26.5.16

Pitkän matkan muutto


En tiedä oikeasti yhtäkään ihmistä, joka voisi käsi sydämellä vannoa rakastavansa muuttamista. Muuttaminen on stressaavaa, aikaa vievää, ja henkisesti raskasta. Oman omaisuuden kartoittaminen, karsiminen ja pakkaaminen on urakka!

Olen muuttanut usein viimeisen kymmenen vuoden aikana, pikaisesti laskien 8 kertaa. Kieltämättä hämmästyin. Miten olen muka ehtinyt, kun tässä viimeisimmässä kodissamme olemme asuneet jo yli kolme vuotta? Mutta kyllä se lukema pitää paikkaansa, lapsuudenkodista kimppakämppään, kaksi ulkomaanosoitetta, ensimmäinen oma koti, eräs kolho kaksio, linnunpöntön kokoinen yksiö, luhtitalon kaksio ja nyt tämä vanhan varuskunnan koti.

Olen siis konkarimuuttaja? En. Minulla on aina hyvät suunnitelmat ja To do -listat muutolle, ja päädyn silti viimeisenä iltana paniikissa viskomaan loput tavarat mustiin jätesäkkeihin ja pahvilaatikoihin ajatuksella, että käyn ne sitten myöhemmin uudessa kodissa läpi. Ja sitten siirrän ne laatikot avaamattomina seuraavaan kotiin.

Nyt olisi tarkoitus muuttaa yhdellä kuormalla melkein 900 kilometriä. Auto ajaa pihaan, nostelemme laatikot ja huonekalut kyytiin ja jatkamme matkaa. Loppusiivous ostetaan ystävän firmalta. Ei mitään mahdollisuutta ajaa toista kuormaa, johon lastataan unohtuneet asiat siivouskomerosta tai häkkivarastosta, tai se polkupyörä. Jotain uutta järjestelmällisyyttä pitäisi siis itsestäni löytää.


Hyviä vinkkejä ja neuvoja?
Pahimmat kompastuskivet ja emämokat?

17 kommenttia:

 1. Ennakointi, mieluiten asuen viimeinen kuukausi laatikkoiden keskellä, syöden yhdeltä lautaselta ja käyttäen lähes tulkoon samoja vaatteita.. kuulostaa karulta,mutta siinäkin on tarpeeksi pakkaamista viimeiselle aamulle ennen lähtöä... ja ne mitä on viimeisenä tarvinut vanhassa kodissa, niitä tarvii luultavasti ekana uudessa osoitteessa... ja tervetuloa pohjoisen tähtikuntaan...

  VastaaPoista
 2. Kannattaa varata laatikoita ainakin 10 kpl enemmän kuin mitä ikinä uskoisi tarvitsevansa. Ja kuitenkin ne loppuu kesken. Mä oon kahteen kertaan muuttanut n. 400 km etäisyydelle ja oli aika vaikeeta taikoa niitä lisälaatikoita, kun muuttopäivä oli 1. kerralla uudenvuodenpäivä ja 2. kerralla vappupäivä. Eli kaikki kaupat kiinni. -.-

  VastaaPoista
 3. Pakkaa etukäteen kaikki mitä voit. Mitä aiemmin voit aloittaa sitä parempi. Käy läpi varastot ja vintit hyvissä ajoin.

  Mä ja mun mies ollaan todella hyvä muuttotiimi (plus kaverit on tehokkaita kantamaan). Keskimäärin meidän muutot on ohi 2h kuluessa (tavarat paikasta A paikkaan B, muuttomatka toki on luokkaa 15 minsaa autolla), niin ja ollaan kumminkin jo keski-ikäisiä niin tavaraa on ihan riittävästi. Avainsana on että muuttomiesten saapuessa ihan kaikki on pakattu. On tämä tullut pariin kertaan tarpeeseen. Yhdessä muutossa pudotin kirjahyllyn sormeni päälle, joka meni muusiksi ja vietin seuraavat tunnit jonottamassa sairaalan päivystykseen. Muutto sujui ilman minuakin. Viimeisin muutto taas meni sumussa. Oltiin pakattu kaikki valmiiksi ja käytiin nukkumaan, seuraavana aamuna oli edessä kaupanteko. Yöllä sain sit puhelun että isäni oli kuollut (yllättäen, "saappaat jalassa"). No, teimme kaupat aamulla ja matkasin toiseen päähän suomea äidin tueksi. Sekin muutto onnistui sitten, kiitos miehen ja kavereiden (itsekin pääsin muuttopäivänä paikalle, vaikka eipä musta paljon hyötyä tainnut olla).

