15.12.15

Kantoliinasukat - päivitetty ohje

kantoliinasukat

Yksi blogin ahkerimmin vierailluista sivuista on alkuperäinen ohjeeni kantoliinasukkiin.  Moni, todella moni, on ohjeella neulonut vauvoilleen nämä sukat, jotka lämmittävät liinalasta reisiin asti, pysyvät ylhäällä, eivätkä ruttaa polvitaipeisiin. Ne joustavat kauttaaltaan, eivät kinnaa tai kirraa mistään ja ohje käy lankaa vaihtelemalla todella monen kokoiselle kannettavalle. Alkuperäinenkin ohje on toimiva ja ajaa asiansa.

Mutta myönnettäköön, on siinä ohjeessa ollut vähän hassuja kohtia. Kaksi vuotta sitten en osannut tehdä paremminkaan, kun ohjetta kirjoittelin ylös. Olen neulonut itsekin ohjeella kymmeniä sukkapareja, ja hionut ohjetta matkan varrella. Tiedän, että minua taitavammat neulojat ovat tehneet näin alusta asti.

Tässä siis vähän päivitetty versio, jossa polven lyhennetyt kerrokset ovat symmetriset, eikä taka"saumaan" jää enää jälkiparsittavaa aukkoa. Muitakin pieniä muutoksia tein, en niinkään sukkaan itseensä, vaan ohjeen selkeyteen. 
Ohjeen kyytipojaksi neuloin testisukkia pinon, useammalla eri langalla, ja otin niistä kuvia.


Tarvitset:

Ohutta sukkalankaa, esim Novita Nalle/Wool, Katia Darling..
Sukkapuikot kokoa 3.
Kanava- tai parsinneulan päättelyyn.

Ohje:

Luodaan 48s.

Reiden kohta:
1krs.  neulotaan oikein, jaetaan silmukat puikoille, 12 kullekin.
2krs. neulo kaikki silmukat nurin
3krs. neulo kaikki silmukat oikein
Seuraavat kymmenen kerrosta 2oikein 2nurin joustinneuletta.

Polvi:
6 ensimmäistä kerrosta neulotaan ihan tavallisesti pyörönä, 1.krs oikein, 2. nurin, 3. oikein, 4.nurin, 5. oikein ja 6. krs nurin.
Polven muotoilut tehdään lyhennetyillä kerroksilla. Eli joka toinen kerros neulotaan tavallaan sukan sisältä käsin, edelleen neljällä puikolla. Lyhennetyt kerrokset neulotaan ainaoikein, eli oikein oikealla puolella ja oikein työn sisäpuolellakin.
Lyhennetyt kerrokset:
Neulo 42s oikein, *nosta 1s oikein neulomatta, lanka työn etupuolella, siirrä lanka työn taakse, palauta nostettu silmukka takaisin vasemman käden puikolle ja käännä työ.*
Neulo oikein 36s (kerroksen vaihtumiskohtaan 6s jäljellä) ja *_* (katso ed. kerros tähtien välinen ohjeistus)
Neulo oikein 34s ja *_*
Jatka näin kunnes neulot 6s oikein työn oikealla puolella, tee käännös nurjalle puolelle *_* kuvatulla tavalla.
Neulo nurjalla puolella oikein kierroksen vaihtumiskohtaan asti. Siirry neulomaan normaalisti työn oikealle puolelle, nosta vain tämän ensimmäisen kierroksen ensimmäinen silmukka neulomatta ja kiristä, vältät reiän lyhennettyjen kerrosten kohdalla, neulo loput krsn silmukat oikein.

Kerros nurjaa.
Kerros oikeaa.
Kerros nurjaa
Kerros oikeaa.
= Polvi valmis.

Varsi:
Varsi on joustavaa mutta napakkaa mallineuletta:

*1krs: 1o, 1n
2krs: 1o, 1n
3&4krs kaikki oikein*

Toista mallineuleen neljää kerrosta yhdeksän kertaa.

Kymmenennellä mallikerran kertauksella kavenna 2krs:lla kierroksen ensimmäinen ja viimeinen silmukka pois, ja toista neljännellä krs:lla. Eli puikoilla I ja IV on varren loputtua 10 silmukkaa, puikoilla II ja III on 12 silmukkaa kuten aiemminkin

Nilkka:
8krs:ta 2o 2n joustinneuletta

Kantalappu:
Ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukat neulotaan samalle puikolle = 20s, toinen ja kolmas puikko jäävät odottamaan.Neulotaan kantalappu ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukoilla, oikealla nostetaan ensimmäinen neulomatta, neulotaan loput oikein ja nurjalla nostetaan ensimmäinen neulomatta, neulotaan loput nurin, toistetaan kunnes kerroksia on 15, tai käsialasi mukaan sopivasti.

