5.2.16

Apukokin ruunepärit

 

Leipomisessa ja ruuanlaittamisessa lapselle sopivat tehtävät ovat ikätasosta riippuvia.  Kyse on välineistä (siinä missä joku viisivuotias käsittelee valvotusti jo pieniä teräviä veitsiäkin turvallisesti, kolmevuotiaan käsissä raastinrauta on vaarallinen) ja keskittymiskyvystä. Tirppa on ollut jo monta vuotta innokas apuri, mutta pääasiassa vain avustavassa roolissa, tehnyt se mitä on jaksanut ja sitten taas huidellut omien juttujensa pariin vain tullakseen taas käsipesun kautta sekoittelemaan ja viimeistään nuolemaan kulhot.

Tämä ohje on tehty viisivuotiaan kärsivällisyydelle ja leivontataidoille. Taikinakoneena toimii tuo Tupperin Pikakokki, jolla pienikin voi turvallisestit tehdä taikinoita, sinne kun ei vahingossakaan lipsahda sormet kesken vispauksen.


Apukokin Ruunepärit (6kpl)

100g pehmeää voita
1/4dl sokeria
1/2dl fariinisokeria
1 muna
1/2 dl kuohukermaa
1/4dl mantelirouhetta
4 kpl Annas pepparkakkoreita (40g)
3/4tl kaardemummaa
3/4tl leivinjauhetta
(karvasmanteliaromia)

rommiaromilla ryyditettyä sokerivettä
vadelmamarmeladia
tomusokeria
vettä

Sekoita pikakokin vatkausosalla (se musta muovinen) voi ja sokerit hyvin sekaisin. Lisää muna. Vaihda hetkeksi viipalointiterä, kippaa keksit murskattavaksi. (Tämänhän voi välttää jos olet muussannut keksit esim muovipussissa kaulimella. Terä on tosi terävä, joten sen asettaa aikuinen!) Mittaa muut kuivat aineet mittakippoon ja sekoita leivinjauhe hyvin jauhoihin. Sitten vain kerma ja kuivat aineet taas vatkausosan kanssa voi-sokeri-munan sekaan sotkotellen, vältä turhaa veivaamista ettei taikina sitkisty ja apukokin käsi väsy. Annostele taikina voideltuihin muffinipellin koloihin, paista 175 C 20 minuuttia. 

Kippaa leivokset heti paiston jälkeen ulos vuuasta jäähtymään. Keitä sillä aikaa sokerivettä (suhteella 5dl vettä 1/2dl sokeria) ja anna senkin jäähtyä. Mausta sokerivesi rommilla tai rommiaromilla. Dippaa leivokset nopeasti kostutusvedessä. Sitten vain tomusokeri-vesi seoksesta ympyrät leivoksen päälle (tehkää ihmeessä vähän paksumpaa kuin meidän oma jos haluatte siistiä jälkeä) ja sitten ympyrän keskelle vadelmamarmeladia, meillä oli kaapissa vain hilloa

Nauttikaa hyvässä seurassa ja kehukaa pientä leipuria vuolaasti.

- -

Reseptihän ei vaadi tuollaisen pikakokin omistamista, mutta se mahdollistaa sen että ipana sai tehdä nämä ihan itse. Jos käytätte tavan vatkainta tai yleiskonetta, miettikää osaako ja jaksaako lapsi vielä käyttää sitä, vai onko vatkaukset vielä pääkokin hommia.

2 kommenttia:

  1. Meil on melkein samanlainen härveli, se on vaa nimeltään minuuttimikko. Ihan huippu apuväline varsinkin sipulin pilkkomiseen tämmöselle herkkäsilmäselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on näppärä, siihen mahtuu myös lihapullataikina ongelmitta!

      Poista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)