  VastaaPoista
 4. Kaikkiin se ei uppoa ja paljon on seassa huuhaata omaankin makuuni, mutta myönnettävä on että paras asia minkä muuton eteen tein oli Konmari:n lukeminen yhdessä illassa ja sitä seurannut KOKO asunnon mylläys. En tiedä kauanko teillä on muuttoon, minulla kaikkien kaappien läpikäymiseen meni kuukausi (rauta-arvojen ollessa todella alhaalla eli hyyyvin hiljakseen touhusin). Mutta kyllä oli helppoa sitten pakata vanha koti ja purkaa tavarat uudessa paikoilleen kun jäljellä oli vain tarvittava ja kaikki omiin kategorioihinsa lajiteltuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo oma jaksaminen ja olo pitäisi ottaa huomioon, ja se että olosuhteiden pakosta teen tätä muuttoa yksin, kun toinen osapuoli asuu metsässä. :D Konmariin oon kyllä tutustunut, ja paljon siinä on hyvää, mutta voimunjee kuka ehtii ja jaksaa?

   Poista
 5. Jopas teillä on härdelliä! Paljon onnea myllerryksiin. Olette ajatuksissani <3

  VastaaPoista
 6. Jos mahdollista, vuokratkaa laatikoita. Vähintään yksi laatikko per neliö. Jos ei mahdollita, niin Alkosta saa viinipullopahvilaatikoita, joihin on hyvä pakata myös. Laatikoiden kylkiin maalarinteipillä se huone, mihin laatikko uudessa kodissa kannetaan, niin menee edes karkeasti oikeaan paikkaan. Kokoa selviytymiskassi, jossa on eväiden lisäksi hammasharjat ja -tahnat, pyjamat, puhtaat alkkarit, vessapaperia ja pyyhe sekä sakset ja ruuvimeisselit. Sillä saa lamput kattoon ja perustarpeet hoidettua, kun pääsee perille eikä tarvitse etsiä kaikista laatikoista välttämättömyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokraaminen ei onnistu, koska välimatka on iso, emmekä palauttele mitään, intin kuorma-auto ajaa todennäköisesti jonkun muun mukana takaisin etelään.

   Mutta selviytymiskassi on loistoidea!

   Poista
  2. Selviytymiskassia minäkin suosittelen, ja sinne kannataa laittaa myös läppäreiden/puhelinten yms. laturit. Nimimerkillä luulin läppärin johdon kadonneen muuton aikana, viikon päästä se löytyi usein itkujen ja panikointien jälkeen mutteripannun vanhasta pahviloodasta (? jotain muuttologiikkaa?)

   Poista
 7. Pahvilaatikoita saat kaupalta, tuu vaan sanomaan niin pistetään sulle jemmaan niin paljon kun tarviit... Ne on menevää kamaa, että kannattaa ihan tosissaan niitä varailla. Banaanilaatikot ja esim kananmunalaatikot on hyviä ja tukevia ja saa kasattua tukevasti pinoihin sitä mukaa kun täyttyvät.

  Mä muuten oon ihminen, joka tykkää muuttaa... Oon elämässäni muuttanu paljon, mutta viimeisimmästä muutosta on kyllä jo... oliskohan 18 ja risat vuotta? No se oli kyllä rankin muutto, kun tultiin vähän niin kuin remontin keskelle ja kaksi pientä lasta oli silloin... Tykkään myös KonMarista ja oon ihan raivaushullu. Jos nyt muuttaisin, niin olishan sitä tavaraa ehkä aika paljon, mutta pääasiassa kaikki on kyllä hyvin raivattu ja mukaan en turhaa suuremmin kanniskelis.

  Kauheesti tsemppiä muuttoon teille!!

  VastaaPoista
 8. Vältä kauppojen banaanilaatikoita. Säästää hermoja niin kantajilta kuin pakkaajalta, niissä kun ei ole sitä kunnon pohjaa. Ehkä vaatteiden pakkaamiseen näitä käyttäisin, mutta muuten no-no. Ja tästä kätevänä aasinsiltana, ei vaatteita jätesakkeihin! Niitä on äärettömän hankala asetella kuormaan, vaatteisiin tarttuu inha haju ja niitä on hankala kantaa.
  Alkosta kannattaa kysyä viinilaatikoita, niihin on kätevä pakata kirjat, ovat sen verran pieniä ettei tule "ylitäytettyä", jaksaa kantaakin sen lootan vielä. Pesukoneeseen voi sulloa pehmoleluja tms sisään muuton ajaksi, säästyy vähän tilaa siinäkin.
  Ja tosiaan se ennakointi. Ennemmin asuu pahvilaatikkojen keskellä kuin pakkaa kiireessä. Ja välttämättömimmät ( kahvinkeitin, kaikille muki/ruokailuvälineet, hygieniatarvikkeet, vaihtovaatteet, särkylääke, laastari ) yhteen lootaan, josta ne on helppo ottaa eikä tarvitse leväyttää kaikkia laatikoita auki illalla kun muutto on suoritettu.
  Näillä pääsee jo aika hyvään alkuun :)

