13.3.16

Kynsilakkamarmoroidut munat

Tirppiksen kanssa askarreltiin puhallettuja munia, ja vähän itsekin hämmästyin että näinkin vaikea juttu jo neidin kanssa onnistuu.

Tarvikkeet:

munia
lankaa
yhtä monta hamahelmeä kuin munia
kynsilakan jämiä
parsinneula
pari kulhoa, toinen näistä ei elintarvikekulho
liimaa
höyheniä
sakset

 

Ensin munat puhalletaa tyhjiksi. Tökätään reikä munan kumpaankin päähän ja sössätään neulalla tai hammastikulla munan rakenne sisältä rikki, siellä on kaikenlaisia kalvoja tms jotka muuten tekevät puhaltamisesta tosi hassua ja hankalaa. Sitten muki alle ja puhalletaan siihen munan vähemmän suippoon päähän.


Kun munat on tyhjät, niille annetaan hellä vesipesu, myös sisäpuolta huuhdellen.


Maalaaminen on suotavaa valmistella hyvin. Me teimme korkkiseen pannunalustaan kuivumispisteen, jokaiselle munalle on kolme nuppineulaa joiden varaan sen sai laskettua kuivamaan. Lisäksi pujotimme ompelulangan munan läpi käsittelyä helpottamaan. Työtaso kannattaa myös suojata kunnolla.


Laakeahkoon kulhoon, josta raaskit luopua askartelukäyttöön, laitetaan huoneenlämpöistä vettä. Tämä on yllättävän tarkka juttu, meidän vetemme seisoi jo munien puhaltelusta asti odottamassa ja toimi hyvin.

Sitten veden pinnalle tipautellaan kynsilakkapisaroita, joita voi vaikka hammastikulla kevyesti hämmentää että kuviot marmoroituvat. Muna kannattaa ennemmin pyöräyttää veden pinnalla kuin upottaa siihen kokonaan, kuviot tulevat tasaisemmin joka kyljelle näin. Tämä on aika ripeä työvaihe, kynsilakka kuivaa veden pinnallakin nopeasti. Halvat markettilakat toimivat hienosti, ne kun eivät tunnu kuivuvan kynnelläkään ikinä. Sitten vain nostellaan nuppineulojen päälle kuivamaan.

Munan pyöräyttäjällä on sitten sormenpäät tämän jälkeen lahjakkaasti kynsilakassa, joten kynsilakan poistoaineellekin on töitä myöhemmin.


Sitten nautitaan vaikkapa aamiainen samalla kun odotellaan, että munat kuivavat kokonaan.


Ripustukseksi pujotettiin ensin lanka hamahelmen läpi, ja sitten tuota dippauslankaa hyväksi käyttäen vedettiin ripustuslangan molemmat päät munan läpi. Ripustuslenkin solmimme hevosenhäntäsolmulla. Viimesilaukseksi dippasimme höyhenten päät erikeepperiin ja tungimme ne munan yläosan reikään, jolloin ne samalla pitävät ripustuslenkkiä vähän paikallaan.


Tirpalla oli niin kivaa, että pitää kuulemma tehdä toinenkin setti, toiselle mummille.
Pääseekö teillä kokeiluun?

5 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Jotain tämän tyylistä olen haeskellut. Lapsuudessa tehtiin vastaavanlaisia munia marmoroimalla ne maaleilla, mutta tämä vaikuttaa vähemmän sotkuiselta hommalta. Lähtee ehdottomasti kokeiluun.
  Ripustuslenkin saa näppärästi kiinnitettyä myös siten, että solmii sen ensin lyhyen tulitikun pätkän keskelle ja työntää tikun suipon pään aukosta sisään. Höyhenet liimalla samaiseen aukkoon, niin hyvin pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näppärä niksi, kiitos! :) ei tämä hirveän sotkuista ole, mutta kynsilakkaa tulee sormenpäihin eikä se lähde ilman kynsilakanpoistoainetta. Jos kerta-altistuskin näille on liikaa (allergia tai ideologia) niin kannattaa keksiä joku muu maali. :) -camilla

   Poista
 2. Just eilen mietin, miten tämmöisiä marmorikoristeluja tehtiinkään! kiitos ohjeesta, menee kokeiluun :)

  VastaaPoista
 3. Aivan superloistava idea! Oon miettinyt mitä ton 4v:n kanssa vois askarrella näin pääsiäisen hujakoilla ja nää vois jopa onnistua! Tack

  VastaaPoista
 4. No mutta huikean värikkäitä ja ihania munia. Hyvää kevään odotusta! Ja lähestyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)