25.1.15

Apua sisustushaasteeseen?

Tässä blogissa ei ole juuri meidän kotoa kuvia, lähinnä koska sisustukseni ei ole tyylikäs ja graafinen valkoista valkoisella, ja koska asunto on pieni ja omituisen muotoinen kalustaa. Nyt teen kuitenkin poikkeuksen, koska tarvitsen apua samaa kehää kiertäville ajatuksilleni.


Asuntomme on pieni, mutta kohtalaisen tilavan oloinen pohjaratkaisun takia. Rakastan niin monia asioita tässä kodissa, leveitä ikkunalautoja, hurjaa huonekorkeutta, kätevän kokoista makuuhuonetta, saunaa ja tilavaa kylppäriä. Inhokkilistalle pääseekin vain huonosti suunniteltu vaatehuone ja hankalan muotoinen tupakeittiö.


Ainoa paikka ruokapöydälle on tässä. 


Parvekkeen ovi jää vähän huonosti sen taakse, mutta tilaa on kuitenkin tarpeeksi kiertää.


Ikkunaseinälle ei ole mahdollista laittaa mitään sähkölaitteita, koska pistokkeita ei ole, eikä kiviseinään saa porata. Makkarin kulkuaukkoon ei oikein voi laittaa mitään kalusteita, yksi pieni nojatuolikin on melkein liikaa. Pulpetista ja perintötuoleista luovun kuolleen ruumiini ylitse.


Tähän asti tilanne on ollut ihan hyvä, kulmasohva ja sen taakse itse rakennettu kirjahylly ovat ajaneet asiansa ja sopineet tilaan hyvin. Ei se nyt sisustusnäkökulmasta mikään kaunokainen ole, mutta kelpoisa kuitenkin. 

Nyt sohvasta on murtunut runko, ja se on lähdössä kaatopaikalle. Selkänojatyynyt kierrätinkin jo eteenpäin. 

Korvaava sohva on ihana, kauniin vaaleanharmaa, kolmen istuttava ei-kulmasohva, ei-divaanisohva. Sen mukana tulee pieni rahi. Se on täsmälleen tuon eteisen ja olkkarin erottavan väliseinän mittainen, eli sitä seinää vasten sohva tulee asettumaan.


Ongelma onkin siis kirjahylly, ei uusi sohva. 

Kirjahylly tarvitaan, se on selvä. Haluan tilaa kirjoilleni, ja haluan ne esille, enkä sängynaluslaatikoihin. Nuo väliseinät ovat todella ohutta kipsilevyä, eikä niiden varaan voi ruuvata seinähyllyjä. Ainakaan jos tahtoo säilyttää niissä hyllyissä mitään Aaltomaljakkoa painavampaa. 


TV:n paikka on pakko pitää suunnilleen noilla sijoillaan, koska se on ainoa pistokepaikka, ja sitä on tuolta paikalta mahdollista kääntää näkymään sohvan tai keittiön suuntaan.Kun tilaa on vähänlaisesti, mikään kovin massiivinen ratkaisu ei tule kysymykseen. Iso ja tumma kirjahylly tukkisi tilan myös visuaalisesti.


Onko joku parempi hahmottamaan tilaa ja tilaratkaisuja?
Millainen kirjahylly meille sopisi?

32 kommenttia:

 1. Meillä on sellainen Ikean kirjahylly, jota voi pitää seinää vasten tai ns. tilanjakajana, koska siinä ei ole takaseinää. Se on vain sellainen ruudukko. Ehdotukseni: Käännät piirongin (jonka päällä telkkari) poikittain uutta sohvaa kohden ja asetat sen taakse ruudukkokirjahyllyn, piirongin kanssa samansuuntaisesti. Näin kirjahylly ei veisi samalla tavoin tilaa, kuin jos se olisi sellainen, joka pitää asettaa seinää vasten. Eikä telkkarin takaa näkyisi ruma kirjahyllyn takaseinä, vaan siitä näkyisi ikään kuin läpi. Telkkari olisi edelleen suht samassa kohdassa, joskin sen mahdollisuus keittiöön päin kääntämiseen riippunee piirongin leveydestä.

  Niitä Ikean versioita saa myös eri kokoisina, eli ei tarvitse olla mikään kattoon asti ulottuva. Kas tällainen, saa myös eri väreissä:

  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20275885/

  Toivottavasti sait kiinni ajatuksestani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajuan mitä tarkoitat! :)

   Ongelma tuleekin sitten juuri siinä, se jakaa tilaa, luo muutenkin pieneen tilaan lisää nurkkia ja soppia. Pulpetilla jos on joku vaikka askartelemassa, ei ohi pääsisi enää makkariin.

   Poista
  2. Se on kyllä totta, että siihen tulisi sellainen ns. "käytävä :D

   Poista
  3. Meillä on jo tuo tuskainen eteisloukko, toista mokomaa emme kaipaa. :D

   Poista
 2. Mitä jos tuo Anna Marian ehdottama hylly tulisikin sohvan taakse, siis sohvan ja seinän väliin? Tai IKEAn billy-tyyppinen, ei niin syvä yksilö? Mun mielestä se eteisen ja olkkarin välinen seinä olis ainoa kirjahyllyn paikka. On kyllä haastavan mallinen huone! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikean Billya mallailin itsekin ajatuksissa sohvan ja seinän väliin. Mutta näyttääkö se ihan hassulta? Siinä olisi ainakin tilaa, se seisoisi omilla jaloillaan, eikä veisi visuaalisesti paljon tilaa.

   Poista
  2. Ei näytä yhtään hassulta: http://www.pinterest.com/pin/254805291386821181/

   Poista
 3. Tai sitten siihen makkarin seinää vasten laittaisi Lundian tikashyllyn (se klassikko), kun niitä saa käytettynä kohtuu hintaan ja sen pystyisi sitten itse tuunata oman väriseksensä. Noita tikashyllyjä saa todella korkeinakin. Itsellöni on se korkein tikas 30cm syvänä eli ei vie syvyydessä paljoa tilaa, mutta kirjoja mahtuu paljon. Positiivisinta niissä on se, että on helppo ostaa erilaisia lisäosia ja puu vaan kaunistuu vanhetessaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lundiasta voin vain haaveilla. <3 Se on nykyään käytettynäkin hinnoissaan, ja massiiviselle hiomis- ja maalausurakalle ei ole tilaa eikä aikaa. Ja makkarin seinää vasten en viitsi kirjahyllyä laittaa, menee kaunis tapetti ihan hukkaan. :)

   Poista
 4. No, mä kääntäisin sen lipaston toiseen suuntaan, että laatikot aukee makkarin oviaukkoon ja telkkuhan kääntyy mihin vaan......ainakin näin ensteks:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis lipaston selkäpuolen kääntäisit ns näkyväksi puoleksi, miksi? :)

   Poista
 5. Mites, onko sohvan asettuminen tapettiseinälle kielletty? Koska jos sohva olisi siinä, jäisi tuo harmaa seinä kirjahyllylle. Meillä telkkari tärkeilee kirjahyllyssä, ts. kaverilta ilmaiseksi saaduissa Lundian kirjahyllyissä. Joissa ei ole ainuttakaan kirjaa, vaan levyjä. Tuhansittain levyjä. Ei tarttee sisustuselementtejä miettiä.

  Onko pienellä lipastolla muuta virkaa kuin olla telkkaripöytänä, voisiko lipaston siis sijoittaa muualle? Makkariin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa ei. Olen vain sulkenut sen vaihtoehtolistalta, koska nuo kaksi istumapaikkaa jotka nykyisessä sohvassa ovat tapettiseinää vasten, ovat jääneet täysin käyttämättä. Ja pikkulipastolla on tuolla paikalla funktionsa, niinkuin sanoin, televisiota ei voi siirtää.

   Poista
 6. Mun ystävällä on sellanen tosi sympaattinen ratkaisu, että alla on Ratian sivusta avattava saaristo -kirstu ja sen päällä pari jättikokoista lyhtyä. Ne lyhdyt on täytetty kirjoilla :) Harmi kun ei ole kuvaa, mutta se ratkaisu on tosiaan luova.

  Tosta pohjakuvasta tuli ekana mieleen, että mahtuisiko ruokapöytä siihen sohvan paikalle ja sohva sinne ruokapöydän paikalle? Silloin keittiöosa ei ehkä olisi niin pitkän mallinen. Kulku parvekkeelle voi tosin olla vielä hankalampaa.

  Valokuvista on hankala hahmottaa huonekorkeutta, mutta jos sitä tosiaan on reilusti käytettävissä niin ilman muuta hankkisin säilytystilaksi korkeampia kalusteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kalusteiden pyörittelyä pitää koittaa kun sohva saapuu! Vanha ei sopinut tuolle paikalle, niin en osannut edes ajatella noin.

   Huonekorkeus on reilu 3m.

   Poista
  2. Hihii, jännä jäädä odottelemaan :) Minä oli lapsena sellainen että muutin huoneeni järjestystä noin kahden viikon välein. Se oli aina yhtä hauskaa.

   Jyskissä on muuten paljon sellaisia huokeita kevyen näköisiä kirjahyllyjä. Olis kyllä makee jos kirjahylly olisikin punainen, kun teillä sitä punaista on ennestäänkin. Sellaista ei kyllä kovin usein ole tullut vastaan :)

   Poista
 7. Miksi et laita ruokapöytää siihen nykyiseen sohvanurkkaan, sohvaa keittiöseinämälle ja telkkari sitten siihen tapettiseinälle. Sohvan ja parvekkeen oven väliin mahtuisi jokin kapea kirjahylly?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä pitää mallata kun sohva saapuu, kiitos ideasta, voisi toimia. :)

   Poista
 8. Ethän rajoita ajatuksiasi niihin pistokkeisiin kun jatkojohdot, myös antenni/kaapelipiuhoille löytyy helposti? ;) ja nykyään vieläpä löytyy aika kivojakin jatkojohtoja (meillä mm. Musta-valko raidallinen). Tsemppiä rymsteeraamiseen, se on tuskaista siihen saakka kunnes ne palaset loksahtaa omille paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johdot kulkuväylien poikki on ihan nou nou, nättejä tai ei. Turvallisuus ensin.

   Poista
  2. Vedät ne yläkautta. Kun nätisti kiinnittää oven karmiin niin ei se paha oo. Tosin sulla taitaa olla liukuovi, mutta kuvasta päättelin että katonrajaan saisi johdon silti vedettyä.

   Poista
  3. Johdot on se asia sisutuksessa mikä kiusaa mua. En tahdo nähdä niitä. Viimeinen vaihtoehto olisi nitoa johtoa pitkin seiniä ja katonrajaa. :(

   Poista
 9. http://www.utu.eu/tuotteet/asennustuotteet/kaapelitiet/lattiakanavat-pinta-asennus/kynnyslistat-pvcalu

  http://duuri.fi/johtolistat

  Kynnyslistan alle saa turvallisesti johdot suojaan kulkureiteiltä. Eli telkkarin paikkaa on mahdollista siirtää myös ulkoseinän lähelle niin halutessasi.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen johtojen suhteen todella ehdoton. Ei johtoja kulkuväylille tai seinille tai katonrajaan tai liaaneiksi roikkumaan pitkin kämppää. :D joskus mulla o oma koti missä saan pistokkeet siihen mihin tahdon...

   Poista
 10. Kirjahylly siihen seinälle johon sohvan nyt ajattelit (siis vaikka sitä Billya koko seinän leveydeltä) ja ruokapöytä sen eteen. Sitten sohva keittiöseinälle (nykyisen ruokapöydän paikalle). Kun ovesta tulee sisään ei edessä ole heti ruokapöytä tukkimassa näkymää vaan näkymä olisi avarampi. Näin myös terassin ovi ei jäisi ruokapöydän taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä versio on saanut kannatusta, ja sohvaa ainakin mallaan keittiöseinälle kunhan saan sen kotiin asti. :)

   Poista
 11. Minä näkisin tuon huonejärjetyksen näin; http://aijaa.com/HBnbgV
  Myönnetään, voi olla että mittasuhteet on vähän pielessä:D Ja kun sanoit tuosta että et halua tielle enää yhtään ahdasta käytävää, niin sohva mittojen mukaan sitä voi siirtää tuota nurkkaa kohti. Tuo musta paksumpi möhkäle on siis tarkoitus olla hyllykkö, johon saisi telkkarin. Tähän tyyliin (joojoo näin hinnan mutta pointti on tuo) http://www.kalustekauppa.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=HTIT-053_2
  Tuohon saisi vielä tuon sohvapöydänkin mahtumaan nätisti, en vain muistanut huomioida sitä piirtäessäni:D
  Menikö ihan huti..?

  VastaaPoista
 12. Heti tuli mieleen sama, mitä moni onkin jo ehdottanut; eli ruokapöydän tilalle sohva ja eteisen ja olkkarin väliselle seinälle ruokapöytä. Kuvista vaikea hahmottaa, mutta mahtuisko sitten keittiöseinämälle billyvitriinin ja sohvan viereen vielä toinen billy hylly/vitriini kirjoja varten (eli siis ihan sinne lähimmäs parvekkeen ovea)?

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan mihin ratkaisuun päädyt.. :-)

  -Tuikku

  VastaaPoista
 13. Jos sohva ei mahdu sille seinälle missä on nyt ruokapöytä, niin voisiko sen sijoittaa poikittain huoneeseen, vastapäätä ikkunaseinää? Vitriini pitäisi siirtää. Mutta minäkin laittaisin ruokapöydän ehdottomasti nykyisen sohvan paikalle, tai siis niin että ruokapöytä olisi nurkkauksen lyhyellä sivulla ja uusi kirjahylly pitkällä sinulla, telkkaripöydän vieressä.

  VastaaPoista
 14. Jep, ensimmäinen ajatukseni oli, että ruokapöytä tuonne sohvan paikalle, kellon alle.

  VastaaPoista
 15. Laita kirjat esim. siihen ikean expedit -kirjahyllyyn ja telkkari sen päälle. Toimii siis molempina etkä tarvitse erikseen televisiolle lipastoa.:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)