  VastaaPoista
 9. Varmaan täällä on jo mainittukin, mutta kaikki varastot ja häkkikaapit kannattaa käydä läpi etukäteen :D Kaikenlaista roinaa löytyy, kun rupeaa oikein penkomaan. Ja sitähän pystyy sit vaikka kätevästi lahjoittamaan/myymään kirpparilla, kun käy hyvissä ajoin läpi tavaroita eikä välttämättä tarvitse edes kaikkea tarpeetonta kantaa uuteen kotiin.

  Mä olen sellainen pakkaaja, että mulla on yleensä aina ollut aika isoja pahvilaatikoita, joihin olen pakannut - en pelkästään yhden huoneen tavaroita - vaan usemman huoneen tavaroita niin, että laatikon paino pysyy kohtuullisena. Tämä ei tietty helpota purkamista varsinaisesti ja aiheuttaa hauskoja hetkiä. Esim. jonkun muuton jälkeen oli kaikki paistinlastat hukassa pari kuukautta, kunnes löysin ne eräänä päivänä lankakorini pohjalta :D Mutta eipähän tartte ostaa mitään styroksipampuloita tai kuplamuoveja, kun käärii herkät asiat liinavaatteisiin, villalankoihin ja tyynyihin!

  VastaaPoista
 10. Jos mitenkään pystyy, niin ensimmäisenä kannattaa laittaa kattovalot paikalleen, vielä parempi jos pystyisi jo etukäteen laittaa kattoon, nyt onneksi on valoisaa :D Itsekin suosittelen banaanilaatikoita. Lautasten ja mukien ym. särkyvän pakkaamiseen pyyhkeitä, vaateita ym. pehmeää tavaraa. Samalla tulee pakattua astiat ja +pyyhkeet.

  VastaaPoista
 11. Mä oon kans vissiin joku outo ihminen kun pidän muuttamisesta �� Mihin päin teidän kuorma lähtee, tuutteko Rovaniemelle vai vielä pohjosemmaksi :)

  VastaaPoista
 12. Banaanilaatikot. Astiat pakataan pyyhkeisiin, petivaatteisiin ja vaatteisiin. Selkeästi ylös laatikoihin mitä missäkin on. Viimeisinä päivinä vanhassa ja ensimmäisinä uudessa on ihan ok käyttää pahvilautasia. Hammasharjat, vaihtopikkarit, kertisastiat ja pikakahvi ym. eväät kulkevat käsilaukussa, KUKAAN ei jaksa ettiä niitä niistä miljoonasta laatikosta ensimmäisenä päivänä uudessa kodissa. Pakkaus on helpointa kaappi ja huone kerrallaan tyhjentäen, mahdollisimman ajoissa. Ne, mitä vielä uskoo tarvitsevansa viimeisinä päivinä kannattaa kaikki kerätä esim. keittiön pöydälle. Ovat siitä sitten helpo pakata siihen viimeiseen laatikkoon, jota oletettavasti myös tarvitaan ensimmäisenä uudessa kodissa. (Joo, oon superorganisoitunut konkarimuuttaja, kaikki kahden rapun välisistä muutoista maanosien välisiin muuttoihin on koettu.)

  Äläkä pakkaa liian painavia kirjalaatikoita. ;)

  VastaaPoista
 13. Selviytymiskassiin myös puhtaat petivaatteet kaikille! Ja tosiaan:vei vaatteita jätesäkkeihin. Siistit pinot voi nostaa pahvilaatikoista suoraan kaappiin, helpottaa älyttömästi purkamisoperaatiota. Onko teillä paikallista fb-kierrätysryhmää, jossa kysellä pahvilaatikoita? Ikean, Claes Ohlssonin yms. muuttolaatikot on tosi hyviä, jos niitä saisi halvalla käytettynä jostain, säästyisi banskulaatikoiden metsästykseltä edes vähän.

  Venni

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)