehto voisi olla myös 12.2. tai sitten voi juhlia toisen etunimen nimipäiviä ensimmäisen sijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, toinen T. <3 Toivottavasti syntyvä näyttää kaavaillulta nimeltä, meidän Tirpalle se on tuonut vain hyvää. Tehdään 5.12 päivästä vakio, sitten muutkin tulevat tsirpulaiset käyttävät sitä. ;)

   Poista
  2. Joo, eiköhän se 5.12. voida vakiinnuttaa :)
   Ootko muuten lukenut sitä Marie Corellin kirjaa? Mulla on juuri työn alla. Ajattelin vähän tutkia millaisesta hahmosta nimen suosio on alkanut.

   Poista
 4. En itsekään osaisi parempaa kakkua tehdä :D Luonnonlahjakkuus!

  VastaaPoista
 5. Onnea nimpparipäivästä ja hieno kakku :)
  Tottahan toki vietetään nimpparit. Osalla oikeana päivänä, ja osalla juurikin sopivaksi omittuna päivänä. Yhdet sellaiset tulossakin ihan kohta.

  TTosi

  VastaaPoista
 6. Mielettömän ihanan kakun osasi T tehdä :) Mistä noin herkullisia vadelmia löytyy? Onko ne kotimaisia, ettei tarvi mitenkään kuumentaa? Kieli pitkällä himoitsen kaikkia marjoja :D
  Meillä vietetään kaikkia nimipäiviä ja kissanristiäisiä, aina on hyvä syy leipoa kakku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaisia vadelmia on, ihan tästä oman kunnan sisältä. :)

   Poista
 7. Ompas hieno kakku!
  Itsekään en osaisi noin hienoa tehdä :D

  Olen ollut vakilukijana vuoden päivät ja nyt sain nyt aikaiseksi lukea kaikki vanhemmatkin postaukset. Ootte Tirppiksen kanssa ihailtava parivaljakko! Blogistasi on noussut lempiblogini ja uutta postausta tulee aina odoteltua :)

  t:6kk poitsun mamma Keski-Suomesta

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)