31.1.16

Viisivuotias


Viisi vuotta. 110 senttiä. 16,6 kiloa. Pipo 50cm. Kenkä 28, vaatteet 116/122 ja hiukset puoliselkään. Pieni ja siro tyttölapsi.


Edelleen nimensä veroinen. Vahva, oma, vapaa tahto menee aina kaiken edelle.  "Minä haluan" alkavat useimmat tahtojentaistelut, kun viisivuotias haluaa siivota nukkekotia eikä pukea ulkovaatteita, kun hän haluaa olla mörrimöykky ja olla kampaamatta hiuksiaan.

Yhä liian ujo (tai omatahtoinen..) tekemään asioita, jonka osaamisesta ei voi olla varma. On mieluummin tekemättä kuin epäonnistuu muiden nähden.

Haaveilija, suunnittelija, oman tien kulkija.


Kirjoittaa nimensä oikein, ja käsittämätöntä siansaksaa sivutolkulla oikeilla kirjaimilla. Tunnistaa sanoja, mutta ei varsinaisesti lue. Laskee esineillä yhteen- ja vähennyslaskuja, mutta vähät välittää numeroista. Haluaa kotiläksyjä, kuluttaa tehtäväkirjan viikossa ja pelaa mummin lahjoittamalla tabletillaan Ekapeliä.

Piirtää. Aamusta iltaan. Ihmisiä, eläimiä, suunnitelmiaan. Välillä luovuus kukkii myös seinissä ja huonekaluissa.

Puhuu taukoamatta.


Liikkuu rohkeammin. Kiipeilee, temppuilee, juoksee. Luistelee ja hiihtää kunhan pääsee alkujännityksestään ja unohtaa että "ei osaa".


Ujo ja rohkea. Äänekäs ja hiljainen. Vahvatahtoinen ja sovitteleva. Hyvätapainen ja riivinrauta. Vakava hassuttelija.

Ota hänestä nyt selkoa. Ihmistaimi, ihan kesken vielä, muuttuu päivittäin ja hakee rajojaan.
Välillä tuntuu, että olen ollut jo viisi vuotta äiti, ja olen silti ihan yhtä osaamaton kuin ensimmäisenä päivänä. Miten tuota pitelee, ymmärtääkö se mitään, miten minun pitäisi osata kun en ole koskaan ollut tässä tilanteessa, viisivuotiaan äitinä, tätä ennen?

19 kommenttia:

 1. Meillä on 3,5 v poika. Pituutta kotimittauksen mukaan 108 cm, painoa 19 kg ja kenkä 28! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin sanottu, pieni ja siro tyttölapsi, mutta ihan sopusuhtainen. :)

   Poista
 2. On kyllä niin kaunis tyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin <3 Saako olla ylpeä kun ihan ite tein (ainakin puoliksi)? :D

   Poista
 3. Todella kaunis lapsi! Ja kuvat ovat hienoja - ehkä itse pidän enemmän noista värillisistä, tytöllä on niin kauniit värit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en osaa päättää. Värillisissä näkyy Tirpan kaunis silmien ja hiusten väri, mutta seepioissa on sellaista menneen maailman fiilistä.

   Poista
 4. Minä lisäisin kauniiseen kuvaukseesi vielä: valokuvauksellinen. Kyllä on todellakin sievä, herttainen ja kaunis tyttö. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tirppa on aika tottuneesti kameran edessä, nämä vuodet ovat tehneet ipanasta linssiluteen. :)

   Poista
 5. Ihana Tirppa ♡ Minulla myös tammityttö 5v,pituutta 110,5 cm ja painoa 17,2kg. Herkkä, omatahtoinen, ujo, kiva ja kiltti, pikkuriiviö.Tykkää piirtää ja askarrella.Tahtoo leikkiä koulua,laskee yhteen -ja vähennyslaskuja. Frozen-fani.

  -Meemu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tammityttöset olisivat samassa päiväkodissa, tulisivat varmasti juttuun, niin samanoloisilta kuulostavat.

   Poista
 6. Soma tyttö on. En muuta voi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neiti on omiin silmiini soma, mutta niin paljon muutakin. <3

   Poista
 7. Minulla on 5-vuotias poika. Nyt ihan ensimmäisiä kertoja huomaan itselläni niitä "älä kasva niin nopeasti"-ajatuksia, joita joillakin on silloin kun lapsi on vauva. Viisivuotiaat on niin mahtavia. Taitavia jo monessa asiassa, mutta silti vielä pieniä. Tuntuu, että kova maailma on ihan tuossa kulman takana (koulutie) ja nyt eletään niitä viimeisiä suojatun lapsuuden aikoja. Niisk :) Vielä saa halata ja pussata, mutta ei enää kavereiden edessä. Voi näitä murusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan tunnistan tuon äläkasvavielä-jutun. Mutta sitten taas, ekaluokkalaiset on mun lemppareita kaikista ikäluokista, enkä malta odottaa että meilläkin keikkuu yksi reppuselkäinen näsäviisas koululainen. :D

   Poista
 8. Tirpan katseessa on jotain syvää, ihan kuin näkisi jonnekin minne me muut emme :) Kerrassaan suloinen neito.

  VastaaPoista
 9. Ihana tyttö. niin kaunis. Just uusimmasta Me Naiset lehdestä luin sinun tarinasi, elämänkertasi. Itku pääsi. Olet vahva nainen jolla on hyvä elämänasenne. :)Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. T:Liisa

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)