18.12.16

Valon hetki


Päivä on nyt uskomattoman lyhyt. Luulin tietäväni pimeydestä ja kaamoksesta yhtä sun toista, mutta tämä ensimmäinen joulukuu täällä pohjoisessa on silti hämmästyttänyt minua. Suurimman osan päivästä on vain pimeää, valoisan hetkestä ei oikein ota selkoa, onko se auringon nousu vai lasku. Ohitsekiitävä se hetki ainakin on.

Kaikki näyttää jatkuvasti siniseltä. Puut ovat olleet jo viikkoja täysin valkoisia. Lyhyen valon hetken ajan taivaasta löytää ihania sävyjä, hehkuvaa oranssia, syvää sinistä, hentoa violettia.

Valoisan hetken ajan sitä elää ihan vimmatusti, ja pimeän laskeuduttua päivä tuntuu olevan ohi, kaupungin kadutkin tyhjenevät. Pimeällä mikään ei tunnu ihanammalta kuin tuoda palelevat varpaat sisään, sytyttää pari kynttilää ja tarttua kutimeen sohvan nurkassa.

Kaamosväsymykseltä tämä ei tunnu. Ennemminkin sellaiselta kotoisalta, talviunimaiselta puolihorteelta. Kaikki liikkuu hitaasti eteenpäin, ja ajatukset on jo suunnattu kohti kevättalven valoisampia aikoja.

Juuri nyt on kuitenkin hyvä näin.

2 kommenttia:

 1. On niin mukana ollut lukea teidän asettumistanne pohjoiseen, opiskelusta, päiväkodista, kodin sisustuksesta ym. Nyt olen ne kaikki lukenut ja pääsin hiukan kommentoimaankin.

  Mukavasti tunnutte pohjoiseen mukautuneen, vaikka selkeästi ainakin Tirppa joulunsa haluaa etelässä viettää, ymmärrettävästi.

  Minä olen ollut hiukan sivussa, koska olin tasan kuukausi sitten sydämen ohitusleikkauksessa. Toipuminen 4 suonen ohituksesta on kuitenkin lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, vaikka kärsivällinen tässä täytyy olla, kolmisen kuukautta siihen toipumiseen menee ennen kuin edes tyydyttävästi pystyy toimimaan. Mutta päivä kerrallaan; joka päivä tuntuu paremmalta!

  VastaaPoista
 2. Mut eikö oo ihanaa, ku on lunta!! Se valaisee, niin ihanasti myös sillo, ku aurinko on laskenu. Etelässä on nii synkkää, jos on vesisateinen talvi. Ja koleaa. -20 on iha jees, ku on kuivaa.

  Mulle kaamos ei etelästä muuttaneena ollu nii paha, ku kesällä yötön yö. Se pistää rytmin iiiiha sekasi! Klo 23 aurinko on sama ku etelän klo 18. Siinä sit aivoilla hommaa yrittää laittaa nukkumaan. :-D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)