28.12.15

Vieraat tekevät juhlan


Häiden vieraslistan miettiminen käy työstä. Sukulaisista olemme kutsumassa vain aivan lähisuvun: vanhempamme, sisaruksemme ja isovanhempamme, miehen suvusta myös lähes ydinperheeksi laskettavan tädin perheineen. Kavereiden kohdalla rajanvetojen tekeminen on kivuliaampaa. Ihanahan olisi, jos voisimme pitää valtavat juhlat, joihin mahtuvat aivan kaikki, mutta budjetti ja juhlapaikan istumapaikat rajaavat väkisinkin lukumäärän noin 70 henkeen. Hieman tuo lista vielä elää, mutta loppupelissä taidamme saada kaikki ystävämme paikalle, koska karsimme listalta sukulaisista ne, jotka eivät haluaisi tuoda juhlaan hyvää mieltä, tai edes tulla paikalle kuin velvollisuudesta.Kuulostaako julmalta? Olen niitä ihmisiä jotka helposti miettivät mitä muut sanovat, ja mitä kuuluu ja pitää tehdä. Välitän perinteistä ja haluan olla odotuksien arvoinen. Hääpäivänämme haluan kuitenkin, että paikalla olevat ihmiset ovat aidosti iloisia meidän puolestamme, toivovat meille hyvää ja tulevat juhlaan viihtyäkseen.  Pahin painajaiseni olisi juhla, jossa kaikki ovat naama nurinpäin, saan kulkea varpaillani muistellessani kuka ei tule kenen kanssa juttuun ja jossa joudun miettimään mitähän negatiivista mistäkin löydetään eteenpäin kerrottavaksi. Toivon vain, että juhlassamme on rakkautta muutenkin kuin avioparin välillä.


Lapsivieraista emme halua karsia, ja heitä on todennäköisesti tulossa jono, sylivauvoista isoihin koululaisiin. Jokainen kutsuttu tulee kutsutuksi puolisoineen, lapsineen, enkä voisi kuvitella häitämme ilman heitä. Tämä tietysti asettaa hieman haasteita järjestämiseen, jotta kaikki viihtyvät, lapselliset, lapset ja lapsettomat yhtälailla.


Loogista olisi ollut aloittaa tämä askartelu niistä kutsukorteista, mutta tämän minä nyt sain aikaiseksi ensimmäiseksi. Meidän vieraskirjamme on minun tekemäni tussipiirros puusta, johon vieraat saavat jättää vihreät sormenjälkensä lehdiksi, ja toivottavasti myös kirjoittavat nimensä lehtien sisään. Lasin otan luonnollisesti häitä varten pois, ja laitan myöhemmin takaisin.

Valmis taulu pääsee sitten uudessa kodissa seinälle, ja muistuttaa sieltä sitten juhlasta jonka saimme jakaa tärkeimpien kanssa.

23 kommenttia:

 1. Kaunis ajatus tämä vieraskirja :) Meidänkin häissä oli aikanaan vain lähisuku ja enempi sitten niitä kavereita.

  VastaaPoista
 2. Meillä hääbudjetti pakotti myös karsimaan vieraslistaa, mutta päädyttiin lopulta erilaisempaan ratkaisuun. Kutsuttiin kirkkoon ja päivälliselle&kakulle sukulaiset. Kaverit kutsuttiin kun rento osuus juhlista alkoi eli kun bändi astui lavalle ja tarjoiluksi vaihtui booli ja naposteltavat. Samalla siirrettiin pöydät sivuun ja tehtiin iso tanssilattia, jolloin viralliset istumapaikat katosivat (penkkejä ja tuoleja salin reunoilla). Täten iltabileisiin mahtui enemmän ihmisiä ja sukulaiset sekä kaverit jorasivat yhdessä kanssamme. :) Joku tällainen kombokin on siis mahdollinen, jos se teitä miellyttää ja olisi parempi budjetille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä iso osa molempien kavereista tulee lapsien kanssa, joten tuollainen väen puolittaminen ei käy. Sinänsä ihan näppärä ratkaisu, ei vain meitä varten. :)