Kavennetaan kantalappu pyöreästi :

Neulo oikean puolen krs:lla puolet lapun silmukoista + 2 s.
Neulo seuraavat kaksi yhteen takareunoista (tai tee ylivetokavennus), 1 o, käännä.
Nosta 1 neulomatta, neulo 5 nurin, 2 nurin yhteen, 1 n, käännä.
Nosta 1 neulomatta, neulo 6 o, 2 yhteen takareunoistaan (tai ylivetokavennus), 1 o, käännä.
Nosta 1 neulomatta, neulo 7 n, 2 nurin yhteen, 1 n, käännä.
Jatka näin, kunnes kavennat aivan krs:n lopussa sekä nurjalla että oikealla puolella. Jaa jäljelle jääneet silmukat kahdelle puikolle

Poimi kantalapun reunasta 8+1 silmukkaa
Toisella ja kolmannella puikolla neulotaan edelleen *-* mallineuletta
Poimi kantalapun toisesta reunasta sama määrä silmukoita kuin edellisestä reunasta

Kiilakavennukset:
1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa neulotaan 2 yhteen joka krs, kunnes ensimmäisellä ja viimeisellä puikolla on 10s

HUOM. Jos kantapään ohje tuntui epäselvältä, siihen löytyy varmasti selkeämpiäkin ohjeita ihan Googlea käyttämällä, tämä kyseinen nimellä ranskalainen kantapää.

Jalkaterä: 
Mallineuletta toistetaan  2. & 3. puikolla neljä kertaa (tätä on helppo muuttaa, tee lisää toistoja jos jalkaterä uhkaa jäädä lyhyeksi), 1.&4.puikolla neulotaan sileää oikeaa neuletta. Kun jalkaterä on halutun pituinen aloitetaan kärkikavennukset.

Kärkikavennukset:
Kavenna joka puikon lopussa 2oyhteen, joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 2s. Katkaise lanka. Pujota neulalla lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi kahdesti ja päättele sukka. Päättele myös aloituslanka.

kantoliinasukat
Kirjavat Novitan Nalle, raitateräiset Wool. 
Lähikuvat jalkaterästä ja polvesta.
Kokohavainnollistusta. Näillä langoilla sukat menevät 3-6kk jalkaan, jalkaterää ja sääriosaa pidentämällä isommallekin.

Lankaa ja puikkokokoa vaihtamalla sukista saa myös todella pieniä tai todella suuria sukkia samalla ohjeella. Nämä alemmat ovat ohutta Katia Darling lankaa, puikkokoa pienentämällä nämä olisivat olleet sellaisen kolmikiloisen vastasyntyneen sukat. Mallikertojen toistomääriä lisäämällä/vähentämällä saa säädettyä sukkien sääriosan ja jalkaterän pituutta, mittaile jo tehdessäsi minkä kokoiselle kannettavalle sukat ovat tulossa.Tuttuun tapaan tähän ohjeen alle saa kirjoittaa kysymyksiä, 
selvennyksiä tai kikkakolmosia muille neulojille.

En vieläkään väitä osaavani kirjoittaa neuleohjeita, 
joten otan kiitollisena parempien avun ja opastuksen vastaan!

In English:

You need:
Yarn DK or fingerin, Novita Nalle, Wool etc.
5 Douple pointed needles 3mm
Darning needle

How to:

Cast on 48st.

Thigh part: 
1. round  knit all, 12 st per needle
2. rnd purl all
3. rnd knit all

Next 10 rounds *knit 2 purl 2* rib

Knee:
6 rounds: 1. rnd knit all, 2. purl all, 3. knit all, 4. purl all, 5. knit all and 6. purl all.

The knee part is shaped with short rows, wrap&turnsSo every other round is knitted from the inside of the sock, still with 4 needles.Short rows are in garter stitch.

Short rows:
Knit 42st , *slip 1st, with the yarn in front = purlwise, bring the yarn in the back, slip the stitch back to left han needle and turn your work*
Knit 36st (6st to the beginning of the round) and repeat the *_* (see above)
Knit 34st and *_*
Continue like this until you have knit 6 on the right side of your sock and made the turn to the inside of the sock. 
Knit all, to the back center of the sock. Turn, and continue knitting normally on the right side of the work, just slip (tightly) the very fist st on first rnd to avoid a hole. Knit all the rest st on this round.

Purl 1 rnd.
Knit 1 rnd.
Purl 1 rnd
Knit 1 rnd.
= Knee is finished.

Cuff:
*1.rnd: k1, p1
2.rnd: k1, p1
3&4. rnd knit all*

Repeat *_* 9 times.

On the tenth *repeat*on the  2.rnd decrease  the first and the last st, and on the 4. rnd decrease the first and the last st . So you end up with 10 st on the I and IV needle, and 12st on the II and III needle. 

Ankle:
8 rounds k2 p 2 rib

Heel:
I'm not going to translate this, but in short: you take the st from the I and the IV needle = 20st and knit a heel, mine is a french/round heel, the flap 15 rows high, and the the 9 stitches that you pick up from the side of the flap are decreased away every round in the end of the I needle and in the beginning of the IV needle.

On the needles II and III you keep knitting the *_* pattern of the cuff part.

Foot: 
Repeat the *_* from the cuff 4 times on the needles II and III (easy to alter the size, just add another repeat if necessary), On the needles I and IV knit all on every round

Toe:
In the end of every needle knit 2 together, on every round until you have 2 st on each needle. Break the yarn, take the darning needle and dind off the stiches. 

20 kommenttia:

 1. Voiko kantapään tehdä kaksinkertaisena kantapäänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiettykin voi, ei sillä vaan ole mitään funktiota, kun tän ikäiset ei vielä kävele ja kuluta niitä kantapäitä. :)

   Poista
  2. Aattelin vaan jos hinkkaantuu 😂

   Poista
 2. Jos neulon näillä ohjeilla 7 Veljestä langasta niin osaatko sanoa minkä verran koko muuttuu? Pitäisi siis neuloa vauvalle sukat, josta sain seuraavat mitat: jalkapohja 10,5 cm ja polvitaive-nilkka 11 cm. Teen hieman kasvuvaralla, mutta lähinnä mietin, pitääkö alussa silmukoita olla enemmän kuin 48? Olen hiukan onneton näissä silmukanlasku-hommissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seiskaveikalla näistä tulee valtavat. :)

   Poista
  2. Näillä ohjeilla, seiskaveikalla, saat noin yksivuotiaan ipanan sukat, osasi joku kokeillut kertoa :)

   Poista
 3. Aivan mahtava ohje. Ja miten kauniit sukat pikkuinen saakaan. Petroolinvärisesrä Novita Woolista.
  Abba

  VastaaPoista
 4. Neulon parhaillaan 7-veljeksellä. Vähensin silmukat 32:een. Eli 8 silmukkaa puikkoa kohti. Näyttää aika kaposilta nyt, kun teen niitä 7-kuiselle ja sääriosa on 17 cm. Ehkäpä tuo joustava neule antaa myöten. T Eeva

  VastaaPoista
 5. Hej! helt fantastiska sockor! var kan man hitta mönster på svenska? Tack. Med vänlig hälsning Elena

  VastaaPoista
 6. Olisi hienoa, jos tuossa kuvassa olisi senttimitat, jolloin sitä olisi helpompi soveltaa ohuelle (tai paksulle) langalle. Tai vaihtoehtoisesti käsialasi, eli montako silmukkaa ja kerrosta kudot sileää noilla langoilla/puikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä olisi kätevä, mutta valitettavasti aikani ei ole riittänyt tämän ohjeen paranteluun. Yhdessä kuvista on senttimittanauha mukana, josko se antaisi vähän osviittaa.

   Poista
 7. Tuohon ohjeeseen kannattaisi polven kohdalla edestakaisiin lyhennettyihin kierroksiin selvästi lisätä, että ensin jätetään kaksi kertaa 6 silmukkaa kutomatta (42, 36 silmukkaa) ja sitten aina 2silmukkaa kutomatta seuraavilla kierroksella (kudotaan 34, 32,30,28 jne)kunnes jäljelle jää tuo ohjeessa mainittu 6 silmukkaa. Sitten taas seurataan olemassaolevaa ohjetta. Nyt sai arvata/kokeilla millä logiikalla mennään... T. EK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! Mikään neuleohjeiden ammattikirjoittajahan en ole, joten ohjeessa on pieniä epätarkkuuksia, joskaan ei suoranaisia virheitä. En oikein osaa asiaa paremmin ilmaista, joten jos haluaisit fiksumpana kirjoittaa ylös, miten ilmaisisit sen kohdan yksiselitteisemmin?

   Poista
  2. Hurraa. Kiitos tästä tarkennuksesta. Minun aivot ja logiikka ei meinannut nimittäin riittää tähän :)

   Poista
 8. Mitä lankaa on käytetty noissa vikoissa sukissa? Pakko saada pojalle samanlaiset, on todella kauniit<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tästä on aikaa kun olen ne neulonut. Katian lanka se oli, pieni söpö pallokerä. :D

   Poista
  2. Kas tuoltahan se löytyi tekstistä, eli Katian Darling lankaa!

   Poista
 9. Sen neuletiheyden mittaamiseen (s/10 cm) menee n.2 minuuttia ja se olisi arvokas tieto, kun käsialoja on monenlaisia

  VastaaPoista
 10. Montako käännös kerrosta tulee? Ymmärsin että 2 edestakaista?

  VastaaPoista
 11. Hei, sain juurikin valmiiksi nämä sukat. Pieniä muutoksia tein, mutta ohjeesi on selkeä ja helposti luettava ja sukat varmasti hyvät jahka käyttäjä syntyy tähän maailmaan. Tuleva äiti ainakin tykkäsi. Kiitos sinulle vielä ohjeen kirjoittamisesta ja julkaisemisesta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)