8.6.18

Esiäitien vyölaukku mekkokansalaiselle

Olen tässä pidemmän aikaa haaveillut kansallispuvun ompelusta, käsin ja hitaasti kiiruhtaen, mutta jo tarvikkeet ovat niin hintavia, että projekti venynee vuosien mittaiseksi, kun yhteen osaan kerrallaan säästää kangasrahat. Jotain kivaa siitäkin innostuksesta on jo syntynyt, kun tajusin, että puvuissa käytettävät irtotaskuthan olisivat fiksu ratkaisu ihan arkimekkoihinkin, joista puuttuu taskut.

Erityisesti pienemmälle mekkokansalaiselle taskuttomuus on hankalaa, kun ulkoillessa mieluusti pitäisi avaimia ja puhelinta mukana, mutta laukut pyörivät maassa ja kaulassa roikkuvat pussit eivät ole kovin näppäriä tai turvallisia. Kaveri ehdotti lapselle vyölaukkua, ja päässäni syttyi pieni lamppu.


Mallia otin Peräpohjolan kansallispuvun taskusta ja piirtelin puhelimen vaatimilla mitoilla pussukalle kaavan, n. 20cm korkean ja 17cm leveimmältä kohdalta, jos joku muu haluaa yrittää samaa. Kaikki tarvikkeet ovat kotoa löytyviä jämiä, osa ikivanhoja. Aika tavaran kaupitsee?


Tasku itsessään on hyvin simppeli, ja lisäsin siihen vain avaimelle kiinteän paikan. Trikookantti on ommeltu osin käsin ja osin koneella, koska vanha ompelukoneeni vetelee viimeisiään, eikä tikki ole enää mikään koristus.


Vyöksi nyt olisi kelvanut vaikka trikookuteen pätkäkin, mutta olen ihan rakastunut pirtanauhojen tekoon. Penkasin siis jämälankavarastosta väreihin passaavat kerät nallelankaa ja tein ei-minkään-mallin-mukaisen nauhan, noin 1,5m pitkään loimeen. Ken miettii lankojen järjestystä loimessa, voi sen näppäränä lukea tuosta kuvasta. Puolet ovat symmetriset, määrä pariton.


Nurjalta puolelta paljastuu kiinnityssysteemi. Tein korkkikankaasta vyölenkit, joiden läpi nauha kulkee. Samalla näette trikookantin käsinompelujäljen nurjalla. Ei ihan priimaa, mutta välttää.


Ne olennaiset mahtuvat mukaan: avain, puhelin ja vähän jätskirahaa. Sisälle olisi fiksumpi tehnyt piiloon pienen kolikkotaskun.


Korkkikangas on sen verran jämäkkää, ettei kaivannut tukikangasta. Johonkin heppoisempaan olisin laittanut.

Neitokainen on tyytyväinen, ja taidan olla itsekin. Näin yhden iltapäivän mittaiseksi käsityöksi tämä on todella kiva. Tosin korkkikangasta on vieläkin jäljellä, vaikka ostin sitä vain 20cm. Siitä pitänee kehitellä seuraavaksi vaikka itselle jotakin. Ideoita?
Onko muita mekkokansalaisia, joilla on jatkuva tarve taskuille?

7 kommenttia:

 1. Tämä on ideana niin huikea, että ihan henkeä salpaa! Ja vaikka se on ideoitu esiäideiltä, niin silti idea on niin huikea ja etenkin toimiva, että ihan pyörryttää!
  (Minäkin haluaisin ja tarvitsisin tuollaisen!! Taidot, aika ja voimat vaan ei taida nyt riittää kuin ihailuun ja ylistykseen!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä malleja on onneksi vielä helpompiakin, jos kuvahaulla haet kansallispukujen taskuja. Ei vaadi erityisosaamista tosin tämäkään!

   Poista
 2. Eli juu: jatkuva tarve taskuille ON, sekä itselle, että kaikille pienille hameväkeläisilleni...

  VastaaPoista
 3. Yliopistolta pirtalauta ja kudontakäpy?

  VastaaPoista
 4. Kävin tänään tyttärieni kanssa kansallispukujen tuuletuspiknikillä. Meidän edellisiltä polvilta perimämme puvut ovat olleet kaapissa niin kauan, että emme enää edes tienneet, että meillä on sellaiset :o Eli ne todella kapasivat tuuletusta! Tietenkään minulla ei ollut myöskään mitään hajua siitä, minkä pitäjän pukuja pukumme ovat. Onneksi olin käynyt lukemassa tästä mahtavasta käsityöprojektistasi. Kun silmäilin pukuani, niin tunnistin välittömästi, että tasku on juuri tätä samaa muotoa ja palasin tänne blogiisi, mistä löysinkin tiedon, että pukuni on Perä-Pohjolan puku. Kiitos puvun tunnistamisesta kuuluu siis sinulle <3

  - Kukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mikä sattuma! Olette varmasti olleet huikaisevan kaunis näky puvuissanne! Meillä ei valitettavasti suvussa kulje pukuja, joten olen jäänyt tuuletuksista paitsi. Joskus vielä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)