   Poista
  2. Aivan, no sitten. :) Musta on hienoa, että kutsutte ne ketkä haluatte ja jotka on oikeasti läheisiä, ettekä niitä jotka muka "pitäisi" nimellisen sukulaissuhteen vuoksi. Peukut teille! :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mies etsi sopivat fontit, jotenkin sopii ku nenä päähän <3

   Poista
 4. Mahtava ajatus tuo puu! Meillä kanssa alkoi nyt hääsuunnittelu ja voi miten vaikeaa tuo vieraslistan tekeminen onkaan...

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtava vieraskirja tuo puu! Ja todellakin fiksut olette, kun kutsutte juuri ne ihmiset, jotka tekevät päivästänne iloisen ja onnellisen. Ja ihanaa, kun kutsutte lapsivieraatkin. Me olemme harmitelleet, että lapsemme eivät ole päässeet kuin omiin häihimme, kun kaikki haluavat nykyään hillittömät ryyppybileet. Tai vaihtoehtoisesti eliminoida mahdolliset häiriötekijät. Tosin tässäkin tapauksessa täytyy muistaa, että päivä on hääparin ja he päättäkööt, kuinka haluavat päivänsä viettää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä miutakin hirvittää, 70 vierasta joista 17 on ala-ikäisiä. :D

   Poista
 6. Ihana vieraspuu! Olisinpa keksinyt vastaavan omiin häihin. Meidän juhlissa takuuvarma lasten viihdyttäjä olivat pääsiäismunalelut, värityskirjat ja saippuakuplat, tässä järjestyksessä. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli väritystehtäviä (ilmaisia tulostettuja netistä), saippuakuplia, ja netistä tilattu karkkipinjata, tukkukarkeilla täytettynä vaikka senhän voisi täyttää millä tahansa. :D

   Poista
  2. Saippuakuplat ja värityskuvat on meilläkin listalla, mutta jotain muutakin, isommille lapsille, voisi olla. Vaikka jotain salaisia tehtävänantoja :D

   Poista
 7. Huh, häät kuulostavat kyllä isotöisiltä! Musta se, ettei saa kutsua pieniin häihin ei ole mikään kunnianloukkauskysymys. Jos mä menisin naimisiin, en kutsuis ketään juhliin :D unohdan muutenkin ilmoitella elämänmuutoksista joten en varmaan muistaisi edes itse mennä häihin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä väjän sekin että miulla on liuta kavereita, ja kaikilla kavereilla kaksi lasta enemmän kuin miehen kavereilla. :D

   Poista
 8. Huh, häät kuulostavat kyllä isotöisiltä! Musta se, ettei saa kutsua pieniin häihin ei ole mikään kunnianloukkauskysymys. Jos mä menisin naimisiin, en kutsuis ketään juhliin :D unohdan muutenkin ilmoitella elämänmuutoksista joten en varmaan muistaisi edes itse mennä häihin....

  VastaaPoista
 9. Aikoinaan jätin osan sukulaisista kutsumatta, koska totesin, että en heitä tuntisi, jos tulisivat kadulla vastaan, että miksi sellaisia ihmisiä pitäisi kutsua? Että tuo rajaus kuulostaa hyvältä ja vieraskirjapuu huikealta idealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntemattomia sukulaisia meillä ei onneksi edes olisi, mutta etäisiksi jääneitä sitäkin enemmän. Toivon, että ymmärtävät olla loukkaantumatta, meillä vain ei olisi mitään puhuttavaa..

   Poista
 10. Meillä onneksi äidit sanoivat heti suoraan, että kutsutte juuri ne, ketä haluatte. Ollaan siis kutsumassa aivan ydinperheet: sisarukset puoliskoineen, vanhemmat puoliskoineen, isovanhemmat, joitain tätejä ja setiä + kummit. Siitäkin tulee jo yli 30... Ystäväpiirin osalta rajaaminen todella oli työlästä! Mulla on ulkomailla vietetyn ajan vuoksi paljon kansainvälisiä kutsuttavia ja ollaankin nyt kehitetty systeemi, jossa ulkomailla asuvat saavat kutsun maaliskuussa ja vastaukset pyydetään jo toukokuun loppuun mennessä. Heiltä vapautuvat paikat jaetaan sitten kotimaisten kesken ja Suomessa asuvien kutsut lähetetään kesäkuussa - juhlat siis syyskuussa. Meillä 100 vieraasta lapsia on n. 10%, kaikki alle kouluikäisiä. Haastetta tuo se, että kutsuttujen lasten joukossa puhutaan kolmea äidinkieltä, joten todella pitää miettiä, miten mukulat saadaan viihtymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme kieltö on jo paha! Meillä tulee englanninkielisistä vieraista varmaan vain 1 joten mietinnässä mitkä seremonian osat käännetään ja mitkä ei...

   Poista
  2. Mä ajattelin, että vihkimiseen tehdään käsiohjelma, jossa on kaikki kahdella kielellä. Itse seremoniasta ehkä joku tekstinluku ja osa esirukousta voi sitten olla englanniksi, mutta pääosin mennään suomella. Ensi vuoden adventtina julkaistavassa virsikirjan lisävihkossa on kuitenkin paljon kansainvälistä materiaalia - myös englantilaisia ja irlantilaisia virsiä! Vaikka se julkaistaan vasta meidän (ja teidän) häiden jälkeen, on laulut ja virret siis toki jo olemassa, sekä suomeksi että englanniksi! Mun toive onkin, että muutama vihkimisen virsistä olisi noita tulevan lisävihkon virsiä, jolloin esimerkiksi yhden säkeistön voisi laulaa englanniksi.

   Poista
 11. Tuo puu on aivan upea. Ihanaa ihailla kättesi töitä! Kiitos, kun jaat niitä tänne.
  Meilläkin oli häissä paljon lapsivieraita. Häät järjestettiin rannalla ja siellä oli viihdykettä valmiina uimisen, trampoliinin ja leikkimökin muodossa. Sattui vielä kesän helteisin päivä.

  Ihanaa, kun saatte toisenne! <3

  - Kukka

  VastaaPoista
 12. On kyllä ihana tuo puu. Sitä on mukava sitten myöhemmin katsella. :)

  Minulla tuo häihin kutsumisen raja meni siinä etten halunnut kutsua ketään ketä en ole tavannut. Olimme olleet yhdessä 3,5 v ennen häitä. Sanoin että jos en ole siihen mennessä tavannut, niin ei ole kovin läheinen. Miehen suvussa on ollut tapana että kaikki kummin kaimat kutsutaan ja vieraita on parisataa. Itsekin olen parissa tällaisissa häissä ollut ja oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. Näissä ei myöskään ollut mitään lahjatoivelistaa ja kaikki toivat mitä sattuu. :o

  VastaaPoista
 13. Meillä oli pienet 30 hengen häät ja edelleen valitettavasti joudun kuuntelemaan vaalitusta siitä, ettei kaikkia sukulaisia oltu kutsuttu. Rajan veto oli vaikeaa, kun itselläni on jo pelkästään 14 tätiä ja setää 30 serkkua, jotka kaikki ovat läheisiä, kun taas miehelläni ei yhtäkään serkkua eikä vanhemmat tai tädit enää elossa. Siispä teimme tiukan rajauksen ja kutsuimme vain vanhempani ja isovanhempani ja mies ei halunnut yhtäkään sukulaistaan. Loput paikat täytimme ystävillä :)
  Itse olimme päiväämme enemmän kuin tyytyväisiä, mutta esimerkiksi äitini jaksaa edelleen harmitella, ettei hänen sisaruksensa olleet kutsuttuina...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)