7.6.18

Puistolammen esteetön luontopolku

Puistolammen esteetön luontopolku ei alunperin houkutellut. Kun etsin esteettömiä reittejä, kaipaan yleensä ympärilleni rakentamatonta luontoa, vanhaa metsää ja luonnonvesiä. Asuntomessualueelle rakennettu lampi ympäristöineen ei oikein täyttänyt kriteereitä, mutta yhtenä supertuulisena päivänä päätettiin ajaa Puistolammelle leijaa lennättämään, ja yllätyin siitä, miten kivasta paikasta onkin kyse.


Lampi on nätti ja leikkipuisto kivan monipuolinen. En ehkä kaipaa näitä luontopolulle, mutta kyllähän täällä aikaa viettää. Leijan lennätykseen paikka oli paras mahdollinen.Itse luontopolku alueella on ihan viehättävä ja oikeasti esteetön. Kovalla sorapolulla pärjää hyvin, ja polun vierustat kasvavat mm. hillaa, suopursua ja vaivaiskoivua. Puistomaisuus lakkaa häiritsemästä kun huomaa miten paljon erilaisia kasveja mahtuu pienelle alueelle. Tirppa tykkäsi kovasti, ja onhan se tavallaan kivaa, että on luontopolku, jolla pärjää sandaaleissa.
Seuraavat kuvat on otettu lämpimämpänä päivänä, kun nappasimme reissuun kaverin matkaan ja kävimme testaamassa paikan uimarantaominaisuuksia.

Uimarannat ovat lähtökohtaisesti hankalia kulkea lastenvaunuilla, pyörätuoleilla tai epävarmoilla jaloilla, upottava pehmeä hiekka ei ole helpoin mahdollinen alusta. Täällä kuitenkin pääsee lähimmäs vettä kaikista Rovaniemen uimarannoista. Tiivistetty polku kulkee hiekkarannan yläreunaa pitkin, hiekka on juuri niin ihanaa kuin sen kuuluu, ja uintikelpoinen lampi on lämpimämpi kuin Kemijoki.Jospa seuraava kuvapari havainnoillistaisi etäisyyttä polulta rantaan:


 Pyörätuolin voi jättää polun reunaan, levittää viltin hiekalle ja olla silti tarpeeksi lähellä vahtiakseen lasten juoksentelua rantavedessä.


Isoksi yllätyksekseni tämä lampi ja sen ympäristö eivät olleet tuttuja täällä ikänsä asuneille kavereilleni, joilla itselläänkin on lapsia. Ehkä siis lukijoiden joukossa on muutama muukin, jolle Puistolampeen tutustuminen olisi positiivinen yllätys.

6 kommenttia:

 1. Hei! Mieleen tuli kysymys, että kuinka paljon uskallat iikkua kaksin tyttäresi kanssa ilman toista aikuista? Esim. tuo uimarannalle meno, sillä koskaanhan ei voi tietää mitä vedessä tapahtuu ja lapsi vaikkapa hätääntyy ja vetää vettä henkeensä. Tokihan neiti vaikuttaa fiksulta ja omaa jo varmasti jonkinlaista varovaisuutta itsekin, mutta siti itseä ainakin mietityttäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni jalat jonkun matkaa kantavat, vaikka kävely tekeekin kipeää, ja on kömpelöä. Eli tälläisille reissuille otan kokoontaittuvan kepin matkaan. Yleisesti ottaen otan etukäteen kohteesta selvää, kerron jollekin mihin ollaan menossa ja milloin palaamassa, ja otan täyteen ladatun kännykän mukaan ja tuon fiksun ja varovaisen lapsenkin. Otan turvallisuuden huomioon mutta en anna jossittelun estää meitä käymästä reissuilla.

   Poista
  2. Lisättävä ehkä vielä tämäkin: meillä on aika tiukat säännöt silloin kun ollaan yhdellä aikuisella liikkeellä. Silloin ei mennä napaa syvemmälle veteen, eikä kiipeillä sellaisin paikkoihin mistä äiti ei voi auttaa pois.

   En missään olosuhteissa tee asioita jotka ovat vaaraksi lapselleni,jos se mietityttää.

   Poista
  3. En epäillytkään, että vaarantaisit teidän kummankaan terveyttä millään tavoin, lähinnä vain kiinnosti juurikin nuo varotoimenpiteet/ennakoiminen ja säännöt, joita teillä on. Kun tietää, miten vikkelänä joutuu joskus itsekin olemaan (ja sentään kahden terveen jalan kanssa) pitääkseen lapset ehjänä, niin mietitytti miten selviätte eri tilanteista.
   Retkirikasta kesää sekä uusia kokemuksia!

   Poista
 2. Hei!
  Näyttääpäs kivalta paikalta, vaikka luontopolkumaisuus ei ehkä minunkaan kriteerejäni täysin täytä. Mutta pitääpä joskus käydä pistäytymässä, siihen näyttää olevan varsin mainio paikka! Kiittk vinkistä��
  -ypperby

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin kesäpäivän piipahduksiin passaava paikka. Eväät mukaan niin voi väittää retkeksi!

   Poista

Kiitos kommentistasi. ♥

(Yli 2 viikkoa vanhoihin postauksiin tulevat kommentit menevät valvonnan kautta, